HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Το μήνυμα της Κυριακής - IE' Λουκά (του Ζακχαίου)

Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015, ΙΕ' ΛΟΥΚΑ (Λουκά κεφ. ΙΘ΄, εδάφ. 1-10, του Ζακχαίου) Κείμενο Ιερού Ευαγγελίου Τω καιρώ εκε...

Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015, ΙΕ' ΛΟΥΚΑ
(Λουκά κεφ. ΙΘ΄, εδάφ. 1-10, του Ζακχαίου)


Κείμενο Ιερού Ευαγγελίου

Τω καιρώ εκείνω διήρχετο ό Ιησούς την Ιεριχώ. Και ιδού, ανήρ ονόματι καλούμενος Ζακχαίος, και αυτός ην αρχιτελώνης, και ούτος ην πλούσιος, και εζήτει ιδείν τον Ιησούν τις εστί, και ουκ ηδύνατο από του όχλου, ότι τη ηλικία μικρός ην. Και προδραμών έμπροσθεν ανέβη επί συκοκομορέαν, ίνα ίδη αυτόν, ότι δι’ εκείνης ήμελλε διέρχεσθαι. Και ως ήλθεν επί τον τόπον, αναβλέψας ο Ιησούς είδεν αυτόν και είπε προς αυτόν. Ζακχαίε, σπεύσας κατάβηθι. Σήμερον γαρ εν τω οίκω σου δει με μείναι. Και σπεύσας κατέβη, και υπεδέξατο αυτόν χαίρων. Και ιδόντες πάντες διεγόγγυζον λέγοντες, ότι παρά αμαρτωλώ ανδρί εισήλθε καταλύσαι. Σταθεις δε Ζακχαίος είπε προς τον Ιησούν. Ιδού τα ημίση των υπαρχόντων μου, Κύριε, δίδωμι τοις πτωχοίς και ει τινός τι εσυκοφάντησα, αποδίδωμι εις τετραπλούν. Είπε δε προς αυτόν ο Ιησούς. Ότι σήμερον σωτηρία τω οίκω τούτω εγένετο, καθότι και αυτός υιός Αβραάμ εστίν. Ήλθε γαρ ό υιός του ανθρώπου ζητήσαι και σώσαι το απολωλός.

Ελεύθερη μετάφραση

Εκείνο τον καιρό περνούσε ο Ιησούς μέσα από την Ιεριχώ. Και να ένας άνθρωπος που το όνομά του ήταν Ζακχαίος και ήταν πλούσιος αρχιτελώνης, ζητούσε να δει ποιος είναι Ιησούς, αλλά δεν μπορούσε, εξαιτίας του κόσμου και επειδή ήταν μικρόσωμος. Έτρεξε λοιπόν μπροστά και ανέβηκε σε μια συκομουριά* να Τον δει, γιατί από εκεί θα περνούσε. Και μόλις ήλθε σε κείνο το σημείο ο Ιησούς, σήκωσε τα μάτια του, τον είδε και του είπε: «Ζακχαίε, κατέβα γρήγορα, γιατί σήμερα πρέπει να μείνω στο σπίτι σου». Ο Ζακχαίος κατέβηκε αμέσως και υποδέχτηκε τον Ιησού με χαρά. Όλοι τότε που το είδαν αυτό δυσανασχέτησαν, λέγοντας πως μπήκε να φιλοξενηθεί στο σπίτι ενός αμαρτωλού άνδρα. Ο Ζακχαίος όμως στάθηκε μπροστά στον Ιησού και του είπε: «Να τα μισά από τα υπάρχοντα μου, Κύριε, τα δίνω στους φτωχούς και αν έχει τύχει και συκοφάντησα κάποιον με σκοπό να τον καταχραστώ, θα του το ανταποδώσω στο τετραπλάσιο». Τότε του είπε ο Ιησούς: «Σήμερα έγινε σωτηρία σε τούτο το σπίτι, γιατί και αυτός είναι παιδί του Αβραάμ. Γιατί ο Υιός του ανθρώπου ήλθε για να αναζητήσει να βρει και να σώσει τους παραστρατημένους».
================================

* Συκομουριά: Δέντρο με φύλλα μουριάς και καρπούς συκιάς. Στην είσοδο της Ιεριχούς και στο σημείο που περιγράφει το Ευαγγέλιο, υπάρχει προσκύνημα (ναός), στον προαύλιο χώρο του οποίου είναι περιφραγμένος ξερός κορμός με παραφυάδες του δέντρου εκείνου.

Επιμέλεια:Νίκος Χρ. Παπακωνσταντόπουλος
«Το μήνυμα της Κυριακής», που περιλαμβάνει την Ευαγγελική περικοπή της ημέρας και την ελεύθερη μετάφραση του κειμένου, θα αναρτάται στο ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS κάθε Σάββατο απόγευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.