HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Πρόσκληση για εκπαιδευτικό πρόγραμμα στα Καλάβρυτα από το Γ.Ε.Λ Καλαβρύτων

Στα πλαίσια της συνεργασίας του Λυκείου Καλαβρύτων με το Δήμο Καλαβρύτων και το Δ.Σ. του Δημοτικού Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος ...

Στα πλαίσια της συνεργασίας του Λυκείου Καλαβρύτων με το Δήμο Καλαβρύτων και το Δ.Σ. του Δημοτικού Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος αλλά και της ανάγκης για συνεργασία και αλληλοενημέρωσης μεταξύ των σχολικών μονάδων σε εκπαιδευτικά θέματα και καινοτόμα προγράμματα, το Λύκειο Καλαβρύτων προσκαλεί όλες τις εκπαιδευτικές κοινότητες που έχουν ή θα προγραμματίσουν εκδρομή-επίσκεψη στην πόλη των Καλαβρύτων στο να υλοποιήσουν ένα πρόγραμμα τοπικής ιστορίας στην πόλη συνδυάζοντάς την με τα πολλά ενδιαφέροντα της ευρύτερης περιοχής (Σπήλαιο Λιμνών Καστριών, Ιερές Μονές Αγίας Λαύρας και Μεγάλου Σπηλαίου, Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων, Οδοντωτός σιδηρόδρομος, κ.ά.). 
Το πρόγραμμα αφορά ένα γεγονός της νεώτερης ιστορίας της χώρας μας και ένα από τα μεγαλύτερα ολοκαυτώματα που έγιναν κατά τη διάρκεια του 2ου παγκοσμίου πολέμου, την εκτέλεση όλου του ανδρικού πληθυσμού στα Καλάβρυτα την 13 Δεκεμβρίου 1943. Τα πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα μιας πιο ενεργητικής επίσκεψης των μαθητών στον Τόπο της Εκτέλεσης και το Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και προβληματισμού σχετικά με τις φασιστικές ιδεολογίες. 
Ο Διευθυντής του ΓΕΛ Καλαβρύτων κ. Βασίλειος Σπανός και το διδακτικό προσωπικό του σχολείου είναι στην διάθεση των συναδέλφων του απ ολες τις σχολικές μονάδες για οποιαδήποτε βοήθεια η διευκρίνηση. 
Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Για εκπαιδευτικό πρόγραμμα στα Καλάβρυτα

Στο Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος (Δ.Μ.Κ.Ο.), το οποίο διασώζει τις ιστορικές μνήμες του ναζιστικού εγκλήματος της 13ης Δεκεμβρίου 1943, λειτουργεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνασίου – Λυκείου), την ευθύνη του οποίου έχει ο φιλόλογος καθηγητής του ΓΕΛ Καλαβρύτων Ανδρέας Παπαγεωργίου. Το πρόγραμμα έχει εγκριθεί ως προς την εκπαιδευτική του καταλληλότητα, καθώς πληροί τις παιδαγωγικές και επιστημονικές προδιαγραφές, από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων (Αρ. Πρωτ. 152741/Γ2), έπειτα από γνωμοδότηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (πράξη 25/2013 του Δ.Σ.).
Όπως είναι γνωστό, η διδασκαλία του μαθήματος της Ιστορίας σε πρωτογενείς χώρους ιστορικής αξίας, όπως είναι ο Τόπος Θυσίας και το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, ενισχύει την καλύτερη μετάδοση και την αποτελεσματικότερη κατάκτηση της ιστορικής γνώσης. Με την ενσωμάτωση της διδασκαλίας του ιστορικού μαθήματος στους χώρους αυτούς, η πρόσληψη γνώσης αποκτά νέες δυναμικές, προάγοντας τις αρχές της βιωματικής μάθησης.
Το προτεινόμενο εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα σύνολο εκπαιδευτικών δράσεων και προτείνεται να υλοποιηθεί σε τρία στάδια (πριν την επίσκεψη – κατά την επίσκεψη – μετά την επίσκεψη). Οι μαθητές καλούνται να εργαστούν στη βάση Σχεδίων Εργασίας (project), της γνωστής διδακτικής μεθόδου, η οποία βασίζεται στην αρχή της αυτενέργειας, της διερεύνησης και της ενεργού-συμμετοχικής μάθησης.
Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου, που ενδιαφέρονται να εφαρμόσουν το πρόγραμμα, έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τις δράσεις-εργασίες που ταιριάζουν στο επίπεδο της τάξης και των μαθητών τους, στη στοχοθεσία της επίσκεψής τους, καθώς και στο χρόνο που διαθέτουν.
Στα πλαίσια της διαθεματικής και διεπιστημονικής προσέγγισης, προτείνουμε επίσης την εκπόνηση από τους μαθητές περαιτέρω συνθετικών-δημιουργικών εργασιών, οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα «προέκτασης» της επίσκεψης και σύνδεσής της με θέματα που παρουσιάζουν αυξημένο ενδιαφέρον για τους μαθητές, για την κοινωνία και τον πολιτισμό γενικότερα (ανθρωπισμός και ανθρώπινα δικαιώματα, εξαχρείωση του ανθρώπου στον πόλεμο, διεθνές δίκαιο, φασιστικές και ακραίες ιδεολογίες).
Περισσότερες πληροφορίες για το προτεινόμενο πρόγραμμα μπορείτε να λάβετε επικοινωνώντας με το Γενικό Λύκειο Καλαβρύτων, καθώς και με το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, στην επίσημη ιστοσελίδα του οποίου (www.dmko.gr) φιλοξενείται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Επίσης, σας γνωστοποιούμε την πρόθεση του Μουσείου να αναδείξει στην ιστοσελίδα του τις καλύτερες εργασίες των μαθητών που επισκέφθηκαν το Δ.Μ.Κ.Ο., επιβραβεύοντας, έτσι, ηθικά τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που ευαισθητοποιήθηκαν και παράλληλα προσφέροντας ως βραβεία βιβλία από τις εκδόσεις του Μουσείου.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.