HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Η ιστορική πλατεία των Καλαβρύτων, πλατεία απέραντης ψύχρας και μπετόν

Η πλατεία όπως θα την αφήσει αποχωρώντας ο κ. Λαζουράς. Άχρωμη πλατεία απέραντής ψύχρας και μπετόν γράφει ο Φίλιππος Σαρδελιάνος - Π...

Η πλατεία όπως θα την αφήσει αποχωρώντας ο κ. Λαζουράς. Άχρωμη πλατεία απέραντής ψύχρας και μπετόν
γράφει ο Φίλιππος Σαρδελιάνος
- Περνώντας κανείς από την πλατεία των Καλαβρύτων αυτές τις μέρες και βλέποντας τα ατέλειωτα κυβικά μπετόν που την πλημμύρισαν από άκρη σε άκρη,σκέπτεται μήπως ο αρχιτεκτονικός της σχεδιασμός έπρεπε να γίνει μέσα από συμμετοχική διαδικασία, ώστε να χαραχτούν προτάσεις που να συμβάλουν πραγματικά στην αναζωογόνηση του κέντρου των Καλαβρύτων και όχι απλά στην αλλαγή του μπετόν και των τσιμεντόπλακων.
- Κάθε τέτοια ανανέωση της πόλης, μικρότερου ή μεγαλύτερου βεληνεκούς, γιά να έχει προύποθεσεις επιτυχίας πρέπει αν όχι να κινητοποιεί, τουλάχιστον να ευαισθητοποιεί , τους πολίτες και τις πιό δραστήριες δυνάμεις της πόλης. Θα έπρεπε να επιδιωχθεί τουλάχιστον η συνεργασία και συμβολή επίσης των Καλαβρυτινών αρχιτεκτόνων κ. Νίκου Παπαδημητρόπουλου , Γιάννη και Παύλου Θεολόγου Σπύρου Σαμαρτζόπουλου , Χάρη Κακανά , που γνωρίζουν πρόσωπα , πράγματα και καταστάσεις.
- Είναι δοκιμασμένο,διεθνώς, το μοντέλο συνεργασίας,ανάμεσα στους πολίτες,κατοίκους-χρήστες,και σε επιστήμονες για την αναβάθμιση κέντρων πόλεων. Μια πόλη, και ιδιαίτερα το κέντρο της, δημιουργείται και από τους χρήστες της , τους μόνιμους κατοίκους της, και ποτέ από τα πάνω προς τα κάτω. Για να είναι βιώσιμα τα πράγματα πρέπει κατ' αρχήν να είναι αποδεκτά, να υποστηρίζονται απο τους κατοίκους.
- Ψιλά γράμματα όμως όλα αυτα για τον κ.Λαζουρά. "Ξένος’’ με την πόλη και την ιστορία της, ακολούθησε το μοντέλο από τα πάνω προς τα κάτω , ισοπέδωσε την πλατεία , και έθαμε κυριολεκτικά το χώμα της κάτω από εκατοντάδες κυβικά μπετόν το οποίο άλλωστε θα δικαιολογήσει το κόστος των 760.000 χιλ. ευρώ.
- Η πολύπαθη και ιστορική πλατεία των Καλαβρύτων έχασε έτσι άλλη μία φορά την ευκαιρία να αποκτήσει τη μορφή πού της αξίζει. Εμείς, οι παλαιότεροι, μόνιμοι κάτοικοι , της πόλης το έχουμε ξαναδεί το .. "έργο,, όταν είχε παρομοίως , ισοπεδώσει και θάψει στο μπετόν και τις τσιμεντόπλακες η ... χούντα την παλιά πλατεία , μετά το 1967, γκρεμίζοντας τότε και το παλιό συντριβάνι στολίδι, το οποίο αντικατέστησε με τη γνωστή στέρνα , η οποία ποτέ δεν λειτούργησε , παρά της πανάκριβες, κατά καιρούς, οικονομικά , προσπάθειες , με φωτορυθμικά και διάφορες άλλες εξυπνάδες.
Η πλατεία των Καλαβρύτων το 1965 πριν την πλημυρίσει με τσιμέντο η χούντα, και κατεδαίισει το υπέροχο συντριβάνι . (Φωτογρ. Αρχείο Φίλιππου Σαρδελιάνου. )
-Να σημειωθεί πως ο κ.Λαζουράς , με τις ισχυρές δόσεις αυταρχικής νοοτροπίας ( γιά να μή τον χαρακτηρίσουμε αλλιώς ) μέχρι , προημερών αρνιόταν , θεωρώντας το περιττό , να δημοσιοποιήσει στούς δημότες έστω και μια πρόχειρη μακέτα της πλατείας. Το μόνο που προφανώς τον ενδιέφερε ήταν να σκάψει το κέντρο της πόλης , να εκτελέσει εργασίες τσιμεντόστρωσης και πλακόστρωσης , κατά τη διάρκεια του χειμώνα σε θερμοκρασιες κάτω του μηδενός ( από 0 έως -8) ,απαγορευτικές για παρόμοιες εργασίες , έτσι ώστε την άνοιξη να παρουσιάσει και προφανώς να εγκαινιάσει ένα ‘’εργο’’ . Άσχετα του τι έργο είναι αυτό. Άσχετα αν σε ένα , δύο χρόνια ξηλωθεί , όπως καλή ώρα ο πεζόδρομος που ξηλώνεται από το πάνω μέρος μέχρι το κάτω , αν και δεν έχει περάσει πενταετία από την κατασκευή του , λόγω και κακής κατασκευής και ακατάλληλων καιρικών συνθηκών κατά τη διάρκεια της κατασκευής του.
-Έχασε η πόλη μας την ευκαιρία να αναβαθμίσει την ιστορική της πλατεία. Μιά πλατεία που θα έπρεπε να έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που να θυμίζουν την Εθνικοαπελευθερωτική Επανάσταση και το πέρασμα των αγωνιστών του 1821 , τα χαρακτηριστικά και τα σημάδια των αγώνων της Εθνικής Αντίστασης 1941-44 και του φοβερού Ολοκαυτώματος. Έχασε η πόλη μας την ευκαιρία να αποκτήσει μια πλατεία που να συνδέει και να οδηγεί τους πολίτες στις υπόλοιπες περιοχές της πόλης , αναβαθμίζοντάς τις. Έχασε η πόλη μας την ευκαιρία να αποκτήσει μια πλατεία με σωστά υλικά, ( χώμα , παρτέρια , πράσινο , ξύλο , πέτρα ).
-Αντί αυτών δημιουργείται μια ψυχρή κατασκευή που παραπέμπει σε δευτερεύουσα πλατεία , πολύβουων , βιομηχανικών μεγαλουπόλεων , με μόνη χρησιμότητα την εύκολη ανάπτυξη ομπρελών και τραπεζοκαθισμάτων . Δημιουργείται μια πλατεία απέραντης ψύχρας του άσπρου , μάρμαρου ,πανάκριβου , χωμένου κατά τα 2/3 σε συμπαγή και αδιάκοπο μπετόν. Ακόμα και της ρίζες των δέντρων (όσων δεν ξερίζωσαν) περιόρισαν ασφυκτικά με το τσιμέντο, και πουθενά κενό , πουθενά χώμα. Μιά πλατεία σε πλήρη αντίθεση με το υπόλοιπο μισό κομμάτι της, σε πλήρη αντίθεση με το περιβάλλον. Και όπως τουλάχιστον μπορούμε να διακρίνουμε , από τις πρόχειρες μακέτες, που με δυσφορία και δυστροπία , αναγκάστηκε να δώσει , ο απερχόμενος δήμαρχος κ.Λαζουράς , το συντριβάνι μετατρέπεται από στρογγυλή (της χούντας), σε τετράγωνη στέρνα , περιστοιχιζόμενη από αυστηρά γεωμετρικού σχήματος , τσιμεντένια παγκάκια "τάφους"
Το παλιό περίτεχνο συντριβάνι , στολίδι 1960, πριν την ισοπέδωσή του από τη χούντα . (Φωτογρ. Αρχείο Φίλιππου Σαρδελιάνου) .
-Καλείται το Δημοτικό Συμβούλιο, αναλογιζόμενο τις ευθύνες οι οποίες θα προκύψουν (και να γνωρίζουν πως θα αναζητηθούν) , να διασφαλίσει έστω και τώρα τις στοιχειώδεις προδιαγραφές καλής εκτέλεσης του έργου (παγετός-αρχιτεκ. μελέτες κλπ).
-Καλούνται οι υποψήφιοι δήμαρχοι των επερχόμενων εκλογών (ιδιαίτερα ο κ. Δημήτρης Κατσικόπουλος,που, οπως και εμείς , γεννήθηκε και μεγάλωσε σ' αυτή την πλατεία) να ασκήσουν καθε πίεση , στον κ. Λαζουρά , έστω και τώρα , ώστε να πιάσουν τόπο τα χρήματα των φορολογούμενων.

Η τετράγωνη γκρίζα στέρνα του κ. Λαζουρά , με τα γεωμετρικά τσιμεντένια παγκάκια – ‘’τάφους’’
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
1 - Να σημειώσουμε πως το εν λόγω έργο περιλαμβανόταν στο τεχνικό πρόγραμμα 2012 των έργων του Δήμου Καλαβρύτων.Μήπως κάνω λάθος; Πως έγινε και έφτασε να υλοποιείται τον χειμώνα του 2013 με άνοιξη του 2014;
2 - Επίσης θα μπορούσαμε να πληροφορηθούμε τι απέγινε με την προσφυγή του Συλλόγου Πτυχιούχων Εργοληπτών Δημοσίων εργων Πατρών, κατά του Δήμου, καθώς αντέδρασε τον Φεβρουάριο του 2012, στην κατάτμηση των εννιαίων έργων με προφανή σκοπό την απευθείας ανάθεσή τους, χωρίς δηλαδή την τήρηση διαγωνιστικών διαδικασιών που θα σήμαινε και την διασφάλιση της διαφάνειας στα πλαίσια των κανόνων του υγιούς ανταγωνισμού. (κόσμος Πάτρας 24/2/2012).
3 - θα μπορούσαμε να πληροφορηθούμε με ποιό τρόπο δόθηκε η αρχιτεκτονική μελέτη των έργων αναβάθμισης του κέντρου της πόλης.
4 - Επισημαίνουμε τέλος ότι με τις τσιμεντοστρώσεις του κέντρου της πόλης τα όμβρια ύδατα που διοχετεύονται υπογείως στο κάτω μέρος της πόλης , στα τρία ρέματα, που υπήρχαν πριν το 1960 και οδηγούσαν στο ποτάμι , και που στη συνέχεια μπαζώθηκαν και υπογειοποιήθηκαν , είναι τώρα σχεδόν φραγμένα από φερτές ύλες και το κάτω απο τον Σιδηροδρομικό Σταθμό κομμάτι της πόλης κινδυνευεί από πλημύρες
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΡΔΕΛΙΑΝΟΣ
ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.