HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Αποκάλυψη: Η Μελέτη για την επεξεργασία απορριμάτων για την Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας από το Πολυτεχνείο Κρήτης

Μελέτη για την κατασκευή του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων του Νομού Αχαΐας- Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, διενήργησε στις  27 Μαΐου 2...

Μελέτη για την κατασκευή του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων του Νομού Αχαΐας- Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, διενήργησε στις 27 Μαΐου 2011το Πολυτεχνείου Κρήτης (Καθηγητής Οικονομόπουλος Αλέξανδρος)  όπου τα βασικά αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Η μελέτη που που παρουσιάζει σήμερα το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον και χρήζει ιδιαίτερης προσοχής για ένα εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα ολόκληρης της Περιφέρειας. 

Αναλυτικά:

1. Το προς δημοπράτηση έργο καλύπτει μόνο το σκέλος της προεπεξεργασίας (βιολογικής ξήρανσης) των απορριμμάτων, δίχως να ορίζει τη χρήση των μεγάλων ποσοτήτων του παραγόμενου δευτερογενούς καυσίμου Solid Recovered Fuel (SRF). Σύμφωνα με τους όρους της διακήρυξης, η χρήση του SRF αφήνεται στη διακριτική ευχέρεια του αναδόχου, δίχως όρους (π.χ. τήρηση Οδηγιών Ε.Ε.) και δίχως δεσμεύσεις (π.χ. συμβάσεις που να διασφαλίζουν την πλήρη, άμεση, πολυετή και σύννομη αξιοποίηση του SRF με το αναφερόμενο στην προσφορά κόστος).

2. Η επισυναπτόμενη εργασία εξετάζει όλες τις εναλλακτικές χρήσεις του SRF και τεκμηριώνει ότι η μόνη δυνατή αξιοποίησή του είναι σε μονάδες καύσης απορριμμάτων. Διαπιστώνει επίσης ότι ο προωθούμενος συνδυασμός βιολογικής ξήρανσης και καύσης του SRF δεν μπορεί να επιτύχει, με οικονομικά εφικτό τρόπο, ολικό συντελεστή ενεργειακής απόδοσης μεγαλύτερο του 0,65 έτσι ώστε να είναι συμβατός με την Οδηγία 2008/98.

3. Εκτός από την ασυμβατότητα με την Οδηγία 2008/98, το υπό προκήρυξη σύστημα επεξεργασίας παρουσιάζει τα ακόλουθα προβλήματα:

α. Είναι εξαιρετικά δαπανηρό σε σύγκριση με ένα εναλλακτικό σύστημα που προκύπτει από μελέτες του Πολυτεχνείου Κρήτης (Π.Κ.), μια και:

• Για μεν τα έργα της Α΄ Φάσης απαιτεί τετραπλάσιες επενδύσεις (επιπλέον 114 εκατ. ευρώ) και επιβαρύνει τους Ο.Τ.Α. 5,5 φορές περισσότερο (με επιπλέον 23 εκατ. ευρώ ετησίως),
• Το σύνολο των έργων Α΄ και Β΄ Φάσης απαιτεί εξαπλάσιες επενδύσεις (επιπλέον 236 εκατ. ευρώ) και επιβαρύνει τους Ο.Τ.Α. 7 φορές περισσότερο (με επιπλέον 44 εκατ. ευρώ ετησίως).

β. Δεν είναι περιβαλλοντικά φιλικό και σίγουρα δεν είναι κοινωνικά αποδεκτό.

γ. Απαιτεί αυξημένο χρόνο εφαρμογής και καθιστά μονόδρομο τη χρήση Σ.Δ.Ι.Τ. αποκλείοντας τη δυνατότητα υλοποίησής του από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η παρούσα επιστημονική παρέμβαση γίνεται με την ελπίδα ότι θα συμβάλλει στην λήψη ορθών αποφάσεων, τις οποίες έχει σήμερα ανάγκη, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, η χώρα. Θα πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό ότι οι πολιτικές πρακτικές που οδήγησαν τη χώρα σε διεθνή απαξίωση και ουσιαστική χρεοκοπία δεν μπορεί να συνεχιστούν.

Συνάδελφοι,

Από τα παραπάνω προβλήματα, φαίνεται ότι το προωθούμενο σύστημα επεξεργασίας δεν είναι συμβατό με την οδηγία 2008/98, ότι κοστίζει περισσότερο αλλά και ότι δεν θα είναι στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Επειδή το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι πάρα πολύ κρίσιμο θα πρέπει να ξεκινήσουν ΑΜΕΣΑ από τους Συλλόγους-Μέλη της Ομοσπονδίας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας πρωτοβουλίες για την ενημέρωση των εργαζομένων, της κοινωνίας και των φορέων της για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στο περιβάλλον, τη Δημόσια Υγεία και την τσέπη των πολιτών από τις επιλογές της κυβέρνησης και να υπάρξει συντονισμένη προσπάθεια για την αποτροπή τους με κάθε τρόπο.

Οι φορείς στους οποίους κοινοποιείται (Βουλευτές, Δήμαρχοι κ.λ.π.) η μελέτη του Πολυτεχνείου Κρήτης για ενημέρωσή τους καλούνται και για την δική τους παρέμβαση για να αποτραπεί κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης για την εισαγωγή της καρκινογόνας, περιβαλλοντοκτόνας και πανάκριβης καύσης των απορριμμάτων, αλλά και της εκχώρησης μέσω Σ.Δ.Ι.Τ. της διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων στους μεγαλοεργολάβους.

ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS επιτρέπεται η αναδημοσίευση με υποχρέωση αναφοράς πηγής προέλευσης

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.