HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Ο Θαυμαστός κόσμος της Μέλισσας

του Άκη Καραγκούνη  Μια τυπική κυψέλη την άνοιξη περιέχει περίπου 50-80.000 μέλισσες -Μόνο μία μέλισσα είναι αναπαραγωγική. Η βασίλι...

του Άκη Καραγκούνη 
Μια τυπική κυψέλη την άνοιξη περιέχει περίπου 50-80.000 μέλισσες
-Μόνο μία μέλισσα είναι αναπαραγωγική. Η βασίλισσα (σε φυσιολογικές καταστάσεις).
-Η βασίλισσα τρέφεται (από το στάδιο του αυγού μέχρι το θάνατό της) μόνο με βασιλικό πολτό.
-Ο βασιλικός πολτός παράγεται από τις τροφούς μέλισσες (αδενική έκκριση).
-Η βασίλισσα την άνοιξη γεννά από 1500 έως 3000 αυγά την ημέρα. Περίπου 2 με 3 φορές το βάρος της! Είναι σχεδόν διπλάσια από την εργάτρια και ζει 30 φορές παραπάνω.
-Η βασίλισσα ζει από 3 έως 4 χρόνια.
-Η βασίλισσα θα βγει από την κυψέλη μόνο μια φορά στη ζωή της. Στο παρθενικό της αυτό ταξίδι θα ζευγαρωθεί με περίπου 15-20 κηφήνες, το σπέρμα των οποίων θα διατηρήσει σε ειδικό μέρος του σώματός της σε όλη τη ζωή της.
-Ο μέσος όρος ζωής μιας εργάτριας μέλισσας το καλοκαίρι είναι 4 με 6 βδομάδες και το χειμώνα 3 με 4 μήνες.
-Μια μέλισσα θα συλλέξει κατά τη διάρκεια της ζωής της λιγότερο από το 1/4 του κουταλιού (γλυκού) μέλι.
-Το εξαγωνικό σχήμα κελιών της κηρήθρας αξιοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον διαθέσιμο χώρο, από άποψη οικονομίας υλικού, χωρητικότητας και σταθερότητας
-Χρειάζονται περίπου 5 κιλά νέκταρ για να παραχθεί 1 κιλό μέλι. Για κάθε γραμμάριο νέκταρ η κάθε μέλισσα θα εργαστεί περίπου 3 μέρες.
-Περίπου 8-9 κιλά μέλι θα καταναλώσουν οι μέλισσες για να παραχθεί 1 κιλό κερί.
-Για ένα κιλό μέλι θα απαιτηθούν 89.000 χιλιόμετρα πτήσης και κάπου 2.000.000 επισκέψεις λουλουδιών.
-Από τη γέννηση του αυγού θα χρειαστούν 21 μέρες για να δημιουργηθεί ένα τέλειο έντομο εργάτριας, 24 μέρες για τον κηφήνα και 16 μέρες για τη βασίλισσα.
-Το πρώτο καθήκον της νέας εργάτριας είναι αυτό της τροφού.
-Η ταχύτητα πτήσης μιας μέλισσας είναι 41 Km/h
-Η ακτίνα πτήσης για ανεύρεση τροφής φτάνει τα 3 με 4 χιλιόμετρα. Μπορεί να φτάσει και τα 6 χιλιόμετρα σε περιόδους έλλειψης.
-Με την ενέργεια 28 γραμμαρίων μελιού μια μέλισσα θα πετούσε το γύρο της γης.
-Η γύρη αποτελεί την πρωτεΐνη των μελισσών.
-Όλες οι μέλισσες στην κυψέλη είναι θηλυκές εκτός των κηφήνων.
-Οι κηφήνες αποτελούν πολύ λιγότερο από το 1% του πληθυσμού.
-Το χειμώνα δεν υπάρχουν καθόλου κηφήνες στην κυψέλη.
-Ο κηφήνας είναι αποτέλεσμα παρθενογένεσης (αγονιμοποίητο αυγό).
-Ο κηφήνας δεν έχει κεντρί.
-Ο κηφήνας δεν τρέφεται μόνος του. Όπως και η βασίλισσα τρέφεται από τις εργάτριες τροφούς.
-Μοναδικός ρόλος του κηφήνα είναι η γονιμοποίηση της βασίλισσας, παίζει κάποιο ρόλο και στην θερμοκρασία της κυψέλης.
-Η εσωτερική θερμοκρασία της κυψέλης (ανεξαρτήτως εξωτερικών συνθηκών) είναι 35 βαθμοί κελσίου (όταν υπάρχει γόνος) και 25 αντίστοιχα όταν το μελίσσι έχει ξεγονιάσει. Η σχετική υγρασία διατηρείται στο 50%.
-Στην θερμοκρασία των +18°C οι μέλισσες αρχίζουν να συσπειρώνονται πλησιάζοντας η μια την άλλη ανάμεσα στους διαδρόμους των κηρηθρών.
-Οι 8°C είναι η κρίσιμη θερμοκρασία. Κάτω από αυτήν η μέλισσα ακινητοποιείται και πεθαίνει.
-Η ιδιότητα της θερμικής ομοιόστασης επιτρέπει στο μελίσσι να αντιμετωπίζει με επιτυχία τόσο τις υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες έως και +73 °C, όσο και εξαιρετικά χαμηλές έως -80°C, αρκεί να έχει άμεση πρόσβαση σε νερό στην πρώτη περίπτωση και επαρκείς τροφές (μέλι) αποθηκευμένο στις κηρήθρες στη δεύτερη.
-Το μελίσσι κατορθώνει να δαπανά τη μικρότερη ανά μονάδα βιομάζας ποσότητα θερμότητας για να ξεχειμωνιάσει σε σύγκριση με όλα τα θηλαστικά.

Η αξία των μελισσών
Οι μέλισσες είναι ένα από τα πιο ευεργετικό από όλα τα έντομα. Το μέλι είναι το παλαιότερο γλυκό της ανθρωπότητας, και το κερί ήταν το πρώτο πλαστικό. Σήμερα, οι μέλισσες παρέχουν το μέλι και το κερί αλλά και αλλά πολύτιμα προϊόντα της κυψέλης. Επιπλέον, χιλιάδες μελισσοκόμοι σε όλο το κόσμο φροντίζουν τις μέλισσες για τη διασκέδαση τους και το κέρδος. Οι μέλισσες είναι σημαντικοί επικονιαστές των αμύγδαλα, τα μήλα, τα βατόμουρα, μούρα, πεπόνια, τα βακκίνια, τα αγγούρια, τα περισσότερα κτηνοτροφικά φυτά, τα ακτινίδια, τα κολοκύθια και τα καρπούζια. Η ετήσια εισφορά των μελισσών στην παραγωγή τροφίμων (και όχι στην παραγωγή προϊόντων μελιού, κεριού κλπ) στις ΗΠΑ υπολογίζεται ότι είναι πάνω από τα 9 εκατομμύρια δολάρια και για την Ευρώπη πάνω από τα 13 εκατομμύρια ευρώ.
Καραγκούνης Άκης

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.