Page Nav

HIDE
TRUE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG
{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Η εφεύρεση του Κερπινιώτη Γ. Καρκούλια που αλλάζει την ζωή των τυφλών όλου του κόσμου.

Ένα φιλόδοξο πρόγραμμα βρίσκει σάρκα και οστά στον «Φάρο Τυφλών» στην Καλλιθέα που φιλοδοξεί να αλλάξει την ζωή των τυφλών όλου του κ...


Ένα φιλόδοξο πρόγραμμα βρίσκει σάρκα και οστά στον «Φάρο Τυφλών» στην Καλλιθέα που φιλοδοξεί να αλλάξει την ζωή των τυφλών όλου του κόσμου. Πρόκειται για την παραγωγή της Smart Guide μίας φορητής ηλεκτρονικής συσκευής που μπορεί να βοηθήσει ένα τυφλό άτομο να πλοηγηθεί στον χώρο. Βασίζεται στην χρήση υπέρηχων οι οποίοι αντιλαμβάνονται τα αντικείμενα στον χώρο που κινείται το άτομο με το πρόβλημα όρασης ενημερώνοντας με ήχο ή δόνηση.
Ουσιαστικά έρχεται να υποκαταστήσει το λευκό μπαστούνι, αν και όπως εξηγεί ο άνθρωπος που το εμπνεύστηκε ο Γιώργος Καρκούλιας από την Κερπινή Καλαβρύτων, ο Γενικός Διευθυντής του «Φάρου Τυφλών της Ελλάδος» πρακτικά αυτό δεν μπορεί να γίνει καθώς το λευκό μπαστούνι λειτουργεί και ως σημείο αναφοράς για όλους π .χ. ένας οδηγός μειώνει την ταχύτητα βλέποντας το λευκό μπαστούνι καθώς δεν γνωρίζει πως θα αντιδράσει ένας τυφλός ο οποίος κατεβαίνει στον δρόμο).
Η τεχνολογία δεν είναι καινούργια, υπάρχει στο εξωτερικό αλλά η τιμή της είναι απαγορευτική για τους περισσότερους δυνητικούς της χρήστες. Εδώ είναι έγκειται και η διαφορά της επιχειρηματικής πρότασης του «Φάρου Τυφλών»: Το Smart Guide θα παράγεται με χαμηλό κόστος στις εγκαταστάσεις του «Φάρου» κυρίως από τυφλούς εργαζόμενους και άτομα με περιορισμένη όραση συμβάλλοντας σε μία πολύ δύσκολη περίοδο για το ίδρυμα στην ενίσχυση των οικονομικών του.
Η πρόταση έτυχε χρηματοδότησης από το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας (σ.σ. ήταν μία από τις τρεις ανάμεσα σε 730 προτάσεις που είχαν κατατεθεί) τον περασμένο Ιούνιο φέρνοντας το όνειρο του κ. Καρκούλια ακόμη πιο κοντά.

Πως ξεκίνησαν όμως όλα. Πριν από τρία περίπου χρόνια στην προσπάθεια του «Φάρου» να προσελκύσει πελάτες για τα εργαστήρια του επισκέφθηκε μία εταιρεία που παράγει κλειδαριές ασφαλείας.
Εκεί ο κ. Καρκούλιας συνάντησε τον μηχανολόγο μηχανικό Νίκο Θράβαλο και αν η συνεργασία με την εταιρεία που δούλευε ο Νίκος δεν προχώρησε οι δύο τους κράτησαν επαφή. Συγκεκριμένα ο Νίκος έχοντας λάβει μία υποτροφία έδωσε ένα σημαντικό ποσό για την αναβάθμιση του μηχανουργείου του «Φάρου» και ακόμη και σήμερα προσφέρει εθελοντικές υπηρεσίες στην μονάδα.
Για τους περισσότερους είναι άγνωστο αλλά το μικρό αυτό μηχανουργείο παράγει αντικείμενα τα οποία είτε τα έχουμε δει σε δρόμους είτε έχουμε έρθει σε επαφή. Οι περισσότεροι που έχουν πάει στον στρατό έχουν πιάσει στο χέρι τους το όπλο G3, από το μηχανουργείο αυτό παράγονταν τα εξαρτήματα του γεμιστήρα καθώς και άλλα μέρη του όπλου.
Πέρα από εξοπλισμό για τον στρατό (από είδη εστίασης μέχρι μεταλλικά τμήματα ζώνης και τις μεταλλικές ταυτότητες) το μηχανουργείο του «Φάρου» παράγει σημάνσεις της ΔΕΗ , μεταλλικά εξαρτήματα για τα ψυγεία της Frigoglass (της εταιρείας που κάνει τα ψυγεία των περιπτέρων), το λευκό μπαστούνι των τυφλών κ.α.
Tο εντυπωσιακό είναι ότι από το 1984 που λειτουργεί δεν έχει καταγραφεί ούτε ένα εργατικό ατύχημα καθώς λαμβάνονται επιπλέον μέτρα ασφάλειας για χρήση από τα ΑΜΕΑ. Παράλληλα ένα δεύτερο εργαστήριο παράγει σκούπες οι οποίες απευθύνονται κυρίως στην τοπική αυτοδιοίκηση και τον στρατό.

Καταναλωτές μπορούν να βρουν αυτά τα προϊόντα μόνο στα υπερμάρκετ της Σκλαβενίτης, η οποία, όπως αναφέρουν οι άνθρωποι του Φάρου, ήταν η μόνη από τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ που στηρίζει την προσπάθεια τους. Τέλος υπάρχει εργαστήριο λευκών ειδών με τα προϊόντα να κατευθύνονται σε νοσοκομεία και τον Ε.Σ..
Στόχος σύμφωνα με τον κ. Καρκούλια είναι να γίνουν γνωστά τα εργαστήρια, και κυρίως το μηχανουργείο, ώστε να αναλάβουν επιπλέον εργολαβίες για τρίτους και να προσφερθούν περισσότερες θέσεις εργασίες σε τυφλούς, ημιβλέποντες, κωφάλαλους και άλλα άτομα με ειδικές ανάγκες. Το Smart Guide «παιδί» του Γενικού Διευθυντή του Φάρου βρήκε επιχειρηματική εφαρμογή από τον Νίκο Θράβαλο στην εθελοντική προσπάθεια του τελευταίου να βοηθήσει την παραγωγή να φύγει από τους πελάτες που είναι κυρίως υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα και την τοπικής αυτοδιοίκησης και να ανοιχθεί απευθείας σε καταναλωτές.
Το Smart Guide φιλοδοξεί όταν κυκλοφορήσει να είναι κατά 90% φθηνότερο σε σχέση με παρεμφερή προϊόντα που είναι στην αγορά και παράγονται στο εξωτερικό. Για τους ανθρώπους του «Φάρου» η παραγωγή του αποτελεί και ένα μεγάλο στοίχημα για την ίδια την επιβίωση του. Τις πρώτες ημέρες του capital control, η εστία που ήδη αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα, κόντεψε να διακόψει την λειτουργία των εργαστηρίων μετά από δεκαετίες καθώς αδυνατούσε να προκαταβάλει χρήματα για πρώτες ύλες.
«Από τις κρατικές επιχορηγήσεις που λαμβάναμε πριν από την κρίση και ήταν της τάξης των 700 χιλ. ευρώ, πέρυσι πέσαμε στις 250 χιλ. ευρώ και φέτος δεν έχουμε λάβει τίποτα, όταν μόνο οι μισθοδοσίες του προσωπικού διαμορφώνονται σε περίπου 750 χιλ. ευρώ. Καταλαβαίνεται λοιπόν γιατί είναι σημαντικό να έρθουν νέες δουλειές στα εργαστήρια μας» εξηγεί ο κ. Καρκούλιας. Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι πέρα από τα εργαστήρια, όπως μπορεί να δει κάποιος και στο site του «Φάρου» παρέχονται δωρεάν υπηρεσίες και προγράμματα (ομιλούντα βιβλία, έκδοση περιοδικών στην γραφή braille, γυμναστήρια και σεμινάρια πληροφορικής για τυφλούς κ.α.) σε άτομα με προβλήματα όρασης όλης της χώρας αλλά και τον απόδημο ελληνισμό.
Κωστής Χριστοδούλου
από: news247.gr
Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.