Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ

Διασχίσεις Μονοπάτι Παλαιών Πατρών Γερμανού Αχάια Κλάους (Πάτρα) - Μοιρά - Ζουμπάτα (1100 μ.) - Λεόντιο - Λαπάναγοι - Ποτάμι Σελλινούντα - Μ...

Διασχίσεις

Μονοπάτι Παλαιών Πατρών Γερμανού

Αχάια Κλάους (Πάτρα) - Μοιρά - Ζουμπάτα (1100 μ.) - Λεόντιο - Λαπάναγοι - Ποτάμι Σελλινούντα - Μονή Μακελλαρίας - Δάσος Μποντιάς - Φλαμπούρα - Καλάβρυτα

  • Υψομετρική διαφορά : περ. 900μ. (200μ. - 1100μ. - 750μ.)
  • Διάρκεια πορείας : 2 ημέρες
  • Δυσκολία διάσχισης : μέτρια
Πανέμορφο ιστορικό μονοπάτι επιφυλάσσει μεγάλη συγκίνηση στον ορειβάτη. Στην διαδρομή θα συναντήσει κανείς ωραιότατα παραδοσιακά χωριά όπως το Λεόντιο, οι Λαπαναγοί και τα Αρβανιτοχώρια της Ζουμπάτας που ιδρύθηκαν τον 14ο αιώνα. Η μονή της Μακελλαριάς (θεμελιώθηκε το 532μ.Χ.) ονομάζεται μικρό μετέωρο της Πελοποννήσου.
Τέλος ο ορειβάτης διασχίζει το πυκνό καστανόδασος του Μποντιά όπου σύμφωνα με τις μαρτυρίες είναι προϊστορικό.

Μονοπάτι Παυσανία

Αχάια Κλάους (Πάτρα) - Καταρράχτης - Κομπηγάδι - Άνω Βλασία - Ψηλές Κορφές (1500μ.) - Λεχούρι - Τριπόταμα

  • Υψομετρική διαφορά: 1300μ. (200μ. - 1500μ. - 700μ.)
  • Διάρκεια πορείας : 2 ημέρες
  • Δυσκολία διάσχισης : μέτρια
Ιστορική διαδρομή που περνά από το παραδοσιακά κτισμένο χωριό της Βλασίας, από πυκνόφυτα δάση και τρεχούμενα νερά. Διανυκτέρευση μπορεί να γίνει στη Βλασία. Μαγευτικό το τοπίο που απλώνεται απ΄τις Ψηλές Κορφές (1500μ.).

Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4

Διακοφτό - Ζαχλώρου - Καλάβρυτα - Κάτω Λουσοί - Πλανητερό - Αρμπουνάς - Αγ. Νικόλαος - Τουρλάδα - Κρινόφυτα - Λυκουριά

  • Υψομετρική διαφορά : περ. 760μ. (100μ.-860μ.)
  • Διάρκεια πορείας : 2 ημέρες

  • Δυσκολία διάσχισης : μέτρια
Από το Διακοπτό ακολουθούμε το Ε4 βαδίζοντας δίπλα στις γραμμές του οδοντωτού σιδηροδρόμου Διακοπτού – Καλαβρύτων. Το τοπίο πανέμορφο όπως ξεδιπλώνεται μέσα στην κοιλάδα του απόκρημνου και βαθύ φαραγγιού του Βουραϊκού. Φτάνοντας έως τον σταθμό των Καλαβρύτων συνεχίζουμε προς Χελμό. Ανηφορίζοντας φτάνουμε στο παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου. Περνούμε πάνω από τους ’νω Λουσούς, συναντάμε βρύση δίπλα στο μονοπάτι, ανηφορίζουμε πάλι και φτάονυμε στους Κάτω Λουσούς, όπου υπάρχουν βρύσες με άφθονο νερό και ένα μοναδικό καφενείο.
Από τη μικρή κεντρική πλατεία του χωριού ακολουθούμε το δρόμο αριστερά, περνούμε τη γέφυρα, ανηφορίζουμε και συνεχίζουμε στο δρόμο ως το εκκλησάκι στην άκρη του χωριού. Όλο αριστερά του δρόμου φτάνουμε στη βαθιά χαράδρα Λαγκάδα. Ακολουθεί τη δεξιά όχθη κατεβαίνοντας έως ότου συναντήσει το χωματόδρομο, που μπαίνει στη χαράδρα. Τον ακολουθούμε γυρίζοντας αριστερά ώσπου να φτάσουμε σε μια ποτίστρα (1.15’). Από εδώ αλλάζουμε κατεύθυνση και κατεβαίνουμε κατ’ ευθείαν στην κοίτη του χειμάρρου. Την περνάμε κι αρχίζουμε τώρα ν’ ανεβαίνουμε στην αριστερή όχθη σε ΝΝΑ κατεύθυνση. Σε λίγο συναντούμε χωραφόδρομο , και μετά από 1 ½ ώρα μέσα από πλατύ σηματοδοτημένο δύσβατο φτάνουμε στο Πλανητέρο.
Από το Πλανητέρο συνεχίζουμε για το χωριό Άρμπουνας. Λίγο πριν το χωριό αυτό υπάρχει πηγή και κοντά της θεόρατα πλατάνια. Σ’ όλη τη διαδρομή από ’ρμπουνα έως Τουρλάδα απλώνεται δεξιά μας κάτω η κοιλάδα του Αροάνειου μ’ όλες τις καλλιέργειες, τα σπίτια και τα χωριά. Βγαίνοντας από το χωριό παίρνουμε το δρόμο προς την Κλειτορία αλλάζοντας κατεύθυνση που ως τώρα ήταν νότια, προς τα δυτικά. Πριν αρχίσουν οι στροφές και κοντά σ’ ένα εξωκλήσι εγκαταλείπουμε το δρόμο, γυρίζουμε νότια και παίρνουμε το μονοπάτι προς Κρινόφυτα. Από την πλατεία των Κρινόφυτων ανηφορίζουμε προς Λυκούρια.
ΠΗΓΗ: http://www.eospatras.gr/diasxiseis.page

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.