HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Βιβλίο: « Έμμετρες Μνήμες» 70 χρόνια από το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα

« Έμμετρες Μνήμες» 70 χρόνια από το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα Έκδοση Δημοτικού Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος Καλάβρυτα 2013 ...

« Έμμετρες Μνήμες»
70 χρόνια από το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα
Έκδοση Δημοτικού Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος
Καλάβρυτα 2013



Παρουσίαση από τον Κωνσταντίνο Νικολόπουλο-Καμενιανίτη Λογοτέχνη, Συγγραφέα τ. Αντιπρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών και Αντιδήμαρχο Πολιτισμού τ. Δήμου Αροανίας Καλαβρύτων.

Το ρολόι της μνήμης σταματά εβδομήντα χρόνια πριν στη Μαρτυρική πόλη των Καλαβρύτων, στις 13-12-1943, τότε που η απάνθρωπη Γερμανική θηριωδία μετέτρεψε τον αγιασμένο και τιμημένο τόπο μας σε τόπο μαρτυρίου και λυγμών.
Μα ενώ οι δείκτες του ρολογιού μείνανε σταματημένοι για να μας θυμίζουν εκείνες τις μαύρες ώρες, οι ωρολογιοδείκτες στις ψυχές των ανθρώπων που απέμειναν στα Καλάβρυτα άρχισαν από τότε να δουλεύουν με πιο γοργούς ρυθμούς για να δώσουν ζωή στα Καλάβρυτα, για να ξαναγεννηθεί αυτή η πόλη.
Σήμερα τα Καλάβρυτα – η γη που σκόρπησε πρώτη τον αέρα της λευτεριάς σε όλη την Ελλάδα στις 21 Μαρτίου 1821- ξαναγεννημένα απ τις στάχτες τους, υπό το φώς των υπερχιλίων κανδηλιών διαλαλούν σ ολόκληρο τον κόσμο, πως τίποτα δεν χάνεται όταν η αγάπη ζεσταίνει τα στήθια των ανθρώπων.
Σήμερα ένας μεγάλος σταυρός στον τόπο που εκτελέστηκαν οι Καλαβρυτινοί μένει πάντα όρθιος εκεί στη ράχη του Καπή για να θυμίζει του Γολγοθά το δρόμο που διάβηκαν οι αθάνατοι εκείνοι ήρωες. Ενώ στο «Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος», στον χώρο που παίχτηκε ένα άλλο μεγάλο δράμα- για τα γυναικόπαιδα τούτη τη φορά- ζωντανεύουν οι μνήμες εκείνης της θηριωδίας των Γερμανών.
Η έκδοση του βιβλίου με τον τίτλο «Έμμετρες Μνήμες» από τους διοικούντες το Μουσείο- υπό την επιμέλεια του ακαταπόνητου λόγιου εκπαιδευτικού Χρίστου Φωτεινόπουλου-φιλοξενεί εκατόν ένα ποιήματα πολλών εντοπίων και άλλων ποιητών, εμπνευσμένα από την τραγωδία των Καλαβρύτων. Μέσα σ αυτά και ένα αυτοτελές εικοσιτετράστιχο ποίημα του γράφοντος, αφιερωμένο στην Καλαβρυτινή Μάνα. Όλοι οι στίχοι των ποιημάτων συγκινούν και συγκλονίζουν, εκπνέοντας ευαισθησία, πόνο και εντιμότητα αισθημάτων.
Για άλλη μια φορά η ποίηση-όπως αναφέρει και στον πρόλογο του παρουσιαζομένου βιβλίου ο επιμελητής της προαναφερόμενης έκδοσης-στρατεύεται για να γίνει ανάχωμα στη λήθη που απειλεί την ταυτότητά μας.
Εγώ δεν έχω παρά να προσθέσω ένα μεγάλο Εύγε! Στους συντελεστές και εμπνευστές αυτής της έκδοσης, που θα αποτελεί έναν άσβεστο φάρο μνήμης στο διηνεκές, για να μας θυμίζει την θυσία των Καλαβρυτινών, να μας θυμίζει το δρόμο του χρέους προς τα ιδανικά της φυλής μας και να φωτίζει το δρόμο μας στους σημερινούς δύσκολους καιρούς που περνάμε, για να κάνουμε το σωστό, για να αντιστεκόμαστε σε όποια ξένη ή άλλη επιβουλή.
ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΑΘΑΝΑΤΩΝ ΕΚΕΙΝΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ!

Κωνσταντίνος Νικολόπουλος-Καμενιανίτης

Ο Κωνσταντίνος Νικολόπουλος-Καμενιανίτης , λογοτέχνης , συγγραφέας , τ. αντιπρόεδρος Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών και αντιδήμαρχος Πολιτισμού τ. Δήμου Αροανίας Καλαβρύτων , γεννήθηκε στους Καμενιάνους Καλαβρύτων Ν. Αχαΐας .Στο χώρο των γραμμάτων εμφανίστηκε πολύ νωρίς και έχει εκδώσει μέχρι σήμερα εννέα βιβλία με ποιήματα, διηγήματα, ιστορικές μελέτες κ.α. , ενώ έχει συμμετάσχει και στη συλλογική συγγραφή αρκετών άλλων βιβλίων . Έχει επιμεληθεί επίσης την έκδοση βιβλίων και οδηγών πολλών φορέων καθώς και του τ. Δήμου Αροανίας .Πολλά από τα έργα του , έχουν συμπεριληφθεί σε λογοτεχνικές εγκυκλοπαίδειες και ανθολογίες . Για αρκετά χρόνια υπήρξε αρχισυντάκτης στην περιοδική έκδοση Κεντροδυτικής Πελοποννήσου την εφημερίδα "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ" . Σήμερα εργάζεται στους Ηλεκτρικούς Σιδηροδρόμους Αθηνών-Πειραιώς(ΗΣΑΠ) και συνεργάζεται με πολλές εφημερίδες και περιοδικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.