HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Αρχείο Ολοκαυτώματος - Τα ραδιογραφήματα της Βέρμαχτ για την Επαρχία Καλαβρύτων

ΜΝΗΜΟΝΙΚΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ Νο 156  (Μέρος 3ο) Ελληνικά Ντοκουμέντα – Εαμική πλευρά Γερμανικά Ντοκουμέντα – Ναζιστική πλευρά Ο σχεδ...



ΜΝΗΜΟΝΙΚΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ Νο 156 (Μέρος 3ο)
Ελληνικά Ντοκουμέντα – Εαμική πλευρά
Γερμανικά Ντοκουμέντα – Ναζιστική πλευρά
Ο σχεδιασμός και η εκτέλεση της UNTERNEHMEN KALAWRYTA




τα κείμενα και οι φωτογραφίες διέπονται από τη Νομοθεσία περί Πνευματικών Δικαίωμάτων
copyright Ιστορικό Αρχείο Κανελλόπουλου

Φως στα ντοκουμέντα του Ιστορικού Αρχείου του Δημ.Κανελλόπουλου για το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα

-58-


Τα ραδιογραφήματα της Βέρμαχτ για την Επαρχία Καλαβρύτων

Παραθέτουμε κατωτέρω, ενδεικτικά, καθημερινά ραδιογραφήματα της Βέρμαχτ [117 Jager Division Τμήμα Ιc και Ia] προς τη Διοίκηση του LXVIII A.K. [Felmy] σχετικά με την κατάσταση των αντιστασιακών οργανώσεων στην Επαρχία Καλαβρύτων [Ιούνιος 1943-Αύγουστος 1943]. Το κατασκοπευτικό δίκτυο της Βέρμαχτ είχε καθημερινά πληροφορίες από «Ρουμάνους τύπου V – απολύτως ελεγμένες» για την κατάσταση και τον τελευταίο χορό των Καλαβρύτων. Οι πληροφορίες αυτές ανακήρυξαν την περιοχή ως Επικίνδυνο Επαναστατικό Αντιστασιακό Κέντρο το οποίο πρέπει να ισοπεδωθεί [Αύγουστος 1943].


Η 117 Μεραρχία Καταδρομών (117 Gebirgsdivision) προήλθε από την 717 Μεραρχία Πεζικού, που ήταν κατά βάση μία αυστριακή μεραρχία και η οποία συγκροτήθηκε στις αρχές Μαΐου 1941 στην Βιέννη. Απετελείτο από νεοσύλλεκτους και έφεδρους του XVII (17ου) Διαμερίσματος της αυστριακής πρωτεύουσας, γι’ αυτό και έλαβε συγκεκριμένο αριθμό στην ονομασία της, ως 717 Μεραρχία Πεζικού. Πρώτος (προσωρινός) διοικητής της μεραρχίας ανέλαβε ο Γερμανός Ταξίαρχος Πάουλ Χόφμαν. Στην αρχική της μορφή, το ποσοστό των Αυστριακών στρατιωτών και στελεχών της μεραρχίας, ξεπερνούσε το 50% και ο μέσος όρος ηλικίας του προσωπικού της ξεπερνούσε τον αντίστοιχο μέσο όρο ηλικίας του Γερμανικού Στρατού. Αυτός ήταν και ο βασικότερος λόγος που αποστολή της μεραρχίας δεν ήταν η συμμετοχή της σε μάχες στο Ανατολικό Μέτωπο, αλλά η ανάληψη «αποστολών ασφαλείας στην Γιουγκοσλαβία με σκοπό την περιφρούρηση σημαντικών για την Βέρμαχτ εγκαταστάσεων». Την εποχή αυτή η μεραρχία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως «μειωμένης συνθέσεως», καθώς απετελείτο μόνο από δύο συντάγματα (737 και 749 Συντάγματα Πεζικού), αντί των προβλεπόμενων κανονικά τριών, γι’ αυτό και συμπληρώθηκε και από το 670 Σύνταγμα Πυροβολικού. Κάθε σύνταγμα απετελείτο από τρία τάγματα, των πέντε λόχων έκαστο. Επιπλέον, κάθε σύνταγμα απετελείτο από έναν λόχο πυροβολικού, αντιαρματικών και από μία διμοιρία μηχανικού και ανιχνευτών. Στις αρχές του καλοκαιριού του 1941, η 717 Μεραρχία Πεζικού έφτασε στην περιοχή της Σερβίας και ανέλαβε δράση, νότια του Βελιγραδιού. Σύντομα όμως, αντί για αποστολές ασφαλείας εγκαταστάσεων, ενεπλάκη σε αντιανταρτικές επιχειρήσεις κατά των Γιουγκοσλάβων ανταρτών. Ενδεικτικά σημειώνεται ότι μόνο εντός Σεπτεμβρίου του 1941 τα δύο συντάγματα πεζικού της μεραρχίας πραγματοποίησαν 105 «επιχειρήσεις καταδρομών» κατά των ανταρτών.
Στο πλαίσιο της γνωστής διαταγής περί εκτελέσεων αντιποίνων του Στρατάρχη Κάιτελ της 16ης Σεπτεμβρίου 1941, οι άνδρες της μεραρχίας υλοποίησαν την πρώτη «διαταγή αντιποίνων» στις 16 Οκτωβρίου 1941, εκτελώντας «συνολικά 1.736 άνδρες και 19 κομμουνίστριες», σύμφωνα με την επίσημη γερμανική αναφορά, στην πόλη Κράλιεβο.
Στις 11 Φεβρουάριου 1943, η 717 Μεραρχία Πεζικού διατάχθηκε να μετασταθμεύσει από την Γιουγκοσλαβία στην Ελλάδα, ενώ, μετά από σχετική διαταγή της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης της Βέρμαχτ, η μεραρχία άλλαζε ονομασία και ρόλο μετονομαζόμενη σε 117 Μεραρχία Καταδρομών (117 Gebirgsdivision). Η μεραρχία διατάχτηκε να μεταφερθεί στην Πελοπόννησο, αναλαμβάνοντας ουσιαστικά την προστασία της έναντι τυχόν συμμαχικών αποβάσεων.


Στολή και οπλισμός των ανδρών της 117 Jager Division
Βασιλικό Διάταγμα για προαγωγή Έλληνα Αξιωματικού, που φέρει την υπογραφή του Γερμανού Βίλχελμ φον Λε Σουίρ, προπάππο του Διοικητή  της 117 Jager Division Λε Σουίρ, που ξεκλήρισε τα Καλάβρυτα
Στις 18 Μαρτίου 1943 ο Συνταγματάρχης των Ορεινών Κυνηγών Καρλ φον Λε Σουίρ, ανέλαβε καθήκοντα νέου διοικητή της μεραρχίας, ενώ πέντε μέρες αργότερα, στις 23 του μηνός, συντελέστηκε επίσημα η μετονομασία της. Τα δύο συντάγματα πεζικού και το ένα πυροβολικού της 717 Μεραρχίας Πεζικού, διατηρήθηκαν, αλλά μετονομάστηκαν 737, 749 και 670 Συντάγματα Ορεινών Κυνηγών. Άμα τη αναλήψη της διοικήσεως της μεραρχίας από τον Συνταγματάρχη Λε Σουίρ, του οποίου ο παππούς του Βαυαρός στρατηγός και υπουργός Βίλχελμ φον Λε Σουίρ είχε ακολουθήσει το 1831 τον Όθωνα στην Ελλάδα, η δύναμη της 117 Μεραρχίας Ορεινών Κυνηγών ανερχόταν σε 70 αξιωματικούς, 485 υπαξιωματικούς και 2.596 στρατιώτες.

Στις 1 Μαΐου 1943 ο Συνταγματάρχης Καρλ φον Λε Σουίρ [φωτό] προήχθη σε υποστράτηγο και ανέλαβε την διοίκηση της 117 Μεραρχίας Καταδρομών. Στις 12 Μαΐου ο Λε Σουίρ διατάχθηκε να μεταφέρει ολόκληρη την μεραρχία του στην περιοχή Τριπόλεως-Άργους «για να υποστηρίξει τις ιταλικές δυνάμεις σε ενδεχόμενη συμμαχική αποβατική ενέργεια». Το αρχηγείο του εγκαταστάθηκε στην Τρίπολη, ενώ στις 21 του μηνός η δύναμη της μεραρχίας του είχε σχεδόν διπλασιαστεί (160 αξιωματικοί, 1.073 υπαξιωματικοί και 5.730 στρατιώτες). Στις 21 Ιουλίου 1943 πραγματοποιήθηκε η πρώτη σύγκρουση γερμανικών δυνάμεων κατοχής και Ελλήνων ανταρτών του ΕΛΑΣ στην Πελοπόννησο κοντά στο Μουλάτσι Αρκαδίας, ενώ στις 1 Αυγούστου η 117 Μεραρχία Καταδρομών χαρακτηρίστηκε επίσημα «πλήρως ετοιμοπόλεμη».
Στις 6 Οκτωβρίου 1943, η 117 Jager Division αναλαμβάνει τη διοίκηση για όλες τις εγκατεστημένες στην Πελοπόννησο γερμανικές δυνάμεις κατοχής. Προκειμένου να εκτελεστεί η προσχεδιασμένη UNTERNEHMEN KALAWRYTA (05-15.12.1943) που είχε σαν σκοπό την ισοπέδωση και εξουδετέρωση του Επαναστατικού Αντιστασιακού Κέντρου Καλαβρύτων, η 117 Jager Division μετασταθμεύει από τη Μεσσηνία στην Αχαΐα (749 Jager Retsiment), Τρίπολη (737 Jager Regiment), Μεγαλόπολη (η Α.Α. 116 μάχιμη ομάδα αναγνωρίσεων) και το Επιτελείο – Αρχηγείο της Μεραρχίας εγκαθίσταται στην Κόρινθο. Μετά την ολοκλήρωση της UNTERNEHMEN KALAWRYTA [Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα], ο Διοικητής της Μεραρχίας Carl von Le Suire παρασημοφορείται από τον Χίτλερ και προάγεται σε Αντιστράτηγο της Βέρμαχτ [Φεβρουάριος 1944] γιατί […] εξετέλεσε με επιτυχία την UNTERNEHMEN KALAWRYTA και διέλυσε τις κομμουνιστικές συμμορίες στην Πελοπόννησο. Σήμερα στο Μόναχο έχει ανεγερθεί, στη μνήμη του Le Suire μνημείο (φωτό), όπου κάθε χρόνο οι απόμαχοι της 117 Jager Division πραγματοποιούν τιμητικές εκδηλώσεις στη μνήμη του [σκληροτράχηλου και συνεπούς Διοικητή τους].

Ο Le Suire και το παράσημό του για τα ανδραγαθήματά του στα Καλάβρυτα
Το μνημείο στη μνήμη του Le Suire
Τιμητική πλάκα στο Σάλτσμπουργκ (Αυστρία) στη μνήμη των πεσόντων ανδρών  της 117 Jager Division
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ..
ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ: Συνοπτική Εικόνα των γεγονότων  κατά την περίοδο Ιούνιος 1943 – Δεκέμβριος 1943

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.