HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Ηρακλής Ρούπας: "Απαραίτητη όσο ποτέ, η νέα στρατηγική για τον γεωργικό τομέα"

Γράφει ο οικονομολόγος και αναπληρωτής Γραμματέας Τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ Ηρακλής Ρούπας Η κυοφορούμενη κρίση για μέρος της αγροτι...

Γράφει ο οικονομολόγος και αναπληρωτής Γραμματέας Τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ Ηρακλής Ρούπας
Η κυοφορούμενη κρίση για μέρος της αγροτικής οικονομίας εξαιτίας του Ρωσικού εμπάργκο σηματοδοτεί δυστυχώς πολύ περισσότερα από την απώλεια εσόδων για συγκεκριμένο τμήμα του αγροτικού πληθυσμού. Σηματοδοτεί για άλλη μία φορά την αδυναμία της Ε.Ε. να σχεδιάσει σωστά τις άμυνες της όταν επιβάλλει μέτρα, οι επιπτώσεις των οποίων μπορεί να είναι καταστροφικές για σημαντικό αριθμό χωρών.

Κατά την έννοια αυτή θα έπρεπε να θεωρείτο αυτονόητη η ανάγκη εξαίρεσης- μέσω πολιτικής απόφασης- από την συμμετοχή στα μέτρα της Ε.Ε. των χωρών εκείνων που βιώνουν καθεστώς «μνημονίου». Σε αντίθετη περίπτωση -όπως η προκείμενη-, πλήρη και συνολική στήριξη από τα ταμεία της Ε.Ε.. Σηματοδοτεί ταυτόχρονα επίσης την διαχρονική αδυναμία σχεδιασμού που δείχνει το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς -ειδικά σήμερα- απαιτείται νέα στρατηγική για τον γεωργικό τομέα και όχι αποσπασματικές προσεγγίσεις ανά πρόβλημα ή προϊόν -σε κάθε κρίση και μόνον- με μειωμένη τις περισσότερες φορές αποτελεσματικότητα. Αρκεί να γίνει αναφορά στο γεγονός ότι τόσο η Τσεχία όσο και η Ιταλία και Ολλανδία, πρόσφατα ανέπτυξαν τρόπο παραγωγής οπωροκηπευτικών προϊόντων όπου το τελικό προϊόν είναι φθηνότερο από το εισαγόμενο από την Ελλάδα με αποτέλεσμα να μειωθούν σημαντικά οι εξαγωγές προς τις χώρες αυτές. Ορατός είναι ο κίνδυνος δε σταδιακά –μετά την κρίση– να μειωθεί η ζήτηση λόγω ανάπτυξης παραγωγής σε περισσότερες χώρες εισαγωγής.

Η κρίση δεν προσφέρεται για λαϊκισμούς και δημαγωγία που φαίνεται να περισσεύει αυτές τις μέρες. Προσφέρεται για άμεσες ενέργειες και παρεμβάσεις της Κυβέρνησης για πλήρη αποζημίωση όλων των κατηγοριών των πληγέντων από τα μέτρα εμπάργκο, αλλά κυρίως για διαμόρφωση ενός πλαισίου αγροτικής ανάπτυξης βασισμένου σε άλλο μοντέλο παραγωγής με στρατηγικό πλεονέκτημα το οποίο θα πρέπει να στηριχθεί πλήρως από τα κονδύλια της Ε.Ε.. Η προώθηση εναλλακτικών καλλιεργειών και η αλλαγή της μεταποιητικής βάσης σε ορίζοντα τριετίας θα πρέπει να αποτελεί πρωτεύοντα στόχο. Όσο για την αυτονόητη διάθεση της παραγωγής που δεν θα εξαχθεί σε ευπαθείς ομάδες με την συνδρομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καλόν θα ήταν να είχαν ενεργοποιηθεί οι πάντες προς την κατεύθυνση αυτή. Το ρητό «τα πολλά λόγια είναι φτώχια» αρμόζει απόλυτα στην περίπτωση, καθώς όταν σταματήσουν τα ευχολόγια τα προϊόντα θα έχουν καταστραφεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.