HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Το μήνυμα της Κυριακής - Η θεραπεία του δαιμονιζομένου των Γαδαρηνών

Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014, ΣΤ΄ Λουκά (Λουκά, κεφ. Η΄, εδάφ. 27-39, η θεραπεία του δαιμονιζομένου των Γαδαρηνών) φωτο: Λεχούρι Καλαβρύ...

Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014, ΣΤ΄ Λουκά
(Λουκά, κεφ. Η΄, εδάφ. 27-39, η θεραπεία του δαιμονιζομένου των Γαδαρηνών)
φωτο: Λεχούρι Καλαβρύτων

Κείμενο Ιερού Ευαγγελίου

Τω καιρώ εκείνω ελθόντι τω Ιησού εις την χώραν των Γαδαρηνών, υπήντησεν αυτώ ανήρ τις εκ της πόλεως, ός είχε δαιμόνια εκ χρόνων ικανών, και ιμάτιον ουκ ενεδεδίσκετο, και εν τη οικία ουκ έμενεν, αλλ’ εν τοις μνήμασιν. Ιδών δε τον Ιησούν, και ανακράξας, προσέπεσεν αυτώ, και φωνή μεγάλη είπε. Τι εμοί και συ, Ιησού, Υιέ του Θεού του Υψίστου; Δέομαί σου μη με βασανίσης. Παρήγγειλε γαρ τω πνεύματι τω ακαθάρτω εξελθείν από του ανθρώπου. Πολλαίς γαρ χρόνοις συνυπάρκει αυτόν. Και εδεσμείτο αλύσεσι και πέδαις φυλασσόμενος και διαρρήσων τα δεσμά, ηλαύνετο υπό του δαίμονος εις τας ερήμους. Επερώτησε δε αυτόν ο Ιησούς, λέγων. Τι σοι εστίν όνομα; Ο δε είπε. Λεγεών, ότι δαιμόνια πολλά εισήλθεν εις αυτόν. Και παραγγέλει αυτόν ίνα μη επιτάξη αυτοίς εις την άβυσσον απελθείν. Ήν δε εκεί αγέλη χοίρων ικανών βοσκομένων εν τω όρει και παρεκάλουν αυτόν, ίνα επιτρέψει αυτοίς εις εκείνους εισελθείν. Και επέτρεψεν αυτοίς. Εξελθόντα δε τα δαιμόνια από του ανθρώπου, εισήλθον εις τους χοίρους, και ώρμησεν η αγέλη κατά του κρημνού εις την λίμνην, και απεπνίγει. Ιδόντες δε οι βόσκοντες το γεγενημένον, έφυγον και απελθόντες απήγγειλαν εις την πόλιν, και εις τους αγρούς. Εξήλθον δε ιδείν το γεγονός και ήλθον προς τον Ιησούν, και εύρον καθήμερον τον άνθρωπον, αφ’ ού τα δαιμόνια εξεληλύθει, ιματισμένον και σωφρονούντα παρά τους πόδας του Ιησού και εφοβήθησαν. Απήγγειλαν δε αυτοίς και οι ιδόντες, πώς εσώθη ο δαιμονισθείς. Και ερώτησαν αυτόν άπαν το πλήθος της περιχώρου των Γαδαρηνών απελθείν απ’ αυτών, ότι φόβω μεγάλω συνείχετο. Αυτός δε εμβάς εις τα πλοίον, υπέστρεψεν. Εδέετο δε αυτού ο ανήρ, αφ’ ού εξεληλύθει τα δαιμόνια, είναι σύν αυτώ. Απέλυσε δε αυτόν ο Ιησούς, λέγων. Υπέστρεψε εις τον οίκον σου, και διηγού όσα εποίησέ σοι ο Θεός. Και απήλθε, καθ’ όλην την πόλιν κηρύσσων όσα εποίησεν αυτώ ο Θεός.

Ελεύθερη μετάφραση

Εκείνο τον καιρό που ήλθε ο Ιησούς στην χώρα των Γαδαρηνών, τον συνάντησε ένας άνδρας από την πόλη, που είχε δαιμόνια από πολλά χρόνια και δεν έβανε ρούχο απάνω του, ούτε σε σπίτι δεν έμενε, αλλά μέσα στα μνήματα. Όταν είδε τον Ιησού έβγαλε μεγάλη φωνή, έπεσε κάτω μπροστά του και του είπε δυνατά: “Τι δουλειά έχω εγώ με σένα, Ιησού Υιέ του Θεού του Υψίστου; Σε παρακαλώ να μη με βασανίσεις”. Ο Ιησούς έδωσε εντολή στο ακάθαρτο πνεύμα να βγει από τον άνθρωπο, που πολλά χρόνια τον είχε αιχμαλωτισμένο. Τον έδεναν με αλυσίδες και τον φύλαγαν, αλλά εκείνος έσπαζε τα δεσμά και έτρεχε στις ερημιές, όπου τον παρέσυρε ο δαίμονας. Τον ρώτησε ο Ιησούς, λέγοντας: “Ποιο είναι το όνομα σου;”. Κι εκείνος είπε: “Λεγεώνα”, επειδή πολλά δαιμόνια είχαν εισέλθει μέσα του και τον παρακαλούσε να μην τα προστάξει να πάνε στην άβυσσο. Ήταν εκεί ένα κοπάδι από πολλούς χοίρους που έβοσκαν στο βουνό και τα δαιμόνια παρακαλούσαν τον Ιησού να τους επιτρέψει να πάνε σε αυτούς κι Εκείνος τους επέτρεψε. Βγήκαν τότε τα δαιμόνια από τον άνθρωπο και μπήκαν στους χοίρους και όρμησε το κοπάδι στο γκρεμό και έπεσαν όλοι στη λίμνη και πνίγηκαν. Κι όταν είδαν οι χοιροβοσκοί το τι έγινε, έφυγαν, και είπαν στους κατοίκους της πόλης και σε αυτούς που δούλευαν στα χωράφια το τι έγινε. Βγήκαν τότε να δουν και ήλθαν στον Ιησού, όπου βρήκαν τον άνθρωπο αυτόν, απαλλαγμένο πλέον από τα δαιμόνια, να κάθεται ντυμένος και φρόνιμος κοντά στα πόδια του Ιησού και φοβήθηκαν. Τους είπαν έπειτα κι εκείνοι που είδαν το θαύμα με ποιόν τρόπο σώθηκε δαιμονισμένος. Κι όλος ο κόσμος από τα περίχωρα των Γαδαρηνών ζήτησαν από τον Ιησού να φύγει από αυτούς, γιατί τους είχε πιάσει μεγάλος φόβος. Τότε Εκείνος μπήκε στο πλοίο και ξαναγύρισε στη Γαλιλαία. Και ο άνδρας που είχε θεραπευτεί από τα δαιμόνια τον παρακαλούσε θερμά να είναι μαζί του. Ο Ιησούς όμως του είπε: “Να φύγεις και να επιστρέψεις στο σπίτι του και να διηγείται όσα έκανε ο Θεός σε σένα”. Και έφυγε εκείνος και έλεγε σε όλη την πόλη όσα έκανε σ' αυτόν ο Ιησούς.

(Τα Γάδαρα είναι πόλη της σημερινής Ιορδανίας και βρίσκεται ανατολικά της θάλασσας της Γαλιλαίας).
===================================

Επιμέλεια: Νικ. Χρ. Παπακωνσταντόπουλος
«Το μήνυμα της Κυριακής», που περιλαμβάνει την Ευαγγελική περικοπή της ημέρας και την ελεύθερη μετάφραση του κειμένου, θα αναρτάται στο ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS κάθε Σάββατο απόγευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.