HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Ενέργειες Περιφέρειας για το έργο Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα

Ομόφωνα από όλες τις Παρατάξεις που συμμετείχαν, αλλά και με τη συναίνεση πλήθους Δημοτικών Αρχών και φορέων που έδωσαν το «παρών», το...


Ομόφωνα από όλες τις Παρατάξεις που συμμετείχαν, αλλά και με τη συναίνεση πλήθους Δημοτικών Αρχών και φορέων που έδωσαν το «παρών», το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας διατράνωσε τη θέλησή του
  • να παραμείνει δημόσιος ο χαρακτήρας του έργου της Πατρών – Πύργου, χωρίς διόδια, προς όφελος των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας,
  • να μην υπάρξει καμία έκπτωση στο τεχνικό και φυσικό αντικείμενο του έργου, καθώς και να μην αλλάξει ο τρόπος δημοπράτησης, και
  • να μην υπάρξει πολυδιάσπαση του, ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις και παλινωδίες που θα θέσουν σε κίνδυνο την ολοκλήρωσή του.
Επίσης, κατά την σημερινή κατεπείγουσα και έκτακτη συνεδρίασή του στο Διοικητήριο της Π.Ε. Ηλείας στον Πύργο, το Περιφερειακό Συμβούλιο με ομόφωνη απόφασή του ζητά άμεση σύσκεψη των αρχών και των φορέων της περιοχής με τους αρμόδιους Υπουργούς Περιφερειακής Ανάπτυξης, Υποδομών και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, κατά την οποία θα παρουσιάσουν τα επιχειρήματα και τις απόψεις τους για τη σημασία του αυτοκινητοδρόμου.
«Άμεσα θα πρέπει όλοι οι φορείς συντεταγμένα να μεταβούμε στην Αθήνα, να συναντηθούμε με τους νέους Υπουργούς και να λάβουμε τη δέσμευσή τους πως δε θα ληφθεί καμία απόφαση από την κυβέρνηση για νέα αναβολή στη διαδικασία δημοπρασίας που έχει ανακοινωθεί για τέλος του μήνα, καθώς και πως δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στον τρόπο δημοπρασίας του έργου» δήλωσε ο κ. Κατσιφάρας.
Αρχικά στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης τόνισε πως πρόκειται για μία ιστορική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, η οποία και γίνεται στον Πύργο για να αναδείξει την σημασία που έχει για την περιοχή το συγκεκριμένο έργο, αφού εκτός των απόψεων των Παρατάξεων και των Περιφερειακών Συμβούλων, θα καταγραφούν και οι απόψεις των Δημοτικών Αρχών και των φορέων της Αχαΐας και της Ηλείας, που συμμετείχαν ευρέως στη σημερινή συνεδρίαση.
Ενημέρωσε, επίσης ο κ. Κατσιφάρας το Περιφερειακό Συμβούλιο και τους συμμετέχοντες πως όλες οι πληροφορίες, ανεπίσημες και επίσημες, συγκλίνουν πως θα έχουμε νέα δεδομένα και αναστολή της διακήρυξης για την εργολαβία Πάτρα – Πύργος και μάλιστα έκανε αναφορά και στη σημερινή προσωπική επικοινωνία που είχε ο ίδιος με τον Υπουργό Χρ. Σπίρτζη, ο οποίος του επιβεβαίωσε πως θα γίνει νέα αλλαγή.
Ακολούθως, αναφέρθηκε στο ιστορικό του έργου και ιδίως στις ενέργειες που έχει κάνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για να έχουμε ως δημόσιο έργο το τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Πάτρα-Πύργος.
Επανέλαβε τη θέση της Περιφέρειας ότι το έργο είναι κομβικής σημασίας, όχι μόνο για την Ηλεία και την Αχαΐα, αλλά για όλη τη Δυτική Ελλάδα, καθώς και τα Ιόνια Νησιά και ότι η Περιφέρεια θα μπει μπροστά σε κάθε διεκδίκηση, αρκεί να υπάρχει συναίνεση, ομόνοια και συλλογικότητα.
Την ίδια θέση και άποψη εξέφρασαν οι Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος και Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος τονίζοντας τη σημασία της ολοκλήρωσης του έργου για τους πολίτες.
«Στο σύνολό της η Ολυμπία Οδός είναι ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά οδικά έργα που θα βγάλει από την απομόνωση την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Για αυτό το δρόμο δοκιμάστηκε και δοκιμάζεται η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος και θα συνεχίσει να δοκιμάζεται μέχρι να ολοκληρωθεί. Όμως δοκιμάζεται και ο πολίτης που συνεχώς ακούει ότι το έργο γίνεται, αλλά δεν το βλέπει» τόνισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, συμπληρώνοντας πως «πρέπει να μπει επιτέλους ένα τέλος στο δρόμο – καρμανιόλα, όπως λέγεται η Πατρών – Πύργου αφού είναι τόσο επικίνδυνη και συνεχώς θρηνούμε θύματα».

Ποιοι συμμετείχαν
Τη σημερινή συνεδρίαση παρακολούθησαν πολλές Δημοτικές Αρχές και Φορείς της Αχαΐας και της Ηλείας, οι οποίοι και τοποθετήθηκαν επί του θέματος, συμβάλλοντας στη διεξαγωγή ενός πολύ παραγωγικού Περιφερειακού Συμβουλίου, στο οποίο τοποθετήθηκε και η συντριπτική πλειοψηφία των Περιφερειακών Συμβούλων που ήταν παρόντες.
Μεταξύ άλλων συμμετείχαν, ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Γερμανός, οι βουλευτές Γιάννης Κουτσούκος, Κώστας Τζαβάρας και Δημήτρης Μπαξεβανάκης, ο πρώην βουλευτής Τάκης Αντωνακόπουλος, ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας, οι Δήμαρχοι Πύργου Γ. Λιατσής, Ανδρίτσαινας – Κρεστένων Σ. Μπαλιούκος, Αρχαίας Ολυμπίας Ε. Κοτζιάς, Πηνείας Α. Καστρινός, Ανδραβίδας – Κυλλήνης Ν. Μοράντ, Ήλιδας Χ. Χριστοδουλόπουλος και Δυτικής Αχαΐας Χ. Νικολάου, οι αντιδήμαρχοι Πύργου Α. Αγγελακοπούλου, Α. Σκαρτσιάρης και Δυτικής Αχαΐας Γ. Παλαιολόγος, οι πρώην Δήμαρχοι Αμαλιάδας κ. Ράλλης, Ήλιδας Ι. Λυμπέρης, ο Πρόεδρος ΤΕΕ Πύργου Βασίλης Κανελλόπουλος, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Θανάσης Γιανναδάκης, ο πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Αρχαίας Ολυμπίας Νικόλαος Ζαροκώστας, Α΄ Αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου Ηλείας Νίκος Παναγιωτακόπουλος, Β΄ Αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου Ηλείας Κωνσταντίνος Λεβέντης, ο Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Πύργου Νικόλαος Ορφανός, Αντιπρόεδρος Εργατικού Κέντρου Πύργου Σταθόπουλος, Πρόεδρος ΦΟΣΔΑ Δυτικής Αχαΐας και Δημοτικός Σύμβουλος, Σπύρος Τραχάνης, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Πύργου-Ολυμπίας Νίκος Κατσαρός, Εκπρόσωπος Ομάδας Παραγωγών Χρήστος Βαλιανάτος κ.α.

Ιστορικό του έργου και των ενεργειών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας
Από την πρώτη στιγμή η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει δηλώσει πως δε θα είναι αποδεκτή καμία έκπτωση στο έργο της Ολυμπίας Οδού στο σύνολό της, όχι μόνο στο τμήμα Πατρών – Κορίνθου, αλλά και στο τμήμα Πάτρα – Πύργος .
Σε επιστολή του ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας τον Οκτώβριο 2012 ζητούσε από τον τότε Υπουργό Ανάπτυξης, Μεταφορών και Δικτύων Κώστα Χατζηδάκη διευκρινίσεις αλλά και συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την πορεία των έργων και τις πληροφορίες που έβλεπαν το φως της δημοσιότητας περί μείωσης του φυσικού αντικειμένου και μεταφοράς του στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Επιπλέον για το ίδιο θέμα τον Φεβρουάριο του 2013 ενημερώθηκε για το μείζονος σημασίας έργο κατά την επίσκεψή του στην Πάτρα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γιοχάνες Χαν, ενώ μετά από λίγους μήνες υπήρξε τελικά ενημέρωση για υλοποίηση του τμήματος Πάτρα – Πύργος μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Συγκεκριμένα, το Νοέμβριο του 2013 ο τότε Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κατέθεσε πρόταση στους φορείς και τους βουλευτές της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας η οποία ανέφερε συγκεκριμένα: Το τμήμα Κόρινθος – Πάτρα θα εκτελεστεί με τη διαδικασία της σύμβασης παραχώρησης, το τμήμα Πάτρα – Πύργος, που έχει ολοκληρωμένη τεχνική μελέτη, απαλλοτριώσεις και μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, θα εκτελεστεί από πόρους του ΕΣΠΑ, το τμήμα Πύργος – Καλό Νερό, το οποίο και έχει νομικές εμπλοκές, θα συντηρηθεί και θα βελτιωθεί και το Τμήμα Καλό Νερό – Τσακώνα, θα εκτελεστεί από πόρους του ΕΣΠΑ, με χρονοδιάγραμμα, κατά το δυνατόν ίδιο με το τμήμα Πάτρα – Πύργος.
Στις 4 Δεκεμβρίου 2013 ο Περιφερειάρχης μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ζήτησε εγγυήσεις για χρονοδιαγράμματα, πόρους και όχι διόδια στο τμήμα Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα.
Λίγες ημέρες αργότερα αντιπροσωπεία του Περιφερειακού Συμβουλίου έλαβε τη διαβεβαίωση τόσο των εκπροσώπων της Νέας Δημοκρατίας όσο και των ομολόγων τους του ΠΑΣΟΚ, πως το φυσικό και τεχνικό αντικείμενο της Ολυμπίας Οδού θα ολοκληρωθεί στο σύνολό του, κατά τη διάρκεια διαδοχικών συναντήσεων που είχε με τα κόμματα.
Στις αρχές του 2014 ο Περιφερειάρχης μιλώντας σε εκδήλωση της Ομοσπονδίας Τοπικών Συλλόγων Επαρχίας Ολυμπίας «Η Ολυμπιακή Πρόοδος», επανέλαβε πως πρόκειται για στοίχημα πρώτης γραμμής η ολοκλήρωση του συνόλου της Ολυμπίας Οδού, ενώ τον Μάιο του 2014 σε τοποθέτησή του ο κ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε την δημοπράτηση της Πατρών – Πύργου, ευχαριστώντας δημοσίως τον Απόστολο Κατσιφάρα και το Περιφερειακό Συμβούλιο για την καθοριστική συμβολή τους.
Συνεχώς στην Περιφέρεια γίνονταν συσκέψεις με τους αρμόδιους Διευθυντές και υπηρεσιακούς παράγοντες τόσο του Υπουργείου αλλά και της Π.Δ.Ε ώστε να βρίσκονται όλοι σε ετοιμότητα, ενώ στις 20 Αυγούστου 2014 ο Περιφερειάρχης επισκέφθηκε τον Υπουργό για να ενημερωθεί για την πορεία και την τελική ημερομηνία δημοπράτησης.
Και επιτέλους στις 3 Οκτωβρίου 2014, πριν από έξι μήνες περίπου, ο τότε Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλης Χρυσοχοΐδης βρέθηκε στον Πύργο και ανακοίνωσε πως τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014 βγαίνει σε δημοπράτηση το τμήμα Πάτρα – Πύργος του οδικού άξονα της Ολυμπίας Οδού.
Τελικά, λόγω προβλημάτων η δημοπράτηση μετατέθηκε για τα τέλη Ιανουαρίου 2015, όμως εξαιτίας και πάλι ζητημάτων που παρουσιάστηκαν, αυτή ανακοινώθηκε πως θα γίνει περί τα τέλη Μαρτίου, σε λίγες ημέρες δηλαδή.
Όλο αυτό το χρονικό διάστημα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δεν έχει σταματήσει με συνεχείς επιστολές, συναντήσεις και παρεμβάσεις, να πιέζει πλέον τη νέα κυβέρνηση και τους αρμόδιους Υπουργούς για την επίσπευση των διαδικασιών, αφού οι διαρροές πληροφοριών για νέα αναβολή είναι συνεχείς.

Μάλιστα σε επιστολή του στις αρχές Μαρτίου, ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας ζήτησε από τον Άμεση συνάντηση με τον αναπλ. Υπουργό ΥΠΟΜΕΔΙ Χρ. Σπίρτζη αναπληρωτή Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη άμεση συνάντηση των φορέων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ώστε να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση για την πορεία δημοπράτησης και κατασκευής του αυτοκινητοδρόμου της Πατρών – Πύργου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.