HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

21 Μαρτίου - Μια διευκρίνηση

γράφει ο  Θεόδωρος Γ. Θανόπουλος Περηφάνια σε πιάνει και μια εθνική έξαρση σαν από μακριά βλέπεις (συγκυρία ζωής) και μαθαίνεις, μέσα ...

γράφει ο Θεόδωρος Γ. Θανόπουλος
Περηφάνια σε πιάνει και μια εθνική έξαρση σαν από μακριά βλέπεις (συγκυρία ζωής) και μαθαίνεις, μέσα από το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ NEWS, τις επετειακές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της πόλης των Καλαβρύτων από τον Τουρκικό ζυγό, που πραγματοποιήθηκαν σήμερα.

Στη μνήμη έρχονται παιδικές και νεανικές αναπολήσεις και αναμνήσεις, όταν αυτές τις μέρες, είτε ως μαθητές, είτε ως μουσικοί συμμετείχαμε σε όλα αυτά τα δρώμενα ενεργά, δραστήρια, ευχάριστα.

Δεν φεύγουν από το μυαλό αυτές οι μέρες, εκείνα τα χρόνια…

Τα Καλάβρυτα, από τις 17 Μαρτίου, εορτή του Αγίου Αλεξίου, έως τις 25 του ίδιου μήνα, εορτή της Παλιγγενεσίας, ζούσαν στο ρυθμό της κατάνυξης, της ευλάβειας, της εθνικής ανάτασης και της πατριωτικής έξαρσης. Όλες αυτές τις μέρες!..

Ίσως και σήμερα έτσι να είναι...

Όμως... κάτι θέλω να διευκρινίσω. Στα δικά μας χρόνια η αναπαράσταση της ορκωμοσίας των αγωνιστών από των Παλαιών Πατρών Γερμανό, γινόταν μπροστά από το ηρωικό εκκλησάκι της Άγιας Λαύρας στις 21 Μαρτίου και όχι μπροστά από τον ιερό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στα Καλάβρυτα, που γίνεται σήμερα. Αφού, δε, τελείωνε η εκεί αναπαράσταση, όλοι μετά μαζί, «πολεμιστές» και λαός κατεβαίναμε στα Καλάβρυτα, που ακολουθούσε η αναπαράσταση της μάχης, της κατάληψης της πόλης κι η σύλληψη του Αρναούτογλου.

Αναπαράσταση της ορκωμοσίας δε γινόταν τότε στις 25 Μαρτίου καιπολύ σωστά. Αυτό το πρόγραμμα τα τελευταία, αρκετά, χρόνια γίνεται έτσι. Μάλλον με το σκεπτικό, να το παρακολουθήσουν και οι ξένοι επισκέπτες και προσκυνητές. Σωστά…

Αλλά, δεν πρέπει να τους διευκρινιστεί, ίσως από τον τελετάρχη, ίσως από κάποιον, που ο Δήμος ορίζει… ότι αυτό που θα δουν (στις 25 Μαρτίου και στην Αγία Λαύρα) έτσι γίνηκε και σ’ αυτό το χώρο, αλλά στις21 Μαρτίου κι ακολούθησε (την ίδια μέρα) η μάχη κι η απελευθέρωση των Καλαβρύτων;

Πού να γνωρίζει ο κάθε επισκέπτης, ο κάθε ξένος, τις σωστές ημερομηνίες και τα πραγματικά γεγονότα!..

Δεν είναι χρέος και καθήκον μας, ώστε να αποκαθίστανται η αλήθεια;
Για αποφυγή της κάθε σύγχυσης, της κάθε απορίας, του κάθε προβληματισμού.
Όπως και να έχει…
Σαν σήμερα, σαν σήμερα, ψηλά στην Άγια Λαύρα,
σκλαβιάς, ανεμοσκόρπισαν τα σύννεφα τα μαύρα!!!



Θεόδωρος Γ. Θανόπουλος

Ο Θεόδωρος Γ. Θανόπουλος είναι από τα Καλάβρυτα, συνταξιούχος εκπαιδευτικός, τ. Σχολικός Σύμβουλος Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.

1 σχόλιο

  1. Πολύ σωστά όσα αναφέρει ο κύριος Θανόπουλος, και θα πρέπει επίσης να διορθωθεί (επιτέλους) η λανθασμένη αναφορά που υπάρχει στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Καλαβρύτων ότι τα Καλάβρυτα απελευθερώθηκαν όχι στις 21 Μαρτίου του 1821 αλλά στις 25 Μαρτίου μετά από πενθήμερη αντίσταση!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.