HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Το μήνυμα τη Κυριακής - Η παραβολή του κακού δούλου

Κυριακή 24 Αυγούστου 2014 ΙΑ´ Ματθαίου (Ματθαίου κεφ. ΙΗ´, εδάφ. 23-35, η παραβολή του κακού δούλου) φωτό: ΜΕΓΑ ΣΠΗΛΑΙΟ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ...

Κυριακή 24 Αυγούστου 2014 ΙΑ´ Ματθαίου
(Ματθαίου κεφ. ΙΗ´, εδάφ. 23-35, η παραβολή του κακού δούλου)
φωτό: ΜΕΓΑ ΣΠΗΛΑΙΟ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ

Είπεν ο Κύριος την παραβολήν ταύτην. Ωμοιώθη η βασιλεία των ουρανών ανθρώπω βασιλεί, ός ηθέλησε συνάραι λόγον μετά των δούλων αυτού. Αρξαμένου δε αυτού συναίρειν, προσηνέχθη αυτώ είς οφειλέτης μυρίων ταλάντων. Μη έχοντος δε αυτού αποδούναι, εκέλευσεν αυτόν ο κύριος αυτού πραθήναι και την γυναίκα αυτού και τα τέκνα και πάντα όσα είχε, και αποδοθῆναι. Πεσών ουν ο δούλος προσεκύνει αυτώ, λέγων. Κύριε, μακροθύμησον επ’ εμοί και πάντα σοι αποδώσω. Σπλαγχνισθείς δε ο κύριος του δούλου εκείνου, απέλυσεν αυτόν και το δάνειον αφήκεν αυτώ. Εξελθών δε ο δούλος εκείνος εύρεν ένα των συνδούλων αυτού, ός ώφειλεν αυτώ εκατόν δηνάρια, και κρατήσας αυτόν έπνιγε, λέγων. Απόδος μοι ει τι οφείλεις. Πεσών ουν ο σύνδουλος αυτού εις τους πόδας αυτού, παρεκάλει αυτόν, λέγων. Μακροθύμησον επ’ εμοί και αποδώσω σοι. Ο δε ουκ ήθελεν, αλλά απελθών έβαλεν αυτόν εις φυλακήν, έως ού αποδώ το οφειλόμενον. Ιδόντες δε οι σύνδουλοι αυτού τα γενόμενα, ελυπήθησαν σφόδρα, και ελθόντες διεσάφησαν τω κυρίω αυτών πάντα τα γενόμενα. Τότε προσκαλεσάμενος αυτόν ο κύριος αυτού, λέγει αυτώ. Δούλε πονηρέ, πάσαν την οφειλήν εκείνην αφήκα σοι, επεὶί παρεκάλεσάς με. Ουκ έδει και σε ελεήσαι τον σύνδουλόν σου, ως και εγώ σε ηλέησα; Και οργισθείς ο κύριος αυτού παρέδωκεν αυτόν τοις βασανισταίς, έως ού αποδώ παν το οφειλόμενον αυτώ. Ούτω και ο Πατήρ μου ο επουράνιος ποιήσει υμίν, εάν μη αφήτε έκαστος τω αδελφώ αυτού από των καρδιών υμών τα παραπτώματα αυτών.
Ελεύθερη μετάφραση

Είπε ο Κύριος αυτή την παραβολή: «Μοιάζει η βασιλεία των ουρανών μ’ έναν βασιλιά, που θέλησε να του αποδώσουν λογαριασμό οι δούλοι του. Μόλις άρχισε να κάνει τον λογαριασμό, του έφεραν κάποιον που του όφειλε δέκα χιλιάδες τάλαντα. Επειδή δεν μπορούσε να τα εξοφλήσει, ο κύριός του διέταξε να πουλήσουν τον ίδιο, τη γυναίκα του, τα παιδιά του κι όλα τα υπάρχοντά του και να του δώσουν το ποσό από τις πωλήσεις αυτές. Ο δούλος τότε έπεσε στα πόδια του κυρίου του, τον προσκυνούσε και του έλεγε: «Δείξε μου μακροθυμία και θα σου ξεπληρώσω όλα τα χρέη μου». Τον λυπήθηκε τότε ο κύριός του και τον άφησε να φύγει. Του χάρισε, μάλιστα, και όλο το χρέος. Βγαίνοντας έξω ο δούλος εκείνος, βρήκε έναν από τους συνδούλους του, που του χρωστούσε εκατό δηνάρια. Τον έπιασε και τον έσφιγγε στο λαιμό να τον πνίξει, λέγοντάς του: «Ξόφλησέ μου όλα αυτά που μου χρωστάς!». Ο σύνδουλός του τότε έπεσε στα πόδια του και τον παρακαλούσε: «Δείξε μου μακροθυμία, και θα σου τα ξεπληρώσω. Εκείνος, όμως, δεν το δεχόταν αυτό, αλλά πήγε και τον έβαλε στη φυλακή, ώσπου να ξεπληρώσει ό,τι του χρωστούσε. Όταν τα είδαν όλα αυτά οι σύνδουλοί του, λυπήθηκαν πολύ και πήγαν και ανέφεραν στον κύριό τους όλα όσα έγιναν. Τότε ο κύριος τον κάλεσε και του λέει: ‘‘Δούλε κακέ, σου χάρισα όλα όσα μού χρωστούσες, επειδή με παρακάλεσες. Δεν έπρεπε κι εσύ να σπλαχνιστείς τον σύνδουλό σου, όπως κι εγώ σπλαχνίστηκα εσένα’’; Και οργίσθηκε ο κύριός του και τον παρέδωσε στους βασανιστές, ώσπου να ξεπληρώσει το χρέος του σ’αυτόν. Έτσι θα κάνει και σε σας ο Πατέρας μου στον ουρανό, αν ο καθένας σας δεν συγχωρεί τα παραπτώματα του αδελφού του με όλη του την καρδιά».

Επιμέλεια: Νίκος Χρ. Παπακωνσταντόπουλος
«Το μήνυμα τη Κυριακής», που περιλαμβάνει την Ευαγγελική περικοπή της ημέρας και την ελεύθερη μετάφραση του ιερού κειμένου, θα αναρτάται στο «ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ ΝΕWS» κάθε Σάββατο απόγευμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.