HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Το Αγρίδι στη Λαογραφία

Στο βιβλίο «ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ», τόμος A΄, του Νικολάου Ι. Πολίτη*, εκδόσεις «Γράμματα», 1994, διαβάζουμε στον πρόλογο, σελίδα 7: «Οι Παραδόσ...


Στο βιβλίο «ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ», τόμος A΄, του Νικολάου Ι. Πολίτη*, εκδόσεις «Γράμματα», 1994, διαβάζουμε στον πρόλογο, σελίδα 7: «Οι Παραδόσεις, κορυφαίο έργο του Ν. Ι. Πολίτη, πρωτοεκδόθηκαν το 1904…».
Παρακάτω διαβάζουμε:

Διαβάζουμε και στη σελίδα 174:
«Ο ΑΡΑΠΗΣ ΤΟΥ ΑΓΡΙΔΙΟΥ»
Στο Αγρίδι, στο κάστρο, κρατεί ένας αράπης που έχει πολλά χρήματα. Και μια φορά έπιασε έναν Αγριδιώτη και του γιόμισε τον τορβά όλο χρήματα, και του είπε να τα πάει στο σπίτι του χωρίς να τηράξει πίσω του. Αλλά εκείνος ο κουτός τ’ αλησμόνησε, κι άμα κόντευε να πάει στο σπίτι του, ετήραξε πίσω κι εγίνηκαν τα χρήματα κάρβουνα.
(ΑΓΡΙΔΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΡΟΑΝΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΛΑΒΡΡΥΤΩΝ)»

----------------------------------------------------
* Νικόλαος Ι. Πολίτης: 1852 Καλαμάτα, 1921 Αθήνα. Στα δεκατρία του χρόνια άρχισε να δημοσιεύει λαογραφικά μελετήματα στα Αθηναϊκά περιοδικά και στα δεκατέσσερά του έγινε συνεργάτης της «Πανδώρας», με το πρώτο επιστημονικό του άρθρο. Στη φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου σπούδασε, επέστρεψε έπειτα από μια υποτροφία στη Γερμανία, αρχικά ως Υφηγητής της Ελληνικής Μυθολογίας (1882) και έπειτα ως Καθηγητής (1890) και Πρύτανης (1907-1908). Ενεργό μέλος του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» από τα φοιτητικά του χρόνια, ιδρυτικό μέλος της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρίας και Διευθυντής του περιοδικού «Εστία» μαζί με τον Γ. Δροσίνη, εγκαινίασε τη διδασκαλία των Νέων Ελληνικών στα σχολεία και ίδρυσε το 1908 τη Λαογραφική Εταιρία και το 1918 το Λαογραφικό Αρχείο, που προσαρτήθηκε αργότερα στην Ακαδημία Αθηνών. Το μνημειώδες έργο του που περιέλαβε τη μελέτη της νεοελληνικής μυθολογίας (1871-1874) και συλλογές παροιμιών (1899-1902), λαϊκών παραδόσεων (1904) και δημοτικών τραγουδιών (1914), του εξασφάλισε δικαιωματικά τον τίτλο του «πατέρα της ελληνικής λαογραφίας». (Το κείμενο είναι από το οπισθόφυλλο βιβλίου «ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ», τόμος Α΄) .









Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.