HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Φίλιππος Σαρδελιάνος: Πωλείται και ο Οδοντωτός;

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΚΑΙ Ο ΟΔΟΝΤΩΤΟΣ; τους επόμενους μήνες, μετά από 118 χρόνια συνεχούς λειτουργίας -----------------------  Η Δημοτική Αρχή ...

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΚΑΙ Ο ΟΔΟΝΤΩΤΟΣ;
τους επόμενους μήνες, μετά από 118 χρόνια συνεχούς λειτουργίας

----------------------- 
Η Δημοτική Αρχή χωρίς εναλλακτική 
πρόταση και σχέδιο παρέμβασης

Γράφει ο Φίλιππος Σαρδελιάνος

Ζαχλωρού 1996. Επαναλειτουργία παλιά μηχανής για τα 100 χρόνια του Οδοντωτού. Εκτός από το προσωπικό της γραμμής διακρινονται μεταξύ άλλων, Άγγελος Μητρόπουλος, ο παλαίμαχος σιδηροδρομικός Χρήστος Μητσόπουλος, Φίλιππος Σαρδελιάνος, Βασίλης Σπανός, Ηλίας Κακκαβάς, Π.Σπανός, Βάσω Καρακάση κλπ. (Φωτό: Φάνης Παπαγεωργίου)
Εκατόν δέκα οκτώ χρόνια έκλεισε πριν λίγες μέρες ο οδοντωτός σιδηρόδρομος. Πολύς ο ενθουσιασμός και τα πολύ καλά σχόλια των απανταχού φίλων του ακολούθησαν τις αξιόλογες αναρτήσεις του Αλέκου του Λεχουρίτη στο διαδίκτυο. Σκέπασαν όμως οι επιδοκιμασίες και οι πανηγυρισμοί τα πολύ μαύρα σύννεφα που έρχονται πίσω τους και δεν τα διακρίναμε. 

Και πιο συγκεκριμένα η διοίκηση του... γνωστού ΤΑΙΠΕΔ πριν μερικές μέρες γνωστοποίησε, σε κοινή συνάντηση, στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών ότι η TΡENOΣE (στην οποία ως γνωστό υπάγεται και ο οδοντωτός) ή θα πουληθεί ή θα οδηγηθεί σε εκκαθάριση (κλείσιμο). Η περιβόητη επιστολή του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης, Χοακίν Αλμούνια, προς τον υπουργό Μεταφορών Μιχάλη Χρυσοχοΐδη έδινε το πράσινο φως (και πιέζει) για την αποκρατικοποίηση της ΤΡΕΝΟΣΕ με την αιτιολογία «για να διαγραφούν οι παράνομες κρατικές ενισχύσεις (περί τα 780 εκ. ευρώ) από το 2007-2009, εισφέρεται η ΤΡΕΝΟΣΕ προς πώληση». Και φυσικά μέρος της ΤΡΕΝΟΣΕ είναι και ο Οδοντωτός. Διεκδικητές, ο πρόεδρος των Ρωσικών σιδηροδρόμων, οι Γαλλικοί σιδηρόδρομοι της SNCF και ο ...Ρουμάνος Γκρουϊα Στόϊκα ιδιοκτήτης της Group Feroviar Roman με πολλά προβλήματα και κατηγορίες στη χώρα του (Βλ. Εφ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 9/3/2014).

Μεθοδεύεται λοιπόν και η πώληση του Οδοντωτού στους επόμενους μήνες; Πωλείται ο Οδοντωτός μετά από 118 χρόνια συνεχούς και αδιάλειπτης λειτουργίας; Πωλείται μια κερδοφόρα διαδρομή με αδιαμφισβήτητη συμβολή στη συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση και διέξοδο της επαρχίας; Μια διαδρομή με πρωταρχικό ρόλο στην οικονομία και την τουριστική ανάπτυξη των Καλαβρύτων; Μια γραμμή «φιλέτο» πρώτης τουριστικής προτεραιότητας; Μια γραμμή «χρυσορυχείο» για τον ΟΣΕ αλλά πρωτίστως για τα Καλάβρυτα;

Είναι δυνατό να πωληθεί ο Οδοντωτός; Να πωληθεί τι; Η ιστορία μας; Αφού είναι γνωστό στη συνείδηση του κόσμου ότι Οδοντωτός σημαίνει Καλάβρυτα. Και όταν κάποιος μιλάει για Καλάβρυτα φέρνει στο νου του τον Οδοντωτό. Ποιοί όμως, και πώς, θα αποτιμήσουν όλα αυτά; Είναι δυνατό να πωληθεί η φυσική ομορφιά του τόπου μας, η διαδρομή, το φαράγγι του Βουραϊκού, το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4, το τροχαίο υλικό που έχουμε χρυσοπληρώσει, όλοι μας, πάνω από έναν αιώνα τώρα, οι γαλαρίες, τα τεχνικά έργα αντιστήριξης, οι γέφυρες, οι πέτρινες κατασκευές κ.λπ. που άλλωστε έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα προστατευόμενα μνημεία; 

Εν τω μεταξύ λόγω της κρίσης (;) αλλά και εν όψει της πώλησης (;) το δίκτυο έχει εγκαταλειφτεί και οι σταθμοί παρουσιάζουν άθλια κατάσταση. Δεν θα δημοσιεύσω σχετικές φωτογραφίες για να μην χαλάσω την καλή εικόνα που έχουν οι πολίτες. Τα κτίρια (ιδιαίτερα του κεντρικού σταθμού Καλαβρύτων) είναι σε απαράδεκτα χάλια. Παντού ξεφτισμένοι σοβάδες, άβαφοι τοίχοι (ακόμα και οι ενδείξεις ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ κοντεύουν να σβήσουν), σπασμένα τζάμια και σαπισμένα πορτοπαράθυρα, ρολόγια σπασμένα, σταματημένα, ακόμα και η παλιά ταμπέλα των δρομολογίων εξαφανισμένη, μια σειρά αυθαίρετες παρεμβάσεις αλλοιώνουν τη μορφή του παραδοσιακού πέτρινου κτιρίου, τα γραφεία κλειστά, η αίθουσα αναμονής επιβατών το ίδιο κλειστή, η έκδοση εισιτηρίων έχει παραχωρηθεί σε ιδιώτες, παλιό τροχαίο υλικό παρατημένο δημιουργεί εστίες μόλυνσης, οι περιβάλλοντες τα κτίρια χώροι απεριποίητοι, γεμάτοι σκουπίδια, αφώτιστοι. Και όλα αυτά στην κεντρική πύλη των Καλαβρύτων, στην είσοδο της πόλης, ένα μόλις βήμα από το Δημαρχείο, που υποτίθεται ότι μπαινοβγαίνουν ο... Δήμαρχος και οι δημοτικοί σύμβουλοι. Και βέβαια ούτε λόγος να γίνεται για το υπαίθριο αλλά και το στεγασμένο Μουσείο Οδοντωτού, που είχαμε κάποτε αποφασίσει, ενώ ο υπαίθριος προστατευόμενος χώρος στέγασης-έκθεσης της παλιάς ατμομηχανής παραμένει χρόνια στα σκαριά και το παλιό τρενάκι άφαντο από τα μάτια των επισκεπτών.
Το δίκτυο του Οδοντωτού σήμερα απαξιωμένο με κτιριακές εγκαταστάσεις και σταθμούς εγκαταλελειμένους οδηγήται σε πώληση. Φωτό Φίλιππος Σαρδελιάνος
Οι ευθύνες τεράστιες για αυτούς που σήμερα κακοδιοικούν και κακοδιαχειρίζονται το Δήμο Καλαβρύτων, αλλά και σε όλους όσους τους εκλέγουν. Οι «Λαζουραίοι» και οι διάφοροι «Μαγκαφάδες» και αγνοούν και αδιαφορούν και αδυνατούν να προλάβουν και να ελέγξουν τις εξελίξεις. ΄Αλλωστε δεμένοι στο άρμα της ιδεοληψίας και του δόγματος Φούχτελ-Ράϊχενμπαχ-Τρόϊκας για «ερημοποίηση» της επαρχίας, πράγμα το οποίο έχουν καταφέρει, δεν παρεμβαίνουν με διαφορετικές προτάσεις και εναλλακτικές λύσεις. Τι θα πουλήσει όμως ο Αλμούνια το ΤΑΙΠΕΔ και ο ανεκδιήγητος Χρυσοχοΐδης; Τον Οδοντωτό; Την ιστορία του τόπου μας και το μέλλον της επαρχίας μας στη διεθνή «μαφία» του τουρισμού;

Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΡΟΤΑΣΗ

Όπως αυτή είχε διατυπωθεί ήδη από τον Σεπτέμβριο του 1991 (τότε που δεν είχαν εμφανιστεί ακόμα «Λαζουραίοι»), σε ψήφισμα της συγκέντρωσης-συζήτησης που είχε οργανωθεί με αίτηση των Καλαβρυτινών πολιτών Φίλων του Οδοντωτού από τον Δήμο Καλαβρύτων (δήμαρχος Τάκης Νικολάου) με κεντρικό ομιλητή τον Βουλευτή του Συνασπισμού Ανδρέα Λεντάκη και συμμετοχή των τότε Βουλευτών (ΠΑΣΟΚ) Δημήτρη Κατσικόπουλου, Ανδρέα Φούρα, του προϊσταμένου του ΟΣΕ, του Προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών του Προέδρου του Διακοφτού κ. Λίβα, του πρ. δημάρχου Π. Πόλκα, του συμπατριώτη φίλου διοικητή του ΟΣΕ Πάνου Κοντογιώργη, του προέδρου των Φίλων του Σιδηροδρόμου Γιώργου Νάθενα και τη συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών. 

Πριν 23 χρόνια οι φορείς, τα κόμματα και οι πολίτες έδιναν με συντονισμό του Δήμου τον αγώνα για διάκριση και αναβάθμιση του Οδοντωτού.
Σήμερα....η Δημοτική αρχή, αποκομμένη από τους πολίτες, δεμένη σε ιδεοληψίες Φουχτελ - Τρόικα, αδιαφορεί και περι άλλων τυρβάζει. (Αρχείο Φίλιππου Σαρδελιάνου)

Δεν πρέπει να αφήσουμε τον Οδοντωτό να πουληθεί, αλλά να τον αναβαθμίσουμε και να τον επεκτείνουμε. Η κοινωνικοποίηση, η απόδοσή του στην τοπική κοινωνία είναι η μόνη ενδεδειγμένη λύση. Για την λειτουργία του και τη διαχείρισή του θα πρέπει να δημιουργηθεί ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΑΪΚΗΣ ΒΑΣΗΣ με κύριους μετόχους εκτός από τον ΟΣΕ, το Δήμο Καλαβρύτων, το Δήμο Αιγιαλείας, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, του συλλόγου Φίλων Οδοντωτού και Σιδηροδρόμων επιχειρήσεις και επιχειρηματίες της περιοχής, τις Ενώσεις Ξενοδόχων και άλλων επαγγελματιών κ.λπ. αλλά και τους πολίτες των Δήμων Καλαβρύτων και Αιγιαλείας. Και η αναβάθμισή του να περιλαμβάνει νέα δρομολόγια, συγχρονισμένα με τον προαστιακό που κατασκευάζεται και θα αποτελεί την πιο γρήγορη, ασφαλή και φτηνή πρόσβαση, από και προς την Αθήνα, πακέτα τουριστικών διαδρομών σε σχολεία και γκρουπ εσωτερικού και εξωτερικού. Νέα τιμολογιακή πολιτική (π.χ. για τους κατοίκους των Δήμων), νέες πολιτιστικές δραστηριότητες, μεταφορά εμπορευμάτων, προέκταση σε Αγία Λαύρα, Χιονοδρομικό κέντρο κ.λπ. 

Απόσπασμα από προτάσεις που είχαν κατατεθεί στην συγκέντρωση - συζήτηση (21.9.1991) για την επιβίωση και αναβάθμιση του Οδοντωτού και το σχετικό ψήφισμα (Αρχείο Φίλιππου Σαρδελιάνου)

Ικανή όμως και απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση των πιο πάνω προτάσεων, και όχι μόνο, είναι η εκλογή κατάλληλου και «επαρκούς» Δημάρχου, χρήσιμων και αποδοτικών Δημοτικών Συμβούλων. Αν ψηφίσουμε πάλι «γιατρούς», «εφοριακούς», «δασικούς», «κομματικούς», «μικρορουσφετολόγους», «τυροκόμους» και γενικά «άδειους τενεκέδες» που κάνουν μόνο κρότο η επαρχία θα συνεχίσει την κατρακύλα. «...ο τόπος ολοένα θα φυραίνει, χωμάτινο σταμνί...», που λέει και ο ποιητής. Και μέχρι τότε ο Δήμος θα πρέπει άμεσα να παρέμβει για τον Οδοντωτό και οι υποψήφιοι να πάρουν θέση, γιατί ο ΟΔΟΝΤΩΤΟΣ, Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ δεν πρέπει να καταλήξει στη διεθνή «μαφία» του τουρισμού.
Φίλιππος Σαρδελιάνος

1 σχόλιο

  1. Απαντηστε (λαζουρεοι)&(μαγκαφεοι). Α ξεχασα εσεις τρεχετε να στησετε το ψηφοδελτιο της νικης.Εχετε να φτιαξετε και την προγραματικη συμφωνια για τα τιμολογια της κλειτοριας του κοντογιαννη του καρα και του δουκλια Τυχαια τα χεις ολα τουτα. Καληνυχτα Καλαβρυτα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.