HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η Άσκηση Ετοιμότητας Αντιμετώπισης Δασικών Πυρκαγιών στο Δήμο Καλαβρύτων

Με μεγάλη επιτυχία, πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή από τις 9:30 έως 13:00 η άσκηση πυρόσβεσης “Kalavryta 2011” που διοργάνωσε ο Δήμος Κα...


Με μεγάλη επιτυχία, πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή από τις 9:30 έως 13:00 η άσκηση πυρόσβεσης “Kalavryta 2011” που διοργάνωσε ο Δήμος Καλαβρύτων, με τη συνεργασία του Ινστιτούτου Βιομηχανικών Συστημάτων του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά», που εδρεύει στο Επιστημονικό Πάρκο Πατρών και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαβρύτων, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος PRoMPt INTERREG, για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών. Η άσκηση πραγματοποιήθηκε σε φυσικό τόπο και χρόνο στον ευρύτερο δασικό χώρο μεταξύ των κατασκηνώσεων του Διεθνούς Κέντρου Νεότητας «ΤΟ ΟΡΑΜΑ» και της Ιεράς Μονής της Αγίας Λαύρας.
Σκοπός της άσκησης ήταν η καλύτερη και αρτιότερη προετοιμασία για τον αποτελεσματικότερο συντονισμό και συνεργασία, όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών και φορέων για την αντιμετώπιση απευκταίων γεγονότων εκδήλωσης πυρκαγιάς κατά την επερχόμενη καλοκαιρινή περίοδο.
Το σενάριό της, περιελάμβανε, προσομοίωση συμβάντος δασικής πυρκαγιάς στον παραπάνω χώρο, αξιολόγηση σχεδίων έκτακτης ανάγκης, χρήση και αξιοποίηση νέων ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας μεταξύ των συμμετεχόντων στην κατάσβεση, μεταφορά των φιλοξενούμενων από την κινδυνεύουσα κατασκήνωση, χρήση ηλεκτρονικών καμερών εντοπισμού πυρκαγιών και αξιολόγηση του ομαδικού και συνεργατικού πνεύματος λειτουργίας των πυροσβεστικών δυνάμεων, των δυνάμεων πολιτικής προστασίας, των εθελοντών και των λοιπών εμπλεκομένων φορέων στην κατάσβεση πυρκαγιών, καθώς και του βαθμού και του επιπέδου ετοιμότητας και οργάνωσής τους.
Ο συντονισμός, η διοίκηση και η διαχείριση του συμβάντος της άσκησης έγινε από το χώρο του Πανελληνίου Ηρώου Αγωνιστών του 1821 στην Αγία Λαύρα, όπου εγκαταστάθηκε το Κέντρο Επιχειρήσεων και το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (Σ.Τ.Ο.Π.Π.) του Δήμου Καλαβρύτων και σε πραγματικό χρόνο και σε οπτική επαφή με το χώρο της άσκησης δόθηκαν οι απαραίτητες εντολές και οδηγίες για τη γρήγορη και αποτελεσματικότερη κατάσβεση της πυρκαγιάς.
Την Άσκηση αυτή παρακολούθησαν και 40 περίπου στελέχη πολιτικής προστασίας από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Σλοβακία, Γερμανία, κ.ά.), που βρίσκονταν ήδη στην πόλη των Καλαβρύτων, συμμετέχοντας παράλληλα σε ημερίδα με θέμα «Crisis Emergency Actions – Innovative Communication System Service».
Μετά το πέρας της Άσκησης ακολούθησε αξιολόγηση του τρόπου, των μεθόδων, των μέσων και του χρόνου αντιμετώπισης του συμβάντος της πυρκαγιάς καθώς και ανταλλαγή εμπειριών και συζήτηση με τα στελέχη πολιτικής προστασίας από τις άλλες χώρες, στην αίθουσα εκδηλώσεων των κατασκηνώσεων του Διεθνούς Κέντρου Νεότητας «ΤΟ ΟΡΑΜΑ».
Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Γιώργος Λαζουράς ευχαρίστησε για τη μεγάλη συμμετοχή εμπλεκομένων φορέων και υπηρεσιών στην άσκηση αυτή καθώς και για το άριστο επίπεδο συνεργασίας που υπήρξε μεταξύ τους ώστε το σενάριο της άσκησης εξελίχθηκε και αυτό, σε άριστο βαθμό.
Από την άσκηση αυτή προέκυψε το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης των πυροσβεστικών δυνάμεων στην περιοχή, η ικανότητα τους ν’ αντιμετωπίσουν έκτακτα συμβάντα, ο τάχιστος βαθμός ανταπόκρισης τους, ο επαρκής εξοπλισμός τους, καταστάσεις που επισημάνθηκαν και από τους συμμετέχοντες παρατηρητές στελέχη πολιτικής προστασίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίοι μάλιστα εξέφρασαν τα συγχαρητήριά τους για τη διοργάνωση.
Ένα μεγάλο μπράβο σε όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχημένη αυτή άσκηση και κυρίως σε όσους συμμετείχαν











 ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS επιτρέπεται η αναδημοσίευση με υποχρέωση αναφοράς πηγής προέλευσης


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.