HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Ο Κώστας Κατσιάρης για την αποκατάσταση του δρόμου Π.Π.Γερμανού στα Καλάβρυτα

Γράφει ο Κώστας Κατσιάρης, Αγαπητοί συμπατριώτες, Δημοτικοί Άρχοντες, εκλεκτοί του Δήμου Καλαβρύτων, δεχθείτε δημόσια, τα συγχαρητήρια...

Γράφει ο Κώστας Κατσιάρης,
Αγαπητοί συμπατριώτες, Δημοτικοί Άρχοντες, εκλεκτοί του Δήμου Καλαβρύτων, δεχθείτε δημόσια, τα συγχαρητήρια μου, για την προσφορά σας και τους αγώνες, για ότι καλό επράξατε, στον Δήμο Καλαβρύτων, εφ’ ώ ετάχθητε, στην θητεία σας -2011-2014- .
Κλείνετε την θητείαν σας, επάξια, με πολλά καλά, για τον τόπο μας και γι’ αυτό να είσθε υπερήφανοι, ότι επράξατε το καθήκον σας με υψηλό αίσθημα ευθύνης και αγάπης.
Κλείνετε την θητείαν Σας, με μια μεγάλη Ιστορική, Θρησκευτική, Πατριωτική, Κοινωνική, μα πιότερο Καλαβρυτινή Γενναία Δημοτική Απόφαση, της 7ης Φεβρουαρίου 2014, στα τεσσαράκοντα (47) θέματα ημερησίας διάταξης, το υπ’ αριθμόν δεκαεπτά, είναι το λαμπερώτερον, ως πνευματικόν ανέσπερον:
«Περί λήψης απόφασης για τη μετονομασία της Οδού Κων/νου Φάσσου σε Παλαιών Πατρών Γερμανού, όπως ονομαζόταν επί σειρά ετών». Η απόφαση σας αυτή να ονομάσετε- εμβαπτίσετε- δρόμο της πόλης μας, των Καλαβρύτων, σε «Παλαιών Πατρών Γερμανού», θα είναι ανεξίτηλη στις καρδιές όλων των Καλαβρυτινών , όπου γης, γιατί γράφεται και μνημονεύεται το όνομα του επαναστάτη και ανδρειωμένου Ιεράρχη Γερμανού, που με την αδούλωτη ψυχή του αρνήθηκε, το 1821, την διαταγή, του Τούρκου Διοικητή στην Τρίπολη, να παρουσιασθεί ενώπιον του και αντιθέτως κήρυξε την επανάσταση κατά των Τούρκων κατακτητών και όρκισε τα ηρωϊκά Καλαβρυτινά παλληκάρια, με το «Ελευθερία η Θάνατος», να πολεμήσουν τους τούρκους και έτσι έγινε…
Θα είναι επίσης και δικαίωση πανελληνίως, ότι όντως οι Καλαβρυτινοί τιμούν και σεμνύνονται, το μεγαλείο της δόξας της ηρωϊκής μορφής του μεγάλου Εθνικού Ιεράρχη, «Παλαιών Πατρών Γερμανού», του εκφραστού της ενιαίας θρησκευτικής και εθνικής συνειδήσεως.
Μας λάβωναν, μας πίκραιναν τα λόγια Συνελλήνων φίλων και γνωστών, όταν μας έλεγαν, σε συζητήσεις μας, «…εσείς οι Καλαβρυτινοί βγάζετε μόνοι σας τα μάτια σας, σκυλεύοντας την μνήμη του «Παλαιών Πατρών Γερμανού».
Και ήλθεν η ημέρα της αποκατάστασης. Το βράδυ της 7ης Φεβρουαρίου 2014, ψηφίσατε ομοφώνως την εισήγηση του Δημάρχου.
Εύγε! Δήμαρχε Καλαβρύτων Γεώργιε Λαζουρά, με όλους τους εκλεκτούς Δημοτικούς Συμβούλους σου, ο καλός Θεός να σας χαρίζει υγείαν, δύναμιν, καλήν συνέχεια και ομόνοια.
Η απόφαση σας αυτή θα σας συνοδεύει στην οδοιπορία της ζωής σας, ως τιμή και παράδειγμα μίμησης πράξεως σπουδαίας και τελείας. Γιατί εκτιμήσατε τα μέγιστα, με υψηλό αίσθημα ευθύνης έναντι της Ελληνικής Ιστορίας και ειδικότερα επεδείξατε σεβασμό στην ιερή και βαριά κληρονομιά μας, ως Καλαβρυτινοί.
Γιατί τα Καλαβρυτοχώρια είναι πολύτιμη γή των πατέρων μας και του Έλληνικού Έθνους. Είναι η ίδια η αιωνία και αθάνατη Πατρίδα μας, περικλείουσα τα ιερά και τα όσια του Έθνους των Ελλήνων και οφείλομεν όλοι διαρκήν σεβασμόν και αγάπην.
Και εσείς όλοι το επράξατε, σηκώσατε τον ήλιο ψηλότερα. Σας ευχαριστούμε, γιατί νοιώσαμε υπερήφανοι…
Η μνήμη του «Παλαιών Πατρών Γερμανού», έχει ως τάφον την καρδίαν αυτών που εμφωλεύει αιωνίως και θα ζεί αιωνίως με την διατήρησην της μνήμης και της διαρκούς έκφρασης του θαυμασμού και της ευγνωμοσύνης, για το αιώνιο παράγγελμα του, «Ελευθερίαν ή Θάνατος»
Η Τιμή σας ανήκει…
Και ως επίλογο σας αφιερώνω λίγους ποιητικούς στίχους, από το Προσκλητήριο του Νικηφόρου Βρεττάκου.
«…Ασύγκριτη είναι η μέρα, που απ’ το βάθος με κυκλικές ψηλώνει παρελάσεις, κι’ απέραντος ο κόσμος!… Σηκωθείτε!... Τα μέτωπα αναπνέουν κι’ ανθίζουν τα χαμόγελα, που πλέκουν το μέλλον της ζωής! Αγαπηθείτε! Άς κλείσουμε κι’ εμείς τον προορισμό μας, καθώς αυτός ο ήλιος εκεί πάνω…».
Με Πατριωτικούς Χαιρετισμούς, Αθήναι 28 Φεβρουαρίου 2014
Κώστας Κατσιάρης,
Εκ Κρινοφύτων Καλαβρύτων

Και ένα μικρό υστερόγραφο: Άς αφήσουν κάποιοι συμπατριώτες Καλαβρυτινοί, που ζούν μακριά από τα Καλάβρυτα, Απόδημοι, την διεκδίκηση της δόξας της κάθε πράξης στο Δημοτικό πεδίο, από τους εκλεγμένους άρχοντες. Και ας μην τρέχουν ασθμαίνοντες, ότι αυτοί ήσαν οι πρώτοι, αυτοί ήσαν οι διεκδικητές της ιδέας κ.τ.λ. –κ.τ.λ.
Άς αφήσουμε τους εκλεγμένους δημοτικούς άρχοντες να έχουν την δικαιωματικήν πρωτοκαθεδρίαν και ας τους αναγνωρίσουμε, κάπου- κάπου, ΚΑΠΟΤΕ και τα θετικά των . Φθάνει η μιζέρια!!
Στην περίπτωσιν αυτήν, «της μετονομασίας της Οδού Κων/νου Φάσσου, σε Παλαιών Πατρών Γερμανού, όπως ονομαζόταν επί σειρά ετών», ό μόνος, ο μόνος, Καλαβρυτινός που αγωνίσθηκε, είναι ο Αθανάσιος Χρονόπουλος, εκ Σκοτάνης, με έργο, εκατασκεύασε και τοποθέτησε δύο Ανδριάντες, στην Αγία Λαύρα και στον Πειραιά, εκατασκεύασε πιστό αντίγραφο του Ιερού Λαβάρου της Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων, έγραφε- έγραφε, ομιλούσε-ομιλούσε με παρρησία, πολλά-πολλά χρόνια.
Και στην κρίσιμη ώρα και κρίσιμη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαβρύτων, στις 7 Φεβρουαρίου 2014 ήταν παρών (ενώ όλοι εμείς οι άλλοι απόδημοι, ΑΠΟΝΤΕΣ-ΑΠΟΝΤΕΣ) και μαχητικός, με λόγο μεστό, αντικειμενικό και πατριωτικό, απευθύνθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, επισημαίνοντας την υψίστη ιστορική σημασία του θέματος και τέλος τους συνεχάρη.
Ας γίνουμε γενναίοι και ταπεινοί…
Ας σταματήσουν τα «συχαρίκια» και τα λιβανίσματα…, γιατί θυμίζουν παιδία του νηπιαγωγείου…
Ο ίδιος Κώστας Κατσιάρης,
Εκ Κρινοφύτων Καλαβρύτων.

2 σχόλια

  1. ΕΥΓΕ κ. ΚΑΤΣΑΡΗ,
    ΜΑΣ ΓΥΡΙΣΕΣ ΣΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 50.
    Ο ΜΟΝΙΜΩΣ ΠΑΡΕΙΣΦΡΩΝ ΥΠΟ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΞΙΩΜΑΤΑ ΣΕ ΤΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ , ΑΝΔΡΑΣ ΥΨΗΛΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΦΡΟΝΗΜΑΤΟΣ ,ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΑΓΙΟΣ, ΟΧΡΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΣΜΑ ΣΤΙΣ ΑΝΑΛΗΘΕΙΕΣ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΚΑΤΣΙΑΡΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ «ΠΡΩΤΙΕΣ» ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΟΝΟΜΟΣΙΑ ΤΗΣ ΟΔΟΥ Π. ΠΑΤΡΩΝ ΓΕΡΜΑΝΟΥ ΣΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ

    Αγαπητέ φίλε Κώστα,
    Η λέξη «ΑΛΗΘΕΙΑ», με την εννοιολογία της προτρέπει όλους μας στην αποφυγή της λήθης με το στερητικό της ‘Α’. Καταρχήν, αναφέρομαι λέξη προς λέξη στο κείμενό μου, που αναρτήθηκε στην ίδια ιστοσελίδα στις 12 Φεβρουαρίου 2014, περί της οδού ‘Παλαιών Πατρών Γερμανού’ και περί της οδού ‘Ομογενών Αμερικής’ στα Καλάβρυτα, καθώς και περί των σχετικών πρωτοβουλιών προσώπων και Φορέων. Κατόπιν της ανάρτησής μου που προηγήθηκε της δικής σου, αφορμή για την παρούσα απάντησή μου, αποτελεί το γεγονός ότι στο παραπάνω κείμενό σου και δη στο υστερόγραφο, προβαίνεις σε έωλους ισχυρισμούς περί της «πρωτιάς» προσώπων για τη μετονομασία της οδού Κ. Φάσσου σε οδό Π. Πατρών Γερμανού στα Καλάβρυτα. Εσύ Κώστα, στην Παγκαλαβρυτινή Ένωση έχεις πολύ λίγα χρόνια συγκριτικά με εμένα, που η θητεία μου εκεί διήρκεσε περισσότερα από 24 χρόνια στο Δ.Σ., μέχρι τις 31-12-2012. Και δεν ξεχνώ τα δρώμενα της ιστορικής Ένωσης, ιδιαίτερα δε, όσα αναφέρονται στην αποκατάσταση των ιστορικών αληθειών της πολύπαθης Επαρχίας μας. Στο άρθρο που ανήρτησες, παραλείπεις να αναφέρεις λεπτομέρειες και οι παραλείψεις σου αυτές καθιστούν όσα ισχυρίζεσαι αναιτιολόγητα και αόριστα.
    Ειδικότερα : απουσίαζες από τη σύσκεψη στην Παγκαλαβρυτινή Ένωση (Π.Ε.) το 2007, όπου κατά τη διάρκειά της, μετά από πρόταση του Στρατηγού Γεωργίου Παπαδημητρόπουλου (που ήταν η πρώτη και μόνον η πρώτη πρόταση), ξεσηκώθηκε για πρώτη φορά η Π.Ε. και απευθυνθήκαμε στο Δήμο Καλαβρύτων για πρώτη φορά με έντονη διαμαρτυρία και απαίτηση για τη μετονομασία της οδού Κ. Φάσσου σε οδό Π. Πατρών Γερμανού. Εγώ προσωπικά που δεν συγκαταλέγομαι στους «απόδημους» Καλαβρυτινούς, ως διαμένων μόνιμα όλη μου τη ζωή στην Ελλάδα, με την 35ετή μαχόμενη δικηγορία, με την πολυετή ενεργή ενασχόλησή μου με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με τον Σύλλογο Λυκουριωτών και με την Π.Ε., γνωρίζω άριστα και έμπρακτα, ως νομικός, ως Καλαβρυτινός και ως Καλαβρυτολάτρης, τα θέματα ολόκληρης της Επαρχίας Καλαβρύτων, περιλαμβανομένης και της ομώνυμης Ιστορικής πόλης. Οι διάφορες ανεπιτυχείς πομφόλυγες, οι προσωπικές ή οι ανώνυμες επιστολές, συστημένες ή απλές, των οποίων μοναδικό κριτήριο είναι η συνεχής παρουσία κάποιων στο προσκήνιο, θα πρέπει επιτέλους, κάποτε να εκλείψουν. Και αυτό διότι, αφενός μεν, δεν οδηγούν στην απόδοση της αλήθειας, αφετέρου δε, προκαλούν σύγχυση, παρερμηνεύσεις και παρεξηγήσεις μεταξύ φίλων και συμπατριωτών, που όλοι μαζί αγωνιζόμαστε για το καλώς εννοούμενο κοινωνικό, πολιτιστικό και ιστορικό συμφέρον της περιοχής, από την οποία λάβαμε, από μικρά παιδιά, τα σπουδαιότερα ερεθίσματα για όλη τη ζωή μας.
    Βέβαια, είναι απόλυτα αληθές ότι ο φίλος μας ο Θανάσης ο Χρονόπουλος με το Σύλλογο Καλαβρυτινών Πειραιώς και με τη μεγάλη χορηγία του Γιαννακοπούλειου Ιδρύματος, που εδρεύει και αυτό στον Πειραιά, βοηθήθηκε τα μέγιστα και συνετέλεσε στην ανέγερση των ανδριάντων του Π. Πατρών Γερμανού, τόσο στο κέντρο του Πειραιά όσο και στον περίβολο της Ιστορικής Μονής της Αγ. Λαύρας. Η αναφορά σου ότι οι 2 ανδριάντες έγιναν μόνο και μόνο από τον Θανάση Χρονόπουλο, είμαι σίγουρος ότι προσκρούει στη μετριοφροσύνη του εκλεκτού συμπατριώτη και φίλου μας.
    Σταματώ εδώ, με τη σκέψη ότι η δικαιολογημένη φιλοδοξία του καθενός μας πρέπει να περιορίζεται στα κοινώς αποδεκτά πλαίσια, διότι φίλτατος μεν ο Γιώργος, ο Θανάσης, ο Κώστας ή οποιοσδήποτε άλλος, φιλτάτη όμως ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ Η ΑΛΗΘΕΙΑ.
    Φιλικότατα
    Αθήνα 3 Μαρτίου 2014
    Γεώργιος Κοσμάς του Μιλτιάδη
    Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω
    πρ. και επίτιμος πρόεδρος της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.