HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Το παιχνίδι θεραπεύει

γράφει η Χρύσα Λεχουρίτη Οι γονείς και άλλοι σημαντικοί άνθρωποι στη ζωή του παιδιού συχνά ανησυχούν όταν το παιδί αντιμετωπίζει ψυχοσυν...

γράφει η Χρύσα Λεχουρίτη
Οι γονείς και άλλοι σημαντικοί άνθρωποι στη ζωή του παιδιού συχνά ανησυχούν όταν το παιδί αντιμετωπίζει ψυχοσυναισθηματικές δυσκολίες και ειδικότερα όταν αυτές έχουν επιπτώσεις στην καθημερινότητα του και τον τρόπο λειτουργίας όλης της οικογένειας. Προβληματίζονται όταν το παιδί τους είναι υπερκινητικό, έχει ξεσπάσματα θυμού, έλλειψη συγκέντρωσης, χαμηλή αυτοεκτίμηση, είναι αποσυρμένο κ.λπ. Πολλές φορές αισθάνονται υπεύθυνοι για τις δυσκολίες και τα προβλήματα του παιδιού τους και αναζητούν βοήθεια καταφεύγοντας σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας. Αυτό είναι ουσιαστικά το πρώτο βήμα στη διαδικασία παροχής βοήθειας και υποστήριξης του παιδιού.

Η παιγνιοθεραπεία είναι μια εξελιγμένη μορφή ψυχοθεραπείας που με εργαλείο το παιχνίδι –το φυσικό μέσο έκφρασης των παιδιών- βοηθά το παιδί να εξερευνήσει τον εσωτερικό και τον εξωτερικό του κόσμο. Ακόμα και όταν ο λόγος έχει αναπτυχθεί και το παιδί είναι σε θέση να επικοινωνήσει λεκτικά, η συναισθηματική έκφραση επιτυγχάνεται πιο αποτελεσματικά μέσα από το παιχνίδι.

Ένας ολοκληρωμένος ορισμός της παιγνιοθεραπείας είναι ο εξής: η δυναμική διαδικασία μεταξύ παιδιού και θεραπευτή, μέσω της οποίας το παιδί εξερευνά με το δικό του ρυθμό και τρόπο, τα θέματα εκείνα που αφορούν στο παρελθόν, το παρόν, που προέρχονται από το συνειδητό και το ασυνείδητο και έχουν επίδραση στη ζωή του. Είναι μια θεραπευτική εμπειρία παιχνιδιού καθώς αναπτύσσεται μια ασφαλής σχέση μεταξύ του παιδιού και του θεραπευτή, που προσφέρει στο παιδί την ελευθερία και τον χώρο να αναδείξει τον εαυτό του.

Ο θεραπευτής χωρίς να είναι καθοδηγητικός βοηθά το παιδί να εξερευνήσει και να κατανοήσει συναισθήματα και δύσκολες εμπειρίες ζωής. Έτσι το παιδί διευκολύνεται να αλλάξει την όψη μιας δυσκολίας, ώστε να μειωθεί η πιθανότητα να εσωτερικεύσει την ευθύνη και να κατηγορήσει τον εαυτό του. Το παιδί γίνεται πιο δυνατό και αναπτύσσει τρόπους διαχείρισης των συγκρούσεων και προκλήσεων που αντιμετωπίζει.

Η παιγνιοθεραπεία δεν είναι μόνο αποτελεσματικός τρόπος θεραπευτικής παρέμβασης αλλά και αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης. Μπορεί να βοηθήσει την επικοινωνία με το παιδί ακόμα και όταν δεν υπάρχουν έντονες δυσκολίες μα επίκειται κάποια σημαντική αλλαγή στη ζωή του όπως αλλαγή τόπου διαμονής, ένα διαζύγιο, ένα νέο μέλος στην οικογένεια. Το παιδί έτσι διευκολύνεται να εκφράσει τα συναισθήματα και τις ανησυχίες του και να διαχειριστεί καλύτερα καταστάσεις που του προκαλούν ένταση.

Μέσω της παιγνιοθεραπείας το παιδί ενισχύεται στην αναγνώριση των δυνατοτήτων του, στην απόκτηση δεξιοτήτων και στην ανάπτυξη μιας καλής σχέσης με τον εαυτό του και το δημιουργικό του κομμάτι.

Προτείνεται σε παιδιά ηλικίας από 3 έως και 12 χρόνων, τα οποία αντιμετωπίζουν συναισθηματικά προβλήματα ή προβλήματα συμπεριφοράς που προέρχονται από πολλαπλές αιτίες όπως προβλήματα προσκόλλησης, κατάθλιψη, άγχος, ενδοοικογενειακή βία, φυσική ή συναισθηματική βία, σεξουαλική κακοποίηση, διαζύγιο γονέων, απώλεια αγαπημένου προσώπου. Η θεραπεία μέσω παιγνιδιού μπορεί επίσης να βοηθήσει το παιδί να ξεπεράσει εμπόδια όπως χαμηλή αυτοεκτίμηση, έλλειψη αυτοπεποίθησης, έλλειψη συγκέντρωσης, επιθετικότητα, προκλητική συμπεριφορά , μαθησιακές δυσκολίες, επικοινωνιακές δυσκολίες.


Χρύσα Λεχουρίτη
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας -Παιγνιοθεραπεύτρια 
6937.031625

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.