HIDE_BLOG

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Λεωνίδας Πετιμεζάς (Σουδενά Καλαβρύτων) Πρόεδρος της Βουλής 1862

Του Παντελή Στεφ. Αθανασιάδη Με μεγάλες οικογενειακές περγαμηνές, εισήλθε στην πολιτική ο Λεωνίδας Πετιμεζάς, ο οποίος εξελέγη Πρόεδρ...

Του Παντελή Στεφ. Αθανασιάδη
Με μεγάλες οικογενειακές περγαμηνές, εισήλθε στην πολιτική ο Λεωνίδας Πετιμεζάς, ο οποίος εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής το 1862. Γεννήθηκε στα Σουδενά των Καλαβρύτων το 1825. Κατάγονταν από την πανίσχυρη στρατιωτικά και πολιτικά, οικογένεια των Πετιμεζάδων ή Πετμεζάδων. Η οικογένεια, προερχόμενη από την Ήπειρο ρίζωσε στα Σουδενά, όπου έχτισε πύργο και ισχυροποιήθηκε σημαντικά.

Οι Πετιμεζάδες επεκτάθηκαν και έγιναν ιδιαίτερα πολυάριθμη οικογένεια. Πήραν μέρος στην εξέγερση του 1770, τα λεγόμενα «Oρλωφικά». Διακρίθηκαν στους αγώνες για την απελευθέρωση. Από το 1770 έως το τέλος του αιώνα, σκοτώθηκαν σε μάχες με τους Τούρκους περισσότερα από είκοσι μέλη της οικογένειας.
Σήμερα στα Καλάβρυτα, μια πλατεία, η «Πλατεία Πετιμεζαίων», που κοσμείται με τις προτομές των Νικόλαου και Θανάση Πετιμεζά, μαρτυρεί την εθνική προσφορά της οικογένειας αυτής. Ενδεικτικό της μεγάλης πολιτικής ισχύος της οικογένειας των Πετιμεζάδων, είναι το γεγονός ότι στις εκλογές του 1868 στην περιφέρεια Καλαβρύτων κατήλθαν ως υποψήφιοι, έξι μέλη της οικογένειας, από τους οποίους εξελέγησαν τρεις, μεταξύ των οποίων και ο Λεωνίδας.
Ο πατέρας του Λεωνίδα Πετιμεζά, ο Νικόλαος, ήταν Φιλικός και συμμετέσχε σε πολλές μάχες. Προήχθη σε αντιστράτηγο και αργότερα, διετέλεσε βουλευτής.
Ο Λεωνίδας Πετιμεζάς σπούδασε Νομικά και ασχολήθηκε με τη δικηγορία. Βουλευτής εξελέγη κατ’ επανάληψη από το 1853 έως το 1862. Επανεξελέγη επίσης από το 1865 έως το 1869.Το 1861 υπήρξε αντιπρόεδρος της Βουλής.
Εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής στις 10 Μαΐου 1862, επί κυβερνήσεως Αθανασίου Μιαούλη, και παρέμεινε στο αξίωμα έως τις 11 Σεπτεμβρίου του ιδίου έτους, προεδρεύοντας σε 42 συνεδριάσεις. Για την εκλογή του ψήφισαν 106 βουλευτές. Ο Λεωνίδας Πετιμεζάς, έλαβε 80 ψήφους. Ο συνυποψήφιός του Θεόδωρος Πετρινός πήρε 20 ψήφους. Βρέθηκαν και έξι λευκά ψηφοδέλτια.
Καταλαμβάνοντας την έδρα του Προέδρου, ο Πετιμεζάς τόνισε μεταξύ άλλων: «Η μετριοπάθεια, ο πατριωτισμός και η σύνεσις, έστωσαν και αύθις υπογραμμός της κοινοβουλευτικής ημών πορείας. Ας εργασθώμεν μετά ζήλου και επιμονής, ίνα δυνηθώμεν να συντελέσωμεν εις την παγίωσιν της δημοσίας τάξεως, τοσούτον αναγκαίας εις την ευημερίαν της φιλτάτης ημών Πατρίδος».
Λίγες μέρες αργότερα, την 1η Ιουνίου 1862 αναγγέλθηκε στη Βουλή, ο σχηματισμός της κυβέρνησης Γενναίου Κολοκοτρώνη.
Ο Λεωνίδας Πετιμεζάς, πέθανε στην Αθήνα το 1897.

Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης
ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης Γεννήθηκε στο Διδυμότειχο Έβρου. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στην Πάντειο Ανωτάτη Σχολή Πολιτικών Επιστημών. Εργάσθηκε σε εφημερίδες και περιοδικά, καθώς και στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Ειδικά από το 1975 εργάσθηκε έως το 1989, εργάσθηκε ως υπεύθυνος των δελτίων ειδήσεων προς ΗΠΑ και Καναδά του ραδιοφωνικού σταθμού βραχέων κυμάτων της ΕΡΤ «Η Φωνή της Ελλάδας». Από το 1989 έως τον 2000, εργάσθηκε στην τηλεόραση ως κοινοβουλευτικός συντάκτης της ΕΡΤ (και αργότερα ΝΕΤ). Έχει δημοσιεύσει σε πολλές εφημερίδες και περιοδικά, ιστορικά και άλλα άρθρα με ανέκδοτα στοιχεία για τη Θράκη του 1Θ΄ αιώνα. Έγραψε τα βιβλία με τα βιογραφικά «Βουλευτές και Ευρωβουλευτές- Εθνικές Εκλογές 22-9-1996 και Ευρωεκλογές 11-6-1994» και «Βουλευτές και Ευρωβουλευτές- Εθνικές εκλογές 9-4-2000 και Ευρωεκλογές 13-6-1999» (εκδόσεις της Βουλής των Ελλήνων) και "Ψηφίδες από τη Θράκη του χτες" (2003). Έχει γράψει και είναι προς έκδοση το βιβλίο «1850-1880- Η άγρια καθημερινότητα- Συμβολή στην Ιστορία της Θράκης» Τιμήθηκε το 1991 με το βραβείο του Ιδρύματος Προαγωγής Δημοσιογραφίας «Αθ. Μπότση». Επίσης βραβεύθηκε με το αργυρό μετάλλιο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (1976). Το 1974 κέρδισε το Γ΄ βραβείο της Ελληνικής Γλωσσικής Εταιρείας για την μελέτη του «Συλλογή ιδιωματικών δημοσιογραφικών λέξεων». Μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών.