Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

17η Νοέμβρη - Ένα μήνυμα για το σύγχρονο κόσμο

Του Νίκου Μαγκαφά  Γυμνασιάρχης 8ου Γυμνασίου Πατρών Βοηθός Δημάρχου Καλαβρύτων   Tιμάμε σήμερα μια από τις κορυφαίες σύγχρονες επετ...

Του Νίκου Μαγκαφά 
Γυμνασιάρχης 8ου Γυμνασίου Πατρών
Βοηθός Δημάρχου Καλαβρύτων  
Tιμάμε σήμερα μια από τις κορυφαίες σύγχρονες επετείους, αυτή της εξέγερσης των φοιτητών του Πολυτεχνείου τη 17η Νοέμβρη του 1973. Ο συλλογικός και ανιδιοτελής αγώνας των νέων κατά της χούντας μετατράπηκε σε λαϊκό ξεσηκωμό που ορθώθηκε απέναντι στη δικτατορία , αναμετρήθηκε μαζί της και τελικά τη συνέτριψε.
Το κυρίαρχο σύνθημα ΨΩΜΙ– ΠΑΙΔΕΙΑ- ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ– ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ , απλό, βαθύ και καθάριο, κωδικοποίησε τα οράματα και τις διεκδικήσεις των νέων της εποχής και έδωσε το στίγμα του στον φοιτητικό αντιδικτατορικό αγώνα. Οι νέοι εκείνης της γενιάς του ’70 που ζούσαν σε καθεστώς ανελευθερίας , που βίωναν στην πλειοψηφία τους σοβαρά οικονομικά προβλήματα και μεγάλες κοινωνικές ανισότητες, απαίτησαν με τον αγώνα τους αυτά τα τέσσερα κοινωνικά αγαθά και δε σταμάτησαν παρά σαν κατέκτησαν τα περισσότερα.
Με το πέρασμα των χρόνων και καθώς οι επόμενες γενιές ζήσαμε σε μια επίπλαστη ευμάρεια, το ειδικό βάρος του παραπάνω μηνύματος ξεθώριασε και όλοι μας ξεχάσαμε ότι η ελευθερία και το ψωμί δεν αποκτιούνται ούτε διατηρούνται χωρίς αγώνα . Κι έτσι δυστυχώς φτάσαμε σήμερα στο σημείο να θεωρούμε και πάλι επίκαιρο το μήνυμα του Πολυτεχνείου, σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που οι μυλόπετρες της ανεργίας συνθλίβουν πολλούς νέους, που η φτώχεια δεν είναι θλιβερό προνόμιο των λίγων, που οι αξίες κονιορτοποιούνται στο βωμό του ωχαδερφισμού και του ατομισμού.
Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές όλοι μας προσβλέπουμε σε σας, στη νεολαία και ελπίζουμε πως θα πάρετε στα χέρια σας την οραματική σκυτάλη που μας παρέδωσαν οι φοιτητές του 1973 και θα εργαστείτε με ομοψυχία και φιλοπατρία , για να αφήσετε πίσω σας όσα αρνητικά εμείς σας κληροδοτήσαμε και να δικαιώσετε οριστικά των αγώνα και το σύνθημα των ελεύθερων αγωνιζόμενων φοιτητών του Πολυτεχνείου.
Ολοκληρώνοντας, και στη μνήμη όλων των αδικοχαμένων θυμάτων των δικτατορικών καθεστώτων, θα σας διαβάσω ένα στίχο του Βρετανού ποιητή Αλεξάντερ Πόουπ: «να μην πεθάνεις από τίποτε άλλο παρά μόνο από μανία για να ζήσεις»


 
Νίκος Μαγκαφάς Γυμνασιάρχης
βοηθός Δημάρχου Καλαβρύτων 

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.