Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Ο Καιρός, Δώρο ή Άλλοθι

γράγει ο Ευθύμιος Βαζαίος (πρώτη δημοσίευση του άρθρου "Φωνή των Καλαβρύτων" Μάιος 2015")  «Ο κακός καιρός πάντα φαίνετ...

γράγει ο Ευθύμιος Βαζαίος
(πρώτη δημοσίευση του άρθρου "Φωνή των Καλαβρύτων" Μάιος 2015") 
«Ο κακός καιρός πάντα φαίνεται χειρότερος από το παράθυρο», Tom Lehrer, 1928-, Αμερικανός μαθηματικός.
Έμπλεος χαράς, χόρευε το χορό του ΕΥΡΩ (!), όταν οι νιφάδες άρχιζαν να πέφτουν από ψηλά. Έτσι εκδήλωνε τη χαρά του ένας παλιός διευθυντής του σαλέ, προσβλέποντας στην άμεση εξαργύρωση του εξ ουρανού χρυσού. Το χιόνι για το χιονοδρομικό είναι ο πυροδότης της δραστηριότητάς του και των εσόδων του. Χιονοδρομικό χωρίς χιόνι, ίσον λιμάνι δίχως θάλασσα.
Τα Αροάνια είναι βουνό ευλογημένο, αφού η ζαριά του Θεού το τοποθέτησε μεν στο νότιο μέρος της ηπειρωτικής Ελλάδας, αλλά σε σημείο όπου οι αέριες μάζες, που πνέουν από δυτικά, στρέφονται ανατολικά και βόρεια παγώνοντας στο διάβα τους πάνω και γύρω από το ανάγλυφο του ψηλού βουνού. Εκεί το φορτίο των υδρατμών που κουβαλούν, από την Αδριατική και το Ιόνιο, μετασχηματίζεται σε χιόνι (υπέρ μας και η Γεωγραφία και η Φυσική). Τα Αροάνια από το Δεκέμβριο ως και τον Ιούνιο είναι χιονισμένα. Σε κάποια ανήλιαγα σημεία, μάλιστα, το χιόνι διατηρείται όλο το καλοκαίρι. Θυμάμαι, παιδάκι, που έπρεπε να καταφύγουμε στις χαράδρες και τις σπηλιές του Χελμού για να προμηθευτούμε το πολύτιμο για ιατρικούς τότε λόγους χιόνι-ψυκτικό! Βλέπετε, και τότε το χιόνι ήταν πολύτιμο, για άλλους λόγους βέβαια!
Πρωτίστως θέλουμε χιόνι για να δουλέψει ένα χιονοδρομικό. Χρειάζεται όμως και ένας ευνοϊκός συνδυασμός άλλων παραγόντων προκειμένου να εξασφαλίσουμε ασφαλή και βιώσιμη λειτουργία. Η ταχύτητα και η διεύθυνση του ανέμου, όπως και η διαύγεια της ατμόσφαιρας, πρέπει να εξασφαλίζουν την ασφαλή λειτουργία των αναβατήρων. Η θερμοκρασία και η ποιότητα εν γένει του χιονιού πρέπει να εξασφαλίζουν ασφαλή τη χιονοδρομία. Ο κίνδυνος χιονοστιβάδων πρέπει να είναι ελάχιστος και ελεγχόμενος. Φαινόμενα παγοποίησης, που είναι συνάρτηση πολλών διαφορετικών μετεωρολογικών στοιχείων, απαιτούν έγκαιρη και αποτελεσματική προετοιμασία.
Στο βουνό ποτέ η μια ημέρα δεν είναι ίδια με την άλλη, πόσο δε ο μήνας με το μήνα και ο χρόνος με το χρόνο. Η ποικιλία συνθηκών άπειρη και οι αποφάσεις, που πρέπει να λαμβάνονται άμεσα, απαιτούν το συνυπολογισμό ενός μεγάλου αριθμού παραμέτρων. Κάθε χρόνο, λόγω μη ευνοϊκών συνθηκών χάνεται ένα σημαντικό ποσοστό των εν δυνάμει ημερών χιονοδρομίας (μέχρι και 40%!). Η εμπειρία, η σωστή προετοιμασία και η ορθή σκέψη βοηθούν στη λήψη των σωστών αποφάσεων. Έγκειται στην ικανότητα και την προνοητικότητα της διοίκησης και του προσωπικού του χιονοδρομικού να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις του καιρού. Διαφορετικά, ο κακός (μας ο) καιρός μπορεί εύκολα να αποτελέσει ένα πρώτης τάξεως άλλοθι για να δικαιολογήσει τυχόν απειρία, αδράνεια, κακούς υπολογισμούς ή ακόμη και ανικανότητα.
Το χιόνι που έπεσε στα Αροάνια κατά τη σεζόν (2014-2015) ήταν 2,5 ως 3 φορές περισσότερο από αυτό της αμέσως προηγούμενης περιόδου 2013-2014 (σχήμα 1). Εκείνη η σεζόν (2013-2014) χαρακτηρίστηκε από λίγο χιόνι, αφού κατά τη μεγαλύτερη διάρκειά της το κάτω επίπεδο του χιονοδρομικού παρέμεινε ασκεπές, με αποτέλεσμα οι δραστηριότητες να περιοριστούν στο επάνω επίπεδο μόνο. Παρόλα αυτά, ο συνολικός αριθμός εισιτηρίων λίγο υπολείφτηκε από τη μέγιστη προσέλευση, αυτή της περιόδου 2011-2012, που είναι μέχρι σήμερα σεζόν-ρεκόρ. Η σεζόν 2014-2015, που μόλις πέρασε, χαρακτηρίστηκε από πολύ χιόνι, αλλά και κατά τι ισχυρότερους ανέμους (Σχήμα 2). Οι δυνητικά αξιοποιήσιμες ημέρες δεν ήταν πάντως λιγότερες από 3-4.
Η αξιοπιστία λειτουργίας ενός χιονοδρομικού είναι βασικός παράγοντας στο χτίσιμο σχέσης εμπιστοσύνης με το κοινό, τους χιονοδρόμους και τους χορηγούς του. Τις μεθόδους, στις οποίες καταφεύγει η διοίκηση ενός χιονοδρομικού, για να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις του καιρού, θα αναπτύξουμε σε ένα επόμενο άρθρο.
Ευθύμιος Βαζαίος

(πρώτη δημοσίευση του άρθρου "Φωνή των Καλαβρύτων" Μάιος 2015") 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.