HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Δημοψήφισμα για τη νέα δανειακή σύμβαση - Τι ισχύει για το δημοψήφισμα

Αιφνιδιάζοντας ακόμα και τους βουλευτές του κόμματος του ο Γιώργος Παπανδρέου εξήγγειλε την διενέργεια δημοψηφίσματος προκειμένου να πάρει ...


Αιφνιδιάζοντας ακόμα και τους βουλευτές του κόμματος του ο Γιώργος Παπανδρέου εξήγγειλε την διενέργεια δημοψηφίσματος προκειμένου να πάρει το «πράσινο φως» η νέα δανειακή σύμβαση.

«Είναι μία εθνική απάντηση με αρχές και κανόνες που θα δώσουν οι ίδιοι οι πολίτες. Οι πολίτες θα έχουν τον ισχυρό και κυρίαρχο λόγο και τον εμπιστευόμαστε. Πιστεύουμε στη δημοκρατική συμμετοχή και δεν την φοβόμαστε. Ζητώ από όλους νηφαλιότητα και ψυχραιμία. Να ενημερώνεται ο πολίτης και να ακουστούν όλες οι απόψεις. Το δημοψήφισμα δεν είναι υπεκφυγή. Εάν στην περίπτωση που οι πολίτες το καταψηφίσουν δεν θα υλοποιηθεί η νέα δανειακή σύμβαση».




«Απάτη» χαρακτηρίζουν το δημοψήφισμα οι Βρυξέλλες

Εξοργισμένοι είναι στην Κομισιόν μετά από τις δηλώσεις περί δημοψηφισμάτων - ακόμα και άνθρωποι που είναι κανονικά ήπιων τόνων, αφήνουν την αγανάκτησή τους να ξεχειλίσει. «Είναι μια ακόμη Ελληνική απάτη. Το διακύβευμα του δημοψηφίσματος είναι αν θα πάρετε μερικά ακόμα μέτρα, ή θα τρέχετε με μια πέτρα στο χέρι για να βρείτε ρύζι για το παιδί σας από το σούπερ μάρκετ. Τότε θα γίνετε Αργεντινή» τόνιζαν στελέχη της Κομισιόν στο Real.gr.
Πρόσθεσαν επίσης ότι «το ότι υπήρχε οικονομικό πρόβλημα, δηλαδή πρόβλημα οικονομικής επιβίωσης της Ελλάδας, το γνωρίζαμε. Τώρα ο ίδιος ο πρωθυπουργός θέτει ένα πολιτικό πρόβλημα. Το πολιτικό πρόβλημα της παραμονής της Ελλάδας στο κοινό νόμισμα και την Ε.Ε.».

Ανώτατος κοινοτικός παράγοντας διαβεβαίωνε ότι ουδέποτε ο πρωθυπουργός ή κάποιος συνεργάτης του έθεσε, υπονόησε, ή πρότεινε το να περάσει η δανειακή σύμβαση από δημοψήφισμα: «Δεν είναι δυνατόν μια χώρα που δεν πέρασε την συμμετοχή της στην ένωση και στο κοινό νόμισμα από δημοψήφισμα, να θέλει να κάνει κάτι τέτοιο για μια δανειακή σύμβαση».
από: real.gr



Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Χάρη Καστανίδη, ως πιθανότερος μήνας διεξαγωγής κρίνεται ο ερχόμενος Ιανουάριος καθώς οι λεπτομέρειες του κειμένου αναμένεται να οριστικοποιηθούν έως το τέλος του έτους. Πέραν τούτων όμως μένει να ξεκαθαριστεί πως θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα, κάτι που θα κριθεί από το εάν η νέα δανειακή σύμβαση θα χαρακτηριστεί ως «κρίσιμο εθνικό θέμα» ή ως «σοβαρό κοινωνικό ζήτημα».

Αναλυτικά τα σενάρια έχουν ως εξής :

- Απαραίτητη συμμετοχή 40% για δεσμευτικό αποτέλεσμα – κρίσιμο εθνικό θέμα

Σε αυτή την περίπτωση πρέπει η δανειακή σύμβαση να χαρακτηριστεί ως κρίσιμο εθνικό θέμα και η προκήρυξη του δημοψηφίσματος γίνεται με προεδρικό διάταγμα. Το διάταγμα εγκρίνεται από το υπουργικό συμβούλιο και στην συνέχεια οι βουλευτές αποφασίζουν για το αν συμφωνούν ή όχι με την διενέργεια δημοψηφίσματος.

Σε αυτή την περίπτωση απαιτείται απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών. Η ψηφοφορία διεξάγεται εντός 30 ημερών από την δημοσίευση του Π.Δ κατά εκλογικές περιφέρειες. Ως ημέρα διεξαγωγής ορίζεται η Κυριακή ενώ η ψηφοφορία αρχίζει στις 7.00 και ολοκληρώνεται στις 19.00 της ίδιας ημέρας. Το αποτέλεσμα δημοψηφίσματος για κρίσιμο εθνικό θέμα είναι δεσμευτικό όταν στην ψηφοφορία λάβει μέρος τουλάχιστον το 40% όσων έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους.

- Απαραίτητη συμμετοχή 50% για δεσμευτικό αποτέλεσμα – κοινωνικό ζήτημα

Στην περίπτωση αυτή πρέπει η δανειακή σύμβαση να αποτελεί ψηφισμένο νομοσχέδιο και να τεθεί για δημοψήφισμα ως σοβαρό κοινωνικό ζήτημα. Αναλυτικά, η δανειακή σύμβαση κατατίθεται στην Ολομέλεια ως απλό νομοσχέδιο και ακολουθεί τις τυπικές διαδικασίες συζήτησης και ψήφισης. Στην περίπτωση που ψηφιστεί ακολουθεί δεύτερη ψηφοφορία για να αποφασιστεί εάν οι βουλευτές επιθυμούν την διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Σε αυτή την περίπτωση απαιτείται έγκριση από 180 βουλευτές. Όμως, αυτό το σενάριο προσκρούει στο Σύνταγμα, οπότε λαμβάνει και τις λιγότερες πιθανότητες για να εκδηλωθεί. Αναλυτικά, στην περίπτωση που περάσει πρώτα από την ολομέλεια τότε θα γίνει νόμος του κράτους και άρα δημοσιονομικό μέτρο και σύμφωνα με το Σύνταγμα, απαγορεύεται η διενέργεια δημοψηφίσματος για δημοσιονομικό μέτρο.
από: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.