HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Στον Στρατηγό- Ήρωα Βασίλη Κατσικόπουλο (του Κατσικοπαναή)

γράφει ο Αντ/γος ε.α. Γιώργος Αλεξ. Παπαδημητρόπουλος Έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών ο συγχωριανός μου, ο Βυσσωκιώτης Βασίλης Κατσικόπου...

γράφει ο Αντ/γος ε.α. Γιώργος Αλεξ. Παπαδημητρόπουλος
Έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών ο συγχωριανός μου, ο Βυσσωκιώτης Βασίλης Κατσικόπουλος. Δεν παραβρέθηκα στην εξόδιο ακολουθία του, διότι δεν ενημερώθηκα και εκεί πάνω από τη σωρό του να ψελλίσω δυο κουβέντες και να τον αποχαιρετίσω. Θα του γράψω τώρα σε ανάμνηση και τις ονομαστικής του γιορτής, γιατί λένε «πως τα γραπτά μένουν».
Ο συγχωρεμένος ήταν ένας εκ των εκλεκτών συγχωριανών μου, που παρά το βαρύ τραύμα του στο πρόσωπο, εκεί στις πλαγιές του Γράμμου κατά την εμφύλια σύρραξη, δεν έχασε ποτέ το γέλιο του, το χιούμορ του και τις καλωσύνες τους. Ηταν ο άνθρωπος που υπέδειξε σε πολλά παιδιά του χωριού μου να ακολουθήσουν τις τότε αναδυόμενες σχολές Υπαξιωματικών του Ναυτικού.
Θυμάμαι, όταν παιδάκι ήμουν είχε έρθει στο χωριό, ήταν τότε γύρω στα 45, ψηλός, ευθυτενής, και μπήκε μέσα στο περίπτερο να χαιρετίσει τη μακαρίτισσα την Κουμαντομαρία. Φεύγοντας έβγαλε η θεια Μαρία από το συρτάρι μια φωτογραφία του συγχωρεμένου του Βασίλη όταν ήταν Ευελπις (τάξη 1943 ΣΣΕ) γύρω στα 20, ψηλός, χαμογελαστός, πανέμορφος, ωχριούσαν μπροστά του Μάρλον Μπράντο, Γκρέγκορι Πέκ και άλλοι αστέρες του Χόλυγουντ.
Χρημάτισε για πολλά χρόνια πρόεδρος του συλλόγου του χωριού μας εδώ στην Αθήνα του Θελοΐτη και οι εκδηλώσεις πάμπολες. Τον λατρεύαμε οι Βυσσωκιώτες, διότι πάντα ήταν δίπλα μας, δεν είχε «θελώσει» το νερό κανενός, χαιρόταν όταν ήταν ανάμεσα σε συγχωριανούς του.
Αυτά που γράφω και θα αναφερθώ παρακάτω για το πρόσωπό του, τα αντέγραψα από το βιβλίο του υποστρατήγου ε.α. Γεωργίου Π. Μπερδεκλή με τίτλο «ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΟΞΑ του 40» (Καλαμάτα 2002), όπου ο συγγραφέας, συμμαθητής του Βασίλη στη ΣΣΕ αφιερώνει αρκετές σελίδες στη δράση του συγχωριανού μας. Γράφει ο συγγραφέας: «Από τότε που ήταν ευέλπις έλαβε μέρος στη μάχη της Κρήτης εναντίον των Γερμανών ως εθελοντής.
Πρόκειται, γράφει ο στρατηγός, για σεμνό ήρωα αξιωματικό, σεμνό, διότι ενώ έχει καθηλωθεί από τη φυσική του ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας στο βαθμό του συνταγματάρχη, ποτέ δεν παραπονέθηκε. Απέφευγε να εκφραστεί για την αδικία. Συνεχίζει ο συγγραφέας για το Βασίλη, ότι είναι ο μόνος Αξ-κός όπου στο φάκελλό του αναγράφονται πέντε Αριστεία Ανδρείας, πέντε προτάσεις προαγωγής επ’ ανδραγαθία. Σε σχολιασμό του βιβλίου, γράφει ο συμπολεμιστής του Κατσικόπουλου Αντιστράτηγος ε.α. Νίκος Σπυρόπουλος απευθυνόμενος στον συγγραφέα του λέει: «και λίγα γράφεις».
Εδώ πρέπει να αναφέρω (πάντα από το βιβλίο) τις ηθικές αμοιβές.
1.Χρυσό Αριστείο Ανδρείας
2.Μετάλλιο Εξαιρέτων Πράξεων
3.Χρυσό Αριστείο Ανδρείας
4.Πολεμικός Σταυρός Γ’ Τάξεως
5.Πολεμικός Σταυρός Γ’ Τάξεως
6.Χρυσό Αριστείο Ανδρείας
7.Πολεμικός Σταυρός Β’ τάξεως
8.Χρυσό Αριστείο Ανδρείας
9.Πολεμικός Σταυρός Γ’ Τάξεως
10.Χρυσό Αριστείο Ανδρείας
11.Χρυσός Σταυρός Γεωργίου Α’
Κλείνοντας ο συγγραφέας την αναφορά του στο Βασίλη τον Κατσικόπουλο λέει επί λέξει: «Επέλεξα το όνομα ενός συμμαθητή μου, διότι δεν γνωρίζω άλλο συμμαθητή μου να έχει 5 Αριστεία Ανδρείας και 5 προτάσεις επ’ ανδραγαθία».
Κλείνοντας και εγώ τούτο το κείμενο για τον συγχωριανό μου στρατηγό, υποκλίνομαι στην ιστορία του, διότι δεν γνώριζα τη δράση του απλώς ήξερα ότι τραυματίστηκε στα Γρεβενά, όμως δεν πολέμησε μόνο, αλλά ανδραγάθησε, διότι και πολλοί άλλοι πολέμησαν.
Στρατηγέ καλό σου ταξίδι, ελαφρύ το χώμα που σε σκέπασε, είμαστε υπερήφανοι εμείς οι Βυσσωκιώτες, διότι υπήρξες στη σταδιοδρομία σου σεμνός, γενναίος αγωνιστής και μαχητής, στο πρόσωπό σου διέκρινε κανείς το άκρον άωτον της μετριοφροσύνης σου.
Στη γυναίκα σου τη Μαρία και στα παιδιά σου, θερμά συλλυπητήρια.

Εύχομαι στους συγχωριανούς μου Βυσσωκιώτες, στους Καλαβρυτινούς και σε όλη την επαρχία Χρόνια πολλά και ο Καινούργιος Χρόνος να χαρίζει Υγεία – Χαρά και Ευημερία!
Γιώργος Αλ. Παπαδημητρόπουλος
Αντιστράτηγος ε.α.
Επίτιμος Υπαρχηγός ΕΛΑΣ
από την Βυσσωκά

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.