HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Καλαβρυτινός "άνεμος" στις εκδηλώσεις απελευθέρωσης του Αγίου όρους (Αποκλειστικές εικόνες)

ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΟΣ «ΑΝΕΜΟΣ» ΕΠΝΕΥΣΕ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΤΕΠΙΣΤΑΤΗ Γ. ΜΑΞΙΜΟ ΙΒΗΡΙΤΗ (ΝΙΚΟΛΟ...

ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΟΣ «ΑΝΕΜΟΣ» ΕΠΝΕΥΣΕ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΤΕΠΙΣΤΑΤΗ Γ. ΜΑΞΙΜΟ ΙΒΗΡΙΤΗ (ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟ)



Στις 1 και 2 Νοεμβρίου(π.η.), πραγματοποιηθήκαν στο ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ λαμπρές εκδηλώσεις για τα εκατό χρόνια της απελευθέρωσης του από τον τούρκικο ζυγό-με την γνωστή Αγιορείτικη μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη αλλά και με Καλαβρυτινό χρώμα-γεγονότα που είχα την ευλογία και τιμή να βιώσω εκ του σύνεγγυς.
Ως γνωστόν το Αγιώνυμο Όρος απελευθερώθηκε στις 2 Νοεμβρίου 1912 από τον θρυλικό ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη με το καταδρομικό(θωρηκτό) «ΑΒΕΡΩΦ», συνοδευόμενο από τα αντιτορπιλικά «Θύελλα», «Πάνθηρ», και «Ιέραξ».
Αξίζει εδώ να παρουσιάσουμε ένα απόσπασμα από το προσωπικό ημερολόγιο του τότε Κυβερνήτη του Αντιτορπιλικού «Θύελλα», Σοφοκλή Δούσμανη:
«Πώς το εμυρίσθησαν οι καλόγηροι ότι πηγαίνομεν να τους ελευθερώσωμεν;μυστήριον! Το θέμα όμως, συγκινεί τρομερά όλους. Και συλλογιζόμεθα το τι οφείλει το Έθνος εις τους Καλόγηρους, τους Παπάδες, τους Δεσποτάδες! Η εκκλησία κατώρθωσε παρά τους ανήκουστους επί αιώνας πιέσεις, παρά τα μαρτύρια τους διωγμούς και τους απαγχονισμούς,να διατηρήση αμείωτον εις τους ραγιάδες το Εθνικόν αίσθημα και ούτω εάν μικρόν μέρος της Ελλάδος, περί τας αρχάς του παρελθόντος αιώνας κατώρθωσε να απελευθερωθή, τούτο κατά πολύ είς την εκκλησίαν οφείλεται!...»
Στην αγρυπνία που τελέσθηκε 1 προς 2 του μηνός (π.η.) -με την ευκαιρία της εκατονταετηρίδος- στο Ναό του Πρωτάτου ένθα ευρίσκεται και η εικόνα του «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙΝ», προσήλθαν οι ηγούμενοι και αντιπρόσωποι των είκοσι Ιερών Μονών, και οι αρχές του τόπου: O Μητροπολίτης Καρπάθου ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κων/πόλεως καθώς και οι Μητροπολίτες Ελασσόνος και Δράμας.
Όμως, ιδιαίτερη λαμπρότητα προσέδωσε και η παρουσία σύσσωμης της ηγεσίας του Πολεμικού μας Ναυτικού με τους:
* Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης Π.Ν.
* Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Κων/νος Μαζαράκης-Αινιάν, απόγονος Μακεδονομάχου οπλαρχηγού.
* Υπαρχηγός ΓΕΝ, Υποναύαρχος Παναγιώτης Λίτσας Π.Ν.
* Αρχιπλοίαρχος Σπύρος Δημητρίου Π.Ν.
* Διοικητής Ναυτικής Διοίκησης Βορείου Ελλάδος, Πλοίαρχος Παυλούδης Χρήστος Π.Ν.





Το ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ σημαιοστολισμένο υποδέχθηκε την προαναφερθείσα ηγεσία του Π.Ν. με προεξάρχοντα τον εκ Καμενιάνων Καλαβρύτων Πρωτεπιστάτη Γ. Μάξιμο Ιβηρίτη ο οποίος εκφώνησε και τους πανηγυρικούς λόγους κατά την υποδοχή τους στον λιμένα της Δάφνης και στο Πρωτατο, σ’ ένα πνεύμα πατριωτικό που εμείς ως Καλαβρυτινοί έχουμε έντονο, καθότι στις φλέβες μας κυλάει το αιώνιο φιλελεύθερο αίμα των προγόνων μας.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν ξεχωριστές εκδηλώσεις στην αίθουσα του Πρωτάτου όπου, ο Πρωτεπιστάτης Γ. Μάξιμος τόνισε τους δεσμούς του Αγίου Όρους με το Πολεμικό Ναυτικό διαχρονικά την συμβολή του στους υπέρ του Έθνους
Αγώνες, καθώς και την υπεροχή του στις θάλασσες.
Μίλησε ακόμη για εκείνα τα γεγονότα της απελευθέρωσης του Αγίου Όρους το 1912, καθώς και για την συμμετοχή των Αγιορειτών μοναχών στους Εθνικούς μας αγώνες.
Εντύπωση προκάλεσαν στους παρευρισκομένους τα λόγια του Γ. Μαξίμου και ιδιαίτερα όταν τόνισε με έμφαση ότι:«Οι Μοναχοί απαρνήθηκαν τον κόσμο, αλλά την πατρίδα την πήραν μαζί τους».
Στη συνέχεια όλοι οι παρευρισκόμενοι μεταβήκαμε στη φρεγάτα του Στόλου «Σαλαμίνα» όπου εψάλη αγιασμός και μοιράστηκαν αναμνηστικά στο πλήρωμα του πλοίου.
Όλες οι εκδηλώσεις συγκίνησαν τους παρευρισκομένους καθώς και το πλήρωμα του Πολεμικού πλοίου «Σαλαμίνα», ιδιαίτερα όμως και εμένα τον γράφοντα που κλείνω βαθιά μέσα μου την Ελλάδα με αγάπη. Για τον πρόσθετο λόγο ότι ως παλιός ναύτης κατά την στρατιωτική μου θητεία στο τότε Αντιτορπιλικό πλοίο «Αετός», μετά από 32 χρόνια ανέβηκα πάλι σε πολεμικό πλοίο και έζησα στιγμές μεγαλείου και υπερηφάνειας, σε μια εποχή μάλιστα που δοκιμαζόμαστε ως Έλληνες. Επίσης το ότι το γεγονός τούτο έγινε στο Θεοβάδιστο Άγιον Όρος που κρατάει ακλόνητη την πίστη μας στο ένα και μόνο Θεό μας τον Δωρεοδότη Κύριο μας, εις τον οποίον αποκλειστικά στηρίζουμε τις ελπίδες μας σήμερα για την ανάταση του γένους μας.
Να έχει καλά ο Θεός όλους τους συμπατριώτες μας, καθώς και τον επιφανή Καλαβρυτινό Πρωτεπιστάτη Γ. Μάξιμο Ιβηρίτη που προσεύχεται για εμάς και με τη δράση του κάνει υπερήφανη την Καλαβρυτινή γενέτειρά μας, ολόκληρο το Μοριά και κατ’ επέκταση την Ελλάδα μας.



Για το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS
Κωνσταντίνος Νικολόπουλος-Καμενιανίτης

Ο Κωνσταντίνος Νικολόπουλος-Καμενιανίτης , λογοτέχνης , συγγραφέας , τ. αντιπρόεδρος Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών και αντιδήμαρχος Πολιτισμού τ. Δήμου Αροανίας Καλαβρύτων , γεννήθηκε στους Καμενιάνους Καλαβρύτων Ν. Αχαΐας .Στο χώρο των γραμμάτων εμφανίστηκε πολύ νωρίς και έχει εκδώσει μέχρι σήμερα εννέα βιβλία με ποιήματα, διηγήματα, ιστορικές μελέτες κ.α. , ενώ έχει συμμετάσχει και στη συλλογική συγγραφή αρκετών άλλων βιβλίων . Έχει επιμεληθεί επίσης την έκδοση βιβλίων και οδηγών πολλών φορέων καθώς και του τ. Δήμου Αροανίας .Πολλά από τα έργα του , έχουν συμπεριληφθεί σε λογοτεχνικές εγκυκλοπαίδειες και ανθολογίες . Για αρκετά χρόνια υπήρξε αρχισυντάκτης στην περιοδική έκδοση Κεντροδυτικής Πελοποννήσου την εφημερίδα "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ" . Σήμερα εργάζεται στους Ηλεκτρικούς Σιδηροδρόμους Αθηνών-Πειραιώς(ΗΣΑΠ) και συνεργάζεται με πολλές εφημερίδες και περιοδικά.



Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.