HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Οφειλόμενο χρέος, καθυστερημένο, αλλά όχι αδιάφορο.

«…Τιμή σ’ εκείνους όπου στην ζωήν των ώρισαν και φυλάττουν Θερμοπύλες…!» . Από το ποιήμα «Θερμοπύλες» του Κώστα Καβάφη. Γράφει ο  Κώ...

«…Τιμή σ’ εκείνους όπου στην ζωήν των ώρισαν και φυλάττουν Θερμοπύλες…!». Από το ποιήμα «Θερμοπύλες» του Κώστα Καβάφη.

Γράφει ο Κώστας Κατσιάρης,
Εκεί, στον Πειραιά στο Πασαλιμάνι, εστήθη ο Επιβλητικός ΑΝΔΙΑΝΤΑΣ, του Παλαιών Πατρών Γερμανού και έγιναν τα αποκαλυπτήρια, στις 23 Μαρτίου 2003, από τον τότε δυναμικό Δεσπότη Πειραιώς, Καλλίνικο, με μεγάλο πλήθος Συνελλήνων και Καλαβρυτινών, καθώς και Αξιωματούχων. Επίσης έγινε και δεύτερος ΟΜΟΙΟΣ Ανδριάντας του θρυλικού Ιεράρχη, στην Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων, τα αποκαλυπτήρια έγιναν, στις 25 Μαρτίου 2006, επίσης με την παρουσία πολλών Καλαβρυτινών και Συνελλήνων και Αξιωματούχων.
Και στα δύο σημεία, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, είναι στητός αγέρωχος και ρωμαλέος, με το βλέμμα των ματιών του, Αστραπτερό, στέλλει το διαρκές μήνυμα «… Παλληκάρια της Ελλάδος αγωνισθείτε, για του Χριστού την Πίστιν την Αγίαν και της Πατρίδος την Ελευθερίαν…». Είναι πολύ επίκαιρο στις ημέρες μας. Σήμερα η Πατρίδα μας είναι πάλι υπόδουλη, πάλι μαύρα σύννεφα σκιάζουν τον ουρανό της, της όμορφες θάλασσες μας και τις κορυφές των βουνών μας…
Ήταν λαμπρές και ανεπανάληπτες οι στιγμές, για όσους είχαν την τύχη, να παρευρεθούν. Πέραν της χαράς των, αίσθάνθησαν το μεγαλείο της δόξας της ηρωϊκής μορφής του επαναστάτη και ανδρειωμένου Ιεράρχη Γερμανού, ένοιωσαν ένα δέος για την αδούλωτη ψυχή του, μα πιότερο υπερηφάνεια, για την δόξαν του 1821. Άς είναι αιωνία η μνήμη του και το παράδειγμα του διαρκές σε όλες τις γεννιές των Ελλήνων.
Η ιδέα, ο αγώνας πραγματοποίησης και η κατασκευή των Ανδριάντων και τελικώς η τοποθέτηση των, είναι αποτέλεσμα των αενάων προσπαθειών του Ευπατρίδη Αθανασίου Χρονόπουλου, εκ Σκοτάνης Καλαβρύτων, Προέδρου, [του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαβρυτινών Πειραιώς «Η ΑΓΙΑ ΛΑΥΡΑ» και του Εθνικοθρησκευτικού ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΕΙΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ Πειραιώς], συνεπικουρούμενος από την φιλότιμη συμπαράσταση και βοήθεια των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των. Ήταν κοπιώδης η όλη προσπάθεια υλοποίησης αυτών των έργων, υψίστης Ιστορικής και Εθνικής Αξίας, ανά τους αιώνας, για την δόξαν και την ύπαρξη της αιωνίας Ελλαδος. Αφανής εργάτης ο Θανάσης, έπραξε υπέρτατο εθνικό έργο, καλύπτοντας το μεγάλο κενό της πολιτείας.
Η Ελληνική Πολιτεία μας – Πανεπιστημιακοί, Πολιτικοί, Πρωθυπουργοί, Υπουργοί, Δήμαρχοι , Κοινοτάρχες (αυτοί (οι Δήμαρχοι και Κοινοτάρχες) γκρεμίζουν πολλάκις τα κατασκευασμένα μνημεία, για να κάνουν «αναπλάσεις», λένε! Ναι!!
Το Τραγικότερον, το Τραυματικότερον, το Οδυνηρότερον και Αποκαρδιότερον είναι, ότι από τους μακρούς χρόνους του παρελθόντος, μέχρι των ημερών μας, δεν αξιώθηκε να κατασκευάσει μνημεία για τους ήρωες της, τον Θησέα, τον Αχιλλέα και τον Μέγα Αλέξανδρο. Μα ούτε στην Πρωτεύουσα μας, στην Αθήνα.
Στην Πέλλα, εκατασκεύασεν το άγαλμα του Μεγάλου Στρατηλάτη Αλεξάνδρου, ένας Πολιτιστικός Σύλλογος, ένας ίδιος Μακεδόνας «Θανάσης Χρονόπουλος, Πρόεδρος», έλαβε τη απόφαση και μαζί με ομοδεάτες Μακεδόνες Συντρόφους του, «εξεστράτευσαν», για την «Ανάσταση» του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Πόλη Βασίλειο του. Και αφού περιέδραμον σε ανατολή και δύση, απευθύνθησαν, σε απλούς και μορφωμένους Συνέλληνες, σε παπάδες, πολιτικούς και στρατηγούς και ασθμαίνοντες, έστησαν τον Μεγάλο Στρατηλάτη στο κέντρο της Πέλλας. Και τότε έτρεξαν όλοι οι άρχοντες, αξιωματούχοι, να παρευρεθούν στα αποκαλυπτήρια. Οποία κοροϊδία και ευτέλεια της αγνής σκέψης των αγνών Συνελλήνων… Ο χριστός έχει είπει τα βροντερά Ουαί!!-Ουαί!! Γραμματείς και Φαρισαίοι! Και για την ιστορία εκείνοι που βοήθησαν οικονομικώς ήταν οι απλοί άνθρωποι.
Αξιότιμε και Αγαπητέ κ Αθανάσιε Χρονόπουλε, και εκλεκτά μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων, Συγχαρητήρια και Εύγε!! Ως Καλαβρυτινοί Συμπατριώτες, Σας ευχαριστούμε από καρδιάς… , για το ανεκτίμητο έργο Σας, την κατασκευή των Ανδριάντων, του Παλαιών Πατρών Γερμανού, Έργα, Σύμβολα Ιερά, Μνημεία Ιστορίας, Μνημεία «διαλαλητές», ανά του αιώνας, «Τάν ή επί Τάς» και το «Ώ ξείν αγγέλειν Λακεδαιμονίοις ότι τήδε κείμεθα τοίς κείνων ρήμασι πειθόμενοι...!! Σιμωνίδης». Και ακόμη στην από τα κόκκαλα βγαλμένη Ελευθερία, των Ελλήνων…
Θεωρώ ότι είναι γενναιότητα ψυχής, να αναγνωρίζεται το θετικό έργο, κάθε ανθρώπου ή ομάδας, για την προσφορά των, υπέρ του κοινού καλού, των πολλών της Πολιτείας και ιδιαιτέρως όταν τα έργα έχουν χαρακτήρα Εθνικό, χαρακτήρα που αφορά τα Ιερά και τα Όσια. Σε αυτούς του ανθρώπους οφείλουμε τιμή και ευγνωμοσύνη και τούτο γιατί είναι φωτεινά παραδείγματα, μίμησης πράξεων σπουδαίων και τελείων. Η προσφορά του Αξιοτίμου κ. Χρονόπουλο Αθανασίου, εκ Σκοτάνης Καλαβρύτων, της ανέγερσης των δύο ΑΝΔΡΙΑΝΤΩΝ του Παλαιών Πατρών Γερμανού, είναι πράξη γενναιοτάτη και απορρέει εκ πατριωτικής ιδεολογίας και αποδείχνει έναν ενθουσιώδη ιδεολόγο Καλαβρυτινό, Λάτρη της Ελληνικής Ιστορίας και ιδιαιτέρως της Καλαβρυτινής αυτής, όντως Ευπατρίδη.
Στον Ανδριάντα του Παλαιών Πατρών Γερμανού, 
στον Πειραιά, ο Κώστας Κατσιάρης, 
εκ Κρινοφύτων Καλαβρύτων, 
 καταθέτει, μαζί με άλλους
 Καλαβρυτινούς,
 Στέφανον Τιμής, Μνήμης και 
Ευγνωμοσύνης στον Εθνεγέρτη,
 Παλαιών Πατρών Γερμανό, 
τον αδούλωτο Ιεράρχη 
της κήρυξης της Επανάστασης 
το 1821 στα Καλάβρυτα. 
Τον Ηγούμενο που όρκισε τους 
Πρωταγωνιστάς Καλαβρυτινούς, 
με το παράγγελμα 
«Ελευθερία ή Θάνατος! » 
και «…έλαβαν τα όνειρα εκδίκηση…!».
 Οι Ήρωες ζούν και η θυσία των 
Δικαιώνεται, όταν υπάρχουν 
Σεβασμοί και Μνήμη…
Αγαπητέ Θανάση, εύχομαι προσωπικώς, καθώς και σε όλους δυνατούς και καγαθούς τους ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ Σου, να είσθε ευλογημένοι με υγείαν, οικογενειακή και ατομική χαρά, μακροημέρευση, για να απολαμβάνεται την ευτυχία της ικανοποίησης, του μεγάλου έργου Σας.
Τελειώνοντας, αγαπητέ Θανάση, με την ευκαιρία που μου δίδετε, θέλω να σου ζητήσω την πολύτιμη και πολυποίκιλη γνώση Σου, να μας βοηθήσεις, ως Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων «Ο Αρχαίος Κλείτωρ» , στην οποίαν έχω την τιμή να είμαι Πρόεδρος, να κατασκευάσουμε έναν Ανδριάντα του Παλαιών Πατρών Γερμανού, στην Κλειτορία. Αυτό είναι χρέος των Συμπατριωτών μου των χωριών της Κατσάνας, επειδή ο Γενναίος Ιεράρχης πήρε την απόφαση, να αρνηθεί να πάει στη Τρίπολη, στου Νταφαλιά στην Κλειτορία. Θα έλθουμε αντιπροσωπεία για ανταλλαγή απόψεων.
Σε χαιρετώ, Σας χαιρετώ, μαζί με τους Συντρόφους σου, με ευχαριστίες Συγχαρητηρίων από καρδιάς και ΤΙΜΗ, με τους στίχους: «…ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ήλιε νοητέ και μυρσίνη σύ δοξαστική Μη παρακαλώ σας μη λησμονάτε τη χώρα μου! …», Άξιον Εστί Δ΄ Οδυσσέα Ελύτη.
Με συναδελφικούς και Πατριωτικούς Χαιρετισμούς.
Αθήναι 20 Οκτωβρίου 2013
Κώστας Κατσιάρης,
Εκ Κρινοφύτων Καλαβρύτων


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.