HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Αφιέρωμα, στην Ιερή Μνήμη των Ηρώων της Ελληνικής επανάστασης, του 1821

γράφει ο Κώστας Κατσιάρης Σήμερα 25η Μαρτίου 2014 είναι η 193η επέτειος της μεγάλης Ελληνικής Επανάστασης του 1821, κατά των Τούρκων κ...

γράφει ο Κώστας Κατσιάρης
Σήμερα 25η Μαρτίου 2014 είναι η 193η επέτειος της μεγάλης Ελληνικής Επανάστασης του 1821, κατά των Τούρκων κατακτητών. Είναι μία ιδιαίτερη ιστορική ημέρα για όλους τους Έλληνες όπου γής, γιατί γλυκοχάραξε η αυγή της πολυπόθητης Ελευθερίας μας. 

«Τιμή -και Τιμή μας- , σε εκείνους που στην ζωήν των ώρισαν να φυλάγουν Θερμοπύλες, όπως γράφει ο Κ. Καβάφης» . Τιμή και δόξα σε εκείνους που τα κόκκαλα των έσπειραν, για την ιδικήν μας Ελευθερίαν, όπου στεφάνι φόρεσαν «εξ ακάνθων» και τον δρόμον του μαρτυρίου εδιάβησαν νικητές και τροπαιούχοι, αναδειχθέντες τελικώς Καλλίνικοι Αθλητές στον αγώνα τον καλόν και τον ωραίον.

Τιμή ιδιαίτερη, σ’ εμάς τους Καλαβρυτινούς, γιατί στα χωριά των Καλαβρύτων εδόθη ο πρώτος όρκος με το ουρανομήκη μήνυμα «Ελευθερία ή Θάνατος» και έπεσαν οι πρώτοι νεκροί Τούρκοι, στην Φροξυλιά, στην Χελωνοσπηλιά, στις Πόρτες και αλλαχού και άναψε η φλόγα της Επανάστασης και η πρώτη ελευθερωθείσα πόλης ήταν τα Καλάβρυτα, 21 Μαρτίου 1821.
Οι ανεπανάληπτοι, οι αναπότρεπτοι εκείνοι αγωνιστές του αθανάτου -1821- έγιναν διαπρύσιοι κήρυκες και ευαγγελιστές, θεόπνευστης δόξας και πανανθρωπίνων ιδανικών.
Πρώτο απ’ όλα του κόσμου τα αγαθά, της Πατρίδος ο λυτρωμός. Και από τις πατρίδες, πρώτη η Ελλάδα, όπου άγγικτη την αφήνει η λήθη, γιατί την άδραξε ο Θεός.
Εδώ σε αυτή την δοξασμένη γή, άφθαρτη ανθίζει η φύτρα των ηρώων του Έθνους των Ελλήνων, μακριά από του θανάτου την σκιά με την φεγγόβολη λαμπάδα άσβεστη στο διάβα των καιρών.
Και στο επτασφράγιστο βιβλίο της ιστορίας λάμπει αιώνια, η θύμηση τους, λατρεία των λαών της γής.
Το όραμα της ελεύθερης πατρίδας, έτρεφε πάντα την ψυχή του σκλαβωμένου λαού μας. Καρτερικά περίμενε την ώρα της λύτρωσης και λαχταρούσε την μεγάλη στιγμή του εθνικού συναγερμού, της Εθνικής Παλιγγενεσίας, τη Εθνικής αποκατάστασης.

Και η πολυπόθητη ημέρα φθάνει !!!
Η πρώτη πράξη του επικού δράματος υπογράφεται στα άδυτα της Εθνικής σκηνής, στην Αγία Λαύρα Καλαβρύτων, κάτω από τους κυματισμούς, αναρριπτισμούς του παραπετάσματος της ωραίας πύλης, στα στιβαρά χέρια του φωτισμένου Ιεράρχη Παλαιών Πατρών Γερμανού. Το ιερό Λάβαρο της Ελευθερίας συγκεντρώνει κάτω από την ιερή σκέπη, μια χούφτα αγωνιστών, οι οποίοι ορκίζονται «Ελευθερία ή Θάνατος».

Το 1821 είναι για εμάς ανεκτίμητο Εθνικό κεφάλαιο. Είναι η ίδια η προσωποποίηση της Δόξας. Είναι η Ανάσταση, Είναι η ίδια η ζωή μας.

Αυτή εδώ η γης, δεν γράφει ιστορία. ΕΔΩ είναι η Ιστορία. Από εδώ ξεκινάει την διήγησή της. Γιατί ξέρει -όλοι το ξέρουν, ακόμα καί οι εχθροί μας- πως όσα κορμιά κι αν μακελλέψουν, όσο πόνο καί να σπείρουν, ΕΔΩ ΔΕΝ ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΤΑΦΟΥΣ ! 
ΕΔΩ φυτεύουμε ήρωες καί ανθίζει πατρίδα !
Εδώ το χώμα έχει ΣΠΟΡΑ ΔΡΑΚΟΥ ! Διγενήδες, Διάκοι καί Μπουμπουλίνες γεννιώνται ολημερίς !
Εδώ γράφουμε την τυραννία με ...ΗΤΤΑ !
Καί πως εδώ, ΜΟΝΟΝ ΕΔΩ, έχουμε την Ελευθερία Κόρη κι Αδελφή καί Μάννα καί Πρόγονο, αφού είναι «απ’ τα κόκκαλα βγαλμένη, τών Ελλήνων τα ιερά» !

Να μην ξεχνάμε πως κανένας νεκρός μας δεν χάνεται με την θανή του! ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΕΔΩ κι εμείς συνεχιστές τής αξιοσύνης των, «τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι»... 

Σε αυτή την Θυσία των Ηρώων του 1821, για ελευθερία της ιερής γής της Ελλαδος, κλείνουμε το γόνυ με δέος μπροστά στους ιερούς νεκρούς μας. Το αίμα, το θάρρος και η λεβεντιά τής θυσίας των, είναι ο δικός μας τιμημένος οπλισμός. Καί ορκιζόμαστε, εδώ, δίπλα τους, όπως οι νεαροί Αθηναίοι Οπλίτες: 

«Ού καταισχυνώ όπλα τά ιερά....... Τήν πατρίδα δέ ούκ ελάσσω παραδώσω...».

Αυτό είναι το προγονικό μήνυμα, αυτό ας είναι ο όρκος μας.

Γιατί οι καιροί δεν άλλαξαν ποτέ. Ίδια σκυλιά υλακτούν τριγύρω μας, ίδιοι δυνάστες ορέγονται την Μάννα Ελλάδα, κι αυτή ζητάει το χρέος μας σε ευθύνη καί γενναιότητα. 
Οι Νεκροί μας απ’ το χώμα προστάζουν: «ΟΡΘΙΟΙ» ! 
O Εθνηγέρτης Παλαμάς, μαζί τους, σαλπίζει:
«Η αντρειωσύνη δεν μετριέται με το στρέμμα,
με τής καρδιάς το πύρωμα μετριέται καί με το αίμα» ! 
Ζήτω οι Νεκροί μας ! Αιωνία η μνήμη τών Ηρώων μας, πολεμιστών υπέρ πατρίδος. 
Κλείνω το γόνυ ταπεινά, στην μνήμη των...
Πρόγονοι μας, αδέλφια, ζείτε καί θα ζείτε !
Ζήτω, το αιωνίως δοξασμένο 1821.

Ο Αφιερώσας 
Κώστας Κατσιάρης
εκ Κρινοφύτων Καλαβρύτων.




Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.