HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Άκης Τσελέντης: «κανένας πολιτικός δεν θέλει να ξέρει πότε θα γίνει σεισμός»

Έξω από τα δόντια τα είπε ο καθηγητής σεισμολογίας, Άκης Τσελέντης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πριν από λίγο στο Αργοστόλι. «Η Π...

Έξω από τα δόντια τα είπε ο καθηγητής σεισμολογίας, Άκης Τσελέντης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πριν από λίγο στο Αργοστόλι. «Η Παλλική… φούσκωνε από το 2008 και κανένας δεν μας έδινε σημασία», ήταν ην πρώτη του ατάκα στους δημοσιογράφους και τον πολύ κόσμο που είχε μαζευτεί.
Η αρχή της κουβέντας ήταν επιστημονική, αφού προσπάθησε να μας δώσει να καταλάβουμε τι φαινόμενο αντιμετωπίζουμε. «Η πλάκα της Αφρικής πιέζει την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να μετακινείται 5-6 εκατοστά τον χρόνο και λόγω αυτού του γεγονότος να γίνεται η… θραύση και να έχουμε έναν σεισμό, αφού γίνεται οριζόντια ολίσθηση των πετρωμάτων». Συγκεκριμένα, για τους δύο τελευταίους σεισμούς ο κ. Τσελέντης μας είπε: «Παρακολουθώ επιστημονικά την Κεφαλονιά 5-6 χρόνια. Από το 2008 παρατήρησα ένα φαινόμενο πολύ επικίνδυνο, το.. φούσκωμα της Παλλικής και το 2011 ενημέρωσα τις αρμόδιες αρχές. Ήξερα ότι κάτι θα γίνει, αφού η περιοχή ετοιμαζόταν για σεισμό. Τότε δεν έπρεπε να βγούμε στον δρόμο και να τρομοκρατήσουμε τον κόσμο, απλά η πολιτεία έπρεπε να είχε ετοιμάσει τον κρατικό μηχανισμό για παν ενδεχόμενο. Δυστυχώς όμως κανένας πολιτικός δεν θέλει να ξέρει πότε θα γίνει σεισμός. Τον Ιανουάριο του 2011 μέσω του συστήματος ΒΑΝ που έχουμε εγκαταστήσει στον Πύργο, είδαμε ότι τα σήματα έδειχναν σταθερή επιτάχυνση. Με βάση τις αναλύσεις που κάναμε βγάλαμε το συμπέρασμα ότι ο ενδεχόμενος σεισμός στην Κεφαλονιά δεν θα ξεπερνούσε τους 6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, πράγμα σύνηθες για την περιοχή».

Κάποιοι έφαγαν τα λεφτά
Στη συνέχεια ο κ. Τσελέντης μας πήγε πίσω στον χρόνο αναφέροντάς μας πως είχαν εγκριθεί 500 χιλ ευρώ για την κατασκευή σεισμολογικού δικτύου στην Κεφαλονιά, προκειμένου να γίνεται έρευνα σε καθημερινή βάση. Κάποιοι δεν το ήθελαν, τα χρήματα χάθηκαν, ενδεχομένως κάποιοι να έφαγαν τα λεφτά. Μάλιστα, είχαν ξεκινήσει και ΕΔΕ, τα αποτελέσματα των οποίων, αν υπήρχαν αποτελέσματα, δεν τα μάθαμε ποτέ. Με δικά μου έξοδα έφερα όργανα στην Κεφαλονιά και εγκατέστησα 10 σταθμούς. Τώρα αναφορικά με το ράδιο αρβύλα που ακούγεται να επικείμενο μεγάλο σεισμό, από την πρώτη στιγμή ανέφερα πως ο σεισμός της 26ης Ιανουαρίου ήταν ο κύριος. Ξέρω σαν την παλάμη μου πως δουλεύει η Κεφαλονιά και αν δεν με διαψεύσει η φύση για τους δικούς της λόγους, το μόνο που περιμένουμε από εδώ και πέρα θα είναι ένας μετασεισμός της τάξεως των 5,2 μέχρι 5,4 Ρίχτερ, πράγμα πολύ φυσιολογικό. Πάντως, θέλω να σας πω πως οι δύο σεισμοί που έγιναν στην Κεφαλονιά, αν γινόταν σε άλλο μέρος της Ελλάδας θα μετρούσαμε εκατοντάδες θύματα».

Πλάκωσαν αμέσως τα κοράκια
Ο κ. Τσελέντης δεν δίστασε να τα βάλει με την πολιτική ηγεσία του τόπου, αλλά και όλους αυτούς που ήρθαν στην Κεφαλονιά αυτές τις ημέρες. «Υπήρξε μια ανοργανωσιά άνευ προηγουμένου από την τοπική ηγεσία, η οποία δεν έκανε τον κόπο να με καλέσει σε μια σύσκεψη. Σε καμία περίπτωση δεν χρειαζόταν πολιτικές φανφάρες, ούτε τον Αντιδήμαρχο να βγαίνει και να λέει πως θα έρθουν η Πενέλοπε Κρουζ και ο Νίκολας Κέιτζ στο νησί. Η Κεφαλονιά δεν είναι ΠΕΡΟΚΕ, θέλει πραγματική στήριξη. Η διαχείριση της κρίσης ήταν απαράδεκτη και υπήρχαν μόνο πολιτικές φανφάρες. Υπήρξε μια περιορισμένη καταστροφή στην Παλλική και μια μεγάλη σπέκουλα από τους πολιτικούς και τα κανάλια. Στην Μαγούλα, στον Ασπρόπυργο βρίσκονται 2.500 σπίτια της Πολιτικής Προστασίας και κάθονται και στο Ληξούρι οι άνθρωποι μένουν σε σκηνές χωρίς πάτο στο γρασίδι του γηπέδου. Έδωσαν 500 ευρώ στους σεισμόπληκτους και δίνουν 4 εκ. για τον Χριστόδουλο Ξηρό. Ήδη έχουν έρθει τα κοράκια και κάνουν προτάσεις για προγράμματα έρευνας εκατοντάδων χιλιάδων και εγώ για την ομάδα μου ζήτησα μόλις 7 χιλιάδες ευρώ (φαγητό, βενζίνη, ύπνος) και το απέρριψαν. Μετά τον δεύτερο σεισμό ήρθαν, αλλά τους απέρριψα τότε εγώ».

Πρέπει να επέμβει ο εισαγγελέας
Στη συνέχεια της συνέντευξης Τύπου ο κ. Τσελέντης απέδωσε τα εύσημα στους μηχανικούς της Κεφαλονιάς, ωστόσο ζήτησε την παρέμβαση του εισαγγελέα για αυτό που έγινε στις εργατικές κατοικίες στο Ληξούρι λέγοντας: «Κάποιοι τα έφαγαν πρέπει να επέμβει ο εισαγγελέας», ενώ έκανε αναφορά και σε εκείνους που δεν πρόσεξαν οι ίδιοι τα σπίτια τους. «Μερικοί προτίμησαν να γλιτώσουν χρήματα από το σίδερο και να βάλουν ακριβά πλακάκια και την πάτησαν». Ο κ. Τσελέντης πρότεινε να αναθεωρηθεί λίγο ο αντισεισμικός κανονισμός στην Κεφαλονιά για μεγαλύτερη ασφάλεια, ενώ τόνισε πως πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί αναφορικά με τις γεωτρήσεις που θα γίνουν στην περιοχή μας. «Η γεώτρηση για το πετρέλαιο να γίνει στη σωστή θέση και όχι πάνω σε κάποιο σεισμικό ρήγμα». Τέλος, ανέφερε πως τον προβληματίζει το νότιο ρήγμα της Κεφαλονιάς, αυτό που προκάλεσε τους σεισμούς του 1953. «Κάποια στιγμή η Κεφαλονιά θα βιώσει μεγάλο σεισμό, αυτό δεν μπορεί να το αποφύγει».


Ρεπορτάζ - φωτό
Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

2 σχόλια

  1. Άκης Τσελέντης: «κανένας πολιτικός δεν θέλει να ξέρει πότε θα γίνει σεισμός».
    Ενώ ο Τσελέντης ξέρει. Α ρε πλάκωμα με βρεμένη σανίδα που σου χρειάζεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΕΝΩ ΤΟ ΑΣΚΕΡΙ ΜΕ ΤΟΥς ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΙΔΕΣ ΜΕ ΠΡΩΤΟΝ ΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ..........ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΝΑ ΜΗΔΕΝΙΚΟ....ΑΦΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΒΓΑΛΤΕ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΙΣΤΑ ΓΥΑΛΙΑ

      Διαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.