HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Γ. Λαζουράς: Ρεαλιστικός ο στόχος διεκδίκησης των Γερμανικών αποζημιώσεων

Ρεαλιστικός είναι ο στόχος διεκδίκησης των Γερμανικών αποζημιώσεων, φτάνει να γίνει κτήμα του κάθε Έλληνα, τονίστηκε στην Ημερίδα με τίτ...

Ρεαλιστικός είναι ο στόχος διεκδίκησης των Γερμανικών αποζημιώσεων, φτάνει να γίνει κτήμα του κάθε Έλληνα, τονίστηκε στην Ημερίδα με τίτλο «Μνήμη και Δικαιοσύνη» για το θέμα των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, τα ιστορικά δεδομένα, την εξέλιξη του δικαστικού αγώνα και τη διαχείριση της Μνήμης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου που πραγματοποιήθηκε στο Βόλο xθες Σάββατο 6 Ιουνίου το πρωί στο Δημαρχείο Βόλου με τη διοργάνωση του Δήμου Βόλου, του Εθνικού Συμβουλίου για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ) και την Πανελλήνια Ένωση Δικηγόρων για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Αποζημιώσεων (ΠΕΔ).

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Καλαβρύτων και πρόεδρος του Δικτύου Μαρτυρικών Δήμων και Χωριών Γεώργιος Λαζουράς, τόνισε -μεταξύ άλλων- ότι η προσπάθεια διεκδίκησης των Γερμανικών αποζημιώσεων είναι σημαντική. Οι μαρτυρικοί μας Δήμοι και το Δίκτυο αγωνίζονται και διεκδικούν αταλάντευτα και δυναμικά την καταβολή των Γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων. «Είμαστε σε καλό δρόμο και πιστεύουμε ότι οι νέες πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης θα αποφέρουν αποτελέσματα.
Οι πολίτες, τα θύματα των ολοκαυτωμάτων των 100 συνολικά μαρτυρικών χωριών της χώρας μας απαιτούν και περιμένουν δικαίωση. Είμαι βέβαιος ότι με καλό και θεσμικό τρόπο μεθοδικά και οργανωμένα θα έχουμε το θετικό και το καλύτερο αποτέλεσμα» είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Καλαβρύτων.
Ο κ. Λαζουράς συνεχάρη το δήμαρχο Βόλου για την πρωτοβουλία να διοργανώσει τη συγκεκριμένη ημερίδα, τονίζοντας ότι συμβάλλει στον κοινό σκοπό της διεκδίκησης των οφειλομένων γερμανικών αποζημιώσεων.
Ο Δήμαρχος Βόλου Αχ. Μπέος ανέφερε ότι η εκδήλωση γίνεται προκειμένου να επισπευστούν οι διαδικασίες γιατί συνήθως -όπως σημείωσε -μιλάμε πολύ και κάνουμε λίγα και ήρθε η ώρα να πούμε λίγα και να κάνουμε πολλά, ενώ πρόσθεσε: «Το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων είναι πρωτίστως ηθικό.Δεν είναι δυνατόν μια κυρίαρχη χώρα όπως η Γερμανία να έχει απαιτήσεις και να μην αναγνωρίζει τις υποχρεώσεις της. Είναι μια ηθική υποχρέωση απέναντι σε οικογένειες, στην ιστορία, απέναντι στους λαούς που έχουν μαρτυρήσει επί ναζιστικής Κατοχής. Νομίζω ήρθε η ώρα να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ηθικά τουλάχιστον, απέναντι σε αυτά τα χωριά και να ανταμείψουν τις οικογένειες όσων μαρτύρησαν».
Ο Δικηγόρος παρ΄ Αρείω Πάγω Σαράντος Θεοδωρόπουλος, που αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της γερμανικής Κατοχής καθώς και στο άγνωστο ζήτημα του κλήρινγκ μεταξύ Ελλάδος και Γερμανίας πριν και κατά τη διάρκεια της Κατοχής, τόνισε ΄ότι ο στόχος της διεκδίκησης είναι ρεαλιστικός δεδομένου ότι αποτυπώνεται, τεκμηριώνεται και αποδεικνύεται, αλλά-όπως επισήμανε- για να γίνει αποφασιστικός μοχλός πίεσης θα πρέπει ο κάθε Έλληνας να ενημερωθεί για τις συγκεκριμένες οφειλές και να κάνει κτήμα του αυτή την υπόθεση, γιατί μόνο τότε θα είναι απολύτως ρεαλιστικός ο στόχος, ενώ εκδηλώσεις σαν τη σημερινή στοχεύουν σε αυτό.
Στη συνέχεια, η Δικηγόρος Χριστίνα Σταμούλη, μίλησε με θέμα «Η δικαστική μάχη για τις Γερμανικές οφειλές» και χαρακτήρισε σημαντική την εκδήλωση, σημειώνοντας ότι συμβάλλει στην ενημέρωση των πολιτών, κάτι που-όπως είπε- είναι ελλειμματικό. «Μέχρι τώρα νομίζαμε ότι η Γερμανική κοινή γνώμη δεν γνώριζε το θέμα, αλλά διαπιστώνουμε ότι η Ελληνική κοινωνία δεν γνωρίζει. Μόνο αν ενημερωθούμε θα έχουμε μια καθαρή κρίση στο αν οφείλεται και τι οφείλεται και πως θα το διεκδικήσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Είναι πρωτίστως ηθικό το θέμα και ως τέτοια πρέπει να αναγνωριστεί από τη Γερμανία, η οποία ήταν τα προηγούμενα χρόνια κάθετα αρνητική στάση πέναντι στις ελληνικές επιδιώξεις.
Επίσης η κα Σταμούλη είπε ότι ο στόχος διεκδίκησης των αποζημιώσεων είναι ρεαλιστικός αλλά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να συνδέεται με την οικονομική κατάσταση της χώρας, αφού είναι κάτι τελείως διαφορετικό και επιπλέον στην παρούσα φάση είναι τελείως άκαιρο να μιλάει κάποιος για ποσά.
Ο Δικηγόρος Δημήτριος Κούρτης αναφέρθηκε στις «Νεότερες εξελίξεις στο Πεδίο της Διεκδίκησης των Ατομικών Αποζημιώσεων εναντίον της Γερμανίας μετά την Απόφαση του Ιταλικού Συνταγματικού Δικαστηρίου-Η αποκατάσταση της Δικαϊκής Τάξης και πάλι σε Κίνηση», ενώ ο επικοινωνιολόγος Μάρκος Χαρίτος μίλησε με θέμα «Αντίσταση και Μνήμη».
Η ημερίδα, η οποία διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του δημάρχου Βόλου Αχ. Μπέου, αποκτά ιδιαίτερη αξία για τη Μαγνησία καθώς όπως είναι γνωστό στο Νομό τέσσερις περιοχές έχουν πληρώσει με αίμα την Γερμανική Κατοχή και τέσσερις περιοχές έχουν χαρακτηριστικά Μαρτυρικές : η Δράκεια, η Κερασιά, η Νέα Αγχίαλος και Ριζόμυλος.
Στην εκδήλωση παρέστησαν εκπρόσωποι των τεσσάρων μαρτυρικών χωριών της Μαγνησίας, ενώ οι εισηγήσεις εμπλουτίστηκαν από την προβολή σχετικού οπτικού υλικού και ντοκυμαντέρ.
Όπως είναι γνωστό το Εθνικό Συμβούλιο για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα [ΕΣΔΟΓΕ] και η Πανελλήνια Ένωση Δικηγόρων για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Αποζημιώσεων [ΠΕΔ] έχουν ως πρώτιστο στόχο τους την πλήρη και αντικειμενική ενημέρωση του κοινού για το θέμα των καταστροφών και της διεκδίκησης των οφειλόμενων επανορθώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.