HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ - Επιμορφωτικό σεμινάριο κληρικών

Την Δευτέρα 18 Μαΐου 2015 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Αίγιο, στην αίθουσα ομιλιών του Κέντρου Νεότητας ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ της Ιε...



Την Δευτέρα 18 Μαΐου 2015 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Αίγιο, στην αίθουσα ομιλιών του Κέντρου Νεότητας ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βρεσθένης κ. Θεοκλήτου, ως εκπροσώπου του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου, η Τρίτη προγραμματισμένη συνάντηση των κληρικών μας στα πλαίσια του επιμορφωτικού σεμιναρίου με θέμα «Η ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ ΤΩΝ ΠΕΝΘΟΥΝΤΩΝ».

Ομιλητές ήταν :

1. Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Νικόλαος Ιωαννίδης, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Η ποιμαντική προσέγγιση της χηρείας στην Πατερική Παράδοση». Αναφέρθηκε εκτενώς στη δομή και το περιεχόμενο των παραμυθητικών επιστολών των Πατέρων, στις οποίες ο θάνατος αντιμετωπίζεται με πίστη και ελπίδα. Πίστη στο Χριστό, στην ανάσταση και την αιωνιότητα της ζωής και ελπίδα για την συνάντησή μας με το Θεό, ο οποίος στο πρόσωπο του Χριστού θα έρθει και πάλι για να μας συναντήσει. Οι Πατέρες, όπως υπογράμμισε ο ομιλητής, αναφέρονται στο γεγονός της χηρείας, απευθυνόμενοι κυρίως σε γυναίκες που έχασαν τον άνδρα τους και πολύ λιγότερο σε άνδρες, διότι σύμφωνα με την αντίληψη της εποχής τους η απώλεια ενός άνδρα σήμαινε ότι η γυναίκα έχανε την προστασία και το σημείο αναφοράς της, οπότε χρειαζόταν περισσότερη φροντίδα. Οι χήρες είχαν ιδιαίτερη τιμητική θέση μέσα στην Εκκλησία και έπρεπε να διακρίνονται για την αγνότητα, τη σεμνότητα, τα αγαθά έργα και την ελεημοσύνη. Κατά την διάρκεια της ομιλίας του χρησιμοποίησε πολλές αγιογραφικές και πατερικές αναφορές.

2. Ο Ελλογιμώτατος κ. Αθανάσιος Καρκανιάς, ψυχίατρος, Διευθυντής της Ψυχιατρικής κλινικής του Νοσοκομείου Σωτηρία, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Η ποιμαντική προσέγγιση των ειδικών καταστάσεων πένθους». Αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά γνωρίσματα και τις φάσεις του πένθους, στη σχέση θλίψης και κατάθλιψης, καθώς και στις περιπτώσεις εκείνες που το πένθος και θλίψη ξεφεύγουν από τα φυσιολογικά όρια και εισέρχονται στη σφαίρα της παθογένειας.
Μετά το τέλος των εισηγήσεων ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση με τους ιερείς.
Ας σημειωθεί ότι το Σεμινάριο αυτό πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.