Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Τα γενόσημα φάρμακα: Αλήθειες και Μύθοι

Τα γενόσημα φάρμακα δεν είναι καινοφανή στην ελληνική πραγματικότητα. Για την ακρίβεια θα μπορούσα να πω ότι είναι σα να ανακαλύψαμε ξα...

Τα γενόσημα φάρμακα δεν είναι καινοφανή στην ελληνική πραγματικότητα. Για την ακρίβεια θα μπορούσα να πω ότι είναι σα να ανακαλύψαμε ξαφνικά σήμερα την Αμερική!

Οι περισσότεροι έλληνες γιατροί τα συνταγογραφούν εδώ και χρόνια και σχεδόν όλοι μας έχουμε πάρει κάποιο ή κάποια από αυτά ως ασθενείς. Όμως, το θέμα είναι ότι η πλειονότητα των ασθενών δεν το γνώριζε μέχρι σήμερα.

Αλλά, τι γινόταν αλήθεια μέχρι σήμερα; Πρέπει να πάμε πραγματικά πολύ πίσω στο χρόνο, όταν άρχισαν δειλά-δειλά τα πρώτα γενόσημα να κάνουν την εμφάνισή τους, πάνω από είκοσι πέντε χρόνια πριν. Τότε οι αντιπρόσωποι των εταιρειών που τα διακινούσαν άρχισαν να επισκέπτονται γιατρούς και φαρμακοποιούς και να τους προτείνουν χωρίς περιστροφές οι μεν γιατροί να συνταγογραφούν οι δε φαρμακοποιοί να φέρνουν και να πωλούν συγκεκριμένα γενόσημα έναντι ικανοποιητικότατου ποσοστού μαύρων χρημάτων. Βέβαια, τότε, οι πολύ λίγοι, πιστέψτε με, γιατροί που δεν το κάναμε δεν τα λέγαμε γενόσημα, αλλά μαιμού ή πλασέμπο, ακριβώς επειδή τα μόνα στοιχεία-μελέτες που μας παρουσίαζαν γι αυτά οι αντιπρόσωποι των συγκεκριμένων εταιρειών ήταν τα ποσοστά μας!
Και αυτοί που δέχτηκαν τη συναλλαγή είναι αλήθεια πως καθάριζαν δυο και τρεις μισθούς από την εν λόγω συνταγογράφηση! Στο σημείο αυτό πρέπει να πω επίσης ότι, ακριβώς επειδή είχαν πολλούς να ταίσουν, τα εν λόγω αντίγραφα ήταν κατά πολύ ακριβότερα των πρωτοτύπων τους! Μη μου πείτε πως δε σας έτυχε να πάτε σε γιατρό και να σας δώσει πανάκριβα φάρμακα με τσουχτερή συμμετοχή που δε σας έκαναν καλά και μετά ξανατρέχατε σε άλλο γιατρό που σας έδωσε πρωτότυπα και φθηνότερα και γίνατε καλά; Μη μου πείτε ότι δεν πήγατε έστω μία φορά σε γιατρό για να σας γράψει συγκεκριμένα φάρμακα, που σας πρότεινε άλλος γιατρός, κι εκείνος δε σας τα άλλαξε;

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει και παράδειγμα εξαιρετικού γενοσήμου που ξεπέρασε το πρωτότυπό του. Αυτό το συνταγογραφώ και είμαι περήφανη, γιατί η ελληνική εταιρεία που το έχει μου το παρουσίασε με μελέτες και στοιχεία και όχι με ποσοστά! Αλλά, επίσης είναι αλήθεια ότι δεν μπόρεσα να βοηθήσω φίλους που γνωρίζω εδώ και χρόνια και ασχολήθηκαν κάποια στιγμή με αμφίβολα γενόσημα.

Ποιος να μου το έλεγε τότε που αντιστεκόμουνα σθεναρά και ήμουν περήφανη που δεν έγραφα γενόσημα επί πληρωμεί ότι θα έρθουν τόσο τούμπα τα πράγματα που θα φτηνήνουν τα γενόσημα και θα υποχρεώνονται οι φαρμακοποιοί να τα επιλέγουν βάσει δραστικής ουσίας; Κι όμως, έτσι και έγινε και σήμερα πλέον ο γιατρός γράφει τη δραστική ουσία και ο φαρμακοποιός επιλέγει γενόσημο. Επειδή είμαι παλιά καραβάνα στο χώρο θέλω απλά να επισημάνω κάτι που ανακάλυψα, αφού το έψαξα το ζήτημα από παντού. Όλα τα γενόσημα του ιδίου πρωτοτύπου έχουν ακριβώς την ίδια τιμή. Άραγε, με ποια κριτήρια ο φαρμακοποιός θα επιλέξει το γενόσημο,αφού έχουν όλα την ίδια τιμή και άρα ο όρος της επιλογής του φτηνότερου αυτοκαταργείται; Στην ουσία, δηλαδή, έχουμε το πρωτότυπο απ τη μια και τα ολόιδιας τιμής γενόσημα από την άλλη,από τα οποία ο φαρμακοποιός θα επιλέξει ποια να έχει στο φαρμακείο του. Τώρα, εσείς, αν υποθετικά έχετε εταιρεία με γενόσημα και θέλετε την προτίμηση του φαρμακοποιού, τι θα κάνετε για να σας επιλέξει;

Ευτυχώς, βέβαια, υπάρχουν πλέον γενόσημα με μελέτες και αποδείξεις της αξίας τους και οι αντιπρόσωποι πλέον μας μιλούν με στοιχεία και όχι με ποσοστά. Αυτά εξαφανίστηκαν πλέον και νομίζω ότι αυτό είναι πολύ καλό για όλους. Πάντα μιλάμε για καταξιωμένες εταιρείες και για καλά πραγματικά γενόσημα φάρμακα. Αυτή τη φορά φαίνεται ο ιατρικός κόσμος να είναι αποφασισμένος να περιφρουρήσει τη συνταγογράφηση και εύχομαι το ίδιο να ισχύει και για τους φαρμακοποιούς!

avatar

Ευδοκία Ξιούφη-Σπυρομήτρου

Παιδίατρος, Αλεξάνδρου Παπαναστασίου 162, Θεσσαλονίκη - Χαριλάου, 54249, Τηλέφωνο 2310312965, Κινητό 6932603254

Τα ιατρικά θέματα είναι μια προσφορά στο ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS του διαδικτυακού ιατρικού περιοδικού www.iator.gr

johnpatrablog

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.