Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Οι καλύτερες αντιοξειδωτικές τροφές

Αποτοξίνωση. Μια έννοια ελαφρώς δυσνόητη και αφηρημένη. Υπάρχει άραγε η αποτοξίνωση σαν λειτουργία στον οργανισμό; Τι ακριβώς σημαίνε...

Αποτοξίνωση. Μια έννοια ελαφρώς δυσνόητη και αφηρημένη. Υπάρχει άραγε η αποτοξίνωση σαν λειτουργία στον οργανισμό; Τι ακριβώς σημαίνει; Ποιές τροφές έχουν «αποτοξινωτικές» ιδιότητες;
Τα τρόφιμα που καταναλώνουμε δεν είναι αθώα. Περιέχουν πληθώρα συστατικών (φυσικών ή χημικών) βλαβερών για την υγεία, που ο οργανισμός αγωνίζεται να διώξει, να «καθαρίσει» είτε μέσω βιολογικών διεργασιών είτε μέσω άλλων τροφών που έχουν διουρητικές-επουλωτικές-αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Η διαδικασία αυτή επικράτησε να λέγεται γενικότερα : αποτοξίνωση. Η φύση μας παρέχει εν αφθονία τέτοιες αντιοξειδωτικές τροφές. Υπάρχουν όμως κάποιες που θεωρούνται ακόμα πιο ευεργετικές :

Οι 20 πιο ευεργετικές αντιοξειδωτικές τροφές

1. Μήλα: βοηθούν τον οργανισμό να αποβάλει τα βαρέα μέταλλα και την χοληστερόλη των τροφίμων. Θεωρούνται εξαιρετικά «καθαριστικά» για το συκώτι και τα νεφρά.

2. Σπαράγγια: υπέροχο «αποτοξινωτικό» λαχανικό λόγω της διουρητικής του δράσης. Βοηθά στη διατήρηση της επούλωσης των βακτηρίων στο έντερο και θεωρείται ισχυρό φυσικό καθαρκτικό.

3.Μπρόκολο: όπως και άλλα μέλη της οικογένειας των λάχανων, αυξάνει τα επίπεδα της γλουταθειόνης, ένα βασικό αντιοξειδωτικό που βοηθά το συκώτι να αποβάλει τις τοξίνες του.

4.Τα καρότα: γεμάτα με βήτα-καροτίνη, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που παρουσιάζει αντιβακτηριακή και αντιμυκητιασική δράση. Είναι επίσης φυσικό αντηλιακό γιατί προστατεύει το δέρμα από την ηλιακή ακτινοβολία.

5.Cranberry: με ισχυρά αντιοξειδωτικά συστατικά, καταστρέφουν τα επιβλαβή βακτήρια στα νεφρά, την ουροδόχο κύστη και γενικότερα στο ουροποιητικό σύστημα.

6.Μάραθο: έχει ισχυρή διουρητική δράση και βοηθά το σώμα να αποβάλει τις κατακρατήσεις των υγρών.

7.Σκόρδο: ένα επίσης ισχυρό αντιοξειδωτικό που είναι κατάλληλο κυρίως για την εξάλειψη εκείνων των μικροοργανισμών που εκκρίνουν τοξίνες.

8.Πιπερόριζα (τζίντζερ): ανακουφίζει από τους κοιλιακούς πόνους, την ναυτία και την διάρροια και βοηθά στην πέψη. Οι έρευνες δείχνουν ότι είναι αποτελεσματική και στην εξάλειψη των φλεγμονών γενικότερα.

9.Αγκινάρα: καθαρίζει και προστατεύει το ήπαρ και έχει ισχυρή διουρητική επίδραση στα νεφρά.

10.Λεμόνι: διεγείρει την απελευθέρωση συγκεκριμένων ενζύμων στον οργανισμό, ένα ουσιαστικό κομμάτι της διαδικασίας αποτοξίνωσης του ήπατος.

11.Ελαιόλαδο: ίσως ένα από τα ισχυρότερα αντιοξειδωτικά λόγω των βιταμινών που περιέχει. Αποτρέπει την οξείδωση των λιπών και την μεταμόρφωση τους στις επιβλαβείς για τα κύτταρα, ελεύθερες ρίζες.

12.Κρεμμύδια: πλούσια σε κουερσετίνη, ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες επίσης. Τα κρεμμύδια ενισχύουν την δραστηριότητα της υγιούς εντερικής χλωρίδας και έχουν αντί-ιική δράση (δράση έναντι των ιών).

13.Μαϊντανό: διουρητικό που βοηθά στην λειτουργία των νεφρών. Περιέχει επίσης φυτοθρεπτικά συστατικά ενισχύουν το ήπαρ και είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά στοιχεία.

14.Quinoa: εύπεπτο δημητριακό που είναι μια άριστη πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών και ανόργανων θρεπτικών συστατικών.

15.Καστανό ρύζι: το καστανό ρύζι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και καθαρίζει το έντερο από τα παραπροϊόντα της πέψης αποτρέποντας τη δυσκοιλιότητα. Είναι αντί-αλλεργικό και βοηθά στην σταθεροποίηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα.

16.Χόρτα του αγρού: θαυμάσιο αντιοξειδωτικό και καθαριστικό του πεπτικού συστήματος, κατά τις δυσκοιλιότητας, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες.

17.Φύκια: ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην αλκαλοποίηση του αίματος και την ενίσχυση του πεπτικού σωλήνα.

18.Ντομάτες: πλούσια πηγή λυκοπενίου ενός αντιοξειδωτικού συστατικού που πιστεύεται ότι βοηθά στην αποτροπή μιας σειράς ασθενειών.

19.Κάρδαμο: θεωρείται ισχυρό αντιοξειδωτικό επίσης.

20.Γιαούρτι: το γιαούρτι με την ζωντανή καλλιέργεια γιαούρτης (κοινώς πέτσα) παρέχει στον οργανισμό προβιοτικές ουσίες που μειώνουν τη φλεγμονή του εντέρου από μυκητιασικές λοιμώξεις και βοηθούν στην εξάλειψη των βακτηρίων που προκαλούν βλάβη του εντερικού τοιχώματος και του γαστρεντερικού σωλήνα.
από: diaitologia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.