HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Ερύμανθος - Ψωφίδα

ΨΩΦΙΔΑ Γεωγραφική Περιγραφή Η Αρχαία Ψωφίδα ήταν χτισμένη στο κέντρο και βορειοδυτικά της Πελοποννήσου, νοτίως της οροσειράς του Ερυμάνθο...

ΨΩΦΙΔΑ
Γεωγραφική Περιγραφή
Η Αρχαία Ψωφίδα ήταν χτισμένη στο κέντρο και βορειοδυτικά της Πελοποννήσου, νοτίως της οροσειράς του Ερυμάνθου, ακριβώς στη συμβολή των τριών νομών Αχαΐας, Ηλείας, Αρκαδίας, αλλά και των τρίων παραποτάμων του Ερυμάνθου. Η θέση αυτή βρίσκεται στο ενδιάμεσο της εθνικής οδού Πατρών-Τριπόλεως, απέχουσα 90 χιλ. από την Πάτρα, 70 χιλ. από την Τρίπολη, 50 χιλ. από τα Καλάβρυτα και 57 χιλ. από την Αρχαία Ολυμπία. Στο σημείο αυτό διασταυρώνονται επίσης και οι οδοί Ολυμπίας- Καλαβρύτων και Πάτρας - Τρίπολης όπου σήμερα είναι έδρα του Δήμου Αροανίας.






Προϊστορικά Χρόνια
Η Ψωφίδα αναπτύσσεται ήδη ως "Πόλη- Κράτος" από την εποχή των Πελασγών και παρουσιάζεται ως μια από τις σημαντικότερες Αρκαδικές Πόλεις. Πρώτος οικιστής αυτής αναφέρεται ο Ερύμανθος, ο οποίος κατά τον Παυσανία ήταν γιος του Αρίστα, εκ του Πελασγού ή του Αρκάδα. Αυτοί με τη σειρά τους θεωρούνται γενάρχες της Αρκαδικής χώρας. Ο Ερύμανθος έζησε κατά μια εκδοχή το 1410-1330 π.Χ., έδρασε ως εξερευνητής της περιοχής και ιεραπόστολος του Πελασγικού πολιτισμού, εισχωρώντας στην άβατη περιοχή που μέχρι τότε κατοικούσαν πρωτόγονοι Λέλεγες, Κάρες κλπ.






Ο Ερύμανθος συγκεντρώνει και διδάσκει στους κατοίκους την ανοικοδόμηση οικιών, την καλλιέργεια της γης και την υφαντουργία. Περί το 1270-1250 π.Χ η πόλη περιήλθε στην εξουσία των Αχαιών με πρώτο βασιλιά τον Φυγέα, ο οποίος φέρεται ως γιος του Αλφειού και αδελφός του Φορενέα, βασιλιά του Άργους, ο οποίος υπήρξε και μεγάλος νομοθέτης. Ο Φυγέας επίσης φέρεται ως ιδρυτής της Ψωφίδας, βασιλιάς όλης της Αρκαδίας και πεθερός του βασιλιά της Τεγέας Αγαπήνωρα, ο οποίος οδήγησε τους Αρκάδες στην Τροία. Οι Ψωφίδιοι δεν έλαβαν όμως μέρος στον Τρωικό πόλεμο, λόγω της διαμάχης τους με τους Αργείους.



Ο Φυγέας που αναλαμβάνει τη βασιλεία μετά την επικράτηση των Αργείων, ανασυγκρότησε την πόλη κτίζοντας τα μεγαλειώδη τείχη για τα οποία εργάστηκαν χιλιάδες εργάτες επί πολλά έτη και δαπανήθηκαν τεράστια ποσά, γεγονός που μαρτυρεί τον πλούτο, την ακμή και τη δύναμη της Πόλης. Από εκείνη την περίοδο η Πόλη μετονομάζεται σε Φυγία. Τα τείχη αυτά, που ονομάζονται Κυκλώπεια ή Πελασγικά από τους σημερινούς κατοίκους, στην πραγματικότητα δεν είναι Πελασγικά, αλλά μεταγενέστερα, όπως μαρτυρά η τεχνοτροπία τους, αφού είναι κτισμένα σε ισοδομικό ρυθμό. Ο ρυθμός αυτός κατά την ιστορία της τέχνης ήκμασε κατά την ύστερη μινωική εποχή (1600-1104 π.Χ.). Το εξωτερικό μέτωπο του τείχους ενισχύεται από αμυντικούς πύργους τετράγωνης κάτοψης και ένας μόνο είναι ημικυκλικός στη βορειοδυτική αυτού πλευρά.



Η Πόλη συνδέεται με το μύθο του Ηρακλή, όταν αυτός σκότωσε τον "Ερυμάνθιο Κάπρο" και κατόπιν, όταν εκτελώντας το 12ο άθλο του διέρχεται από τη Σικελία, σκοτώνει το βασιλιά Έρυκα και φεύγει με την κόρη του "Ψωφίδα" στη Φυγία. Στη Φυγία η Ψωφίδα γεννά δίδυμα τέκνα από τον Ηρακλή, τον Πρόμαχο και τον Εχέφρονα, που γίνονται ηγέτες της Πόλης και μετέπειτα ήρωες των Ψωφιδίων. Κατά αυτήν τη μυθική εκδοχή αρχίζει και η τρίτη δυναστεία των βασιλέων της Ψωφίδας, που συμπίπτει με τη δυναστεία των Ηρακλειδών. Από την προϊστορική εποχή αναφέρονται ακόμη αποικίες των Ψωφιδίων με αρχηγούς τον Ζάκυνθο και τον Δάρδανο, από τους οποίους ο πρώτος εποίκισε τη Ζάκυνθο, δίνοντας στο νησί το όνομά του, αλλά και το κάστρο της πόλης που ονομάζεται Ψωφίδα, ενώ ο δεύτερος, ο Δάρδανος αποίκισε στην περιοχή της Α. Θράκης, όπου βρίσκεται και η περιοχή των Δαρδανελίων.

Κλασική Αρχαιότητα Στα πρώτα ιστορικά χρόνια η Ψωφίδα φθάνει στη μεγάλη ακμή της. Δημόσια κτίρια, ναοί, θέατρο, αγάλματα, νομίσματα και άλλα ευρήματα μαρτυρούν την ανάπτυξή της. Η συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες και τα αφιερωμένα αγάλματα στο Ναό του Διός της Αρχαίας Ολυμπίας, που περιγράφει ο Παυσανίας αποδεικνύουν επίσης το επίπεδο ακμής της πόλης. Ερείπια δημοσίων κτιρίων και ναών υπάρχουν σ' όλη την έκταση της πόλης.

Ο ναός της Ερυκίνης Αφροδίτης βρισκόταν στο κέντρο της πόλης, κοντά στο βουλευτήριο. Από το ναό μέχρι το δυτικό παραπόταμο του Ερυμάνθου και στο εσωτερικό του τείχους διακρίνονται τα θεμέλια 10 περίπου ισοδομικά κτισμένων μεγαλοπρεπών κτιρίων. Εκεί, τραβούν την προσοχή μας πελεκημένες με τέχνη πέτρες, πλάκες, κίονες και άλλα λείψανα. Πολλά απ' αυτά χρησιμοποιήθηκαν δυστυχώς τον τελευταίο αιώνα για την κατασκευή γέφυρας και άλλων κτιρίων.



Κοντά στην όχθη, στο μνημείο όπου σμίγουν οι δύο από τους τρεις παραπόταμους του Ερυμάνθου, υπάρχουν θεμέλια από πολυτελές οικοδόμημα με όλα τα χαρακτηριστικά των αρχαίων ναών. Όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που διαμορφώνουν τους Αρχαίους Ναούς της εποχής. Εκεί εικάζεται ότι βρισκόταν ο ναός του Ερυμάνθου τον οποίο οι Ψωφίδιοι λάτρευαν επίσης ως πολιούχο θεό για να απολαμβάνουν την εύνοιά του. Στη δυτική πλευρά του κωνοειδούς λόφου και στο μέσον περίπου του διαστήματος από την κορυφή της Ακρόπολης ως το δυτικό ποταμό, συναντάμε μια αμφιθεατρική κλίση του εδάφους και λαξεμένες πέτρες, όπου μάλλον θα βρισκόταν το θέατρο της πόλης. Άλλα ίχνη που μαρτυρούν επίσης την αναπτυγμένη οργάνωση και συγκρότηση της πόλης είναι οι κεραμιδένιοι αγωγοί ύδρευσης, οι οποίοι βρέθηκαν στην ανατολική πλευρά της πόλης, και που σύμφωνα με ιστορικές πηγές μετέφεραν το νερό της "Μεγάλης Βρύσης" από απόσταση 12 χιλ. όπως προαναφέρθηκε.

Από τη δημόσια καθημερινή ζωή των Ψωφιδίων υπάρχουν πολλές ανεπεξέργαστες πληροφορίες από επιγραφές, νομίσματα μέχρι και εισιτήρια αρχαίου θεάτρου, αγάλματα, αποσπασματικές αναφορές συγγραφέων της αρχαιότητας, όπως του Πολύβιου, του Παυσανία, του Θεόφραστου, του Στράβωνα κλπ. Υπάρχουν αποσπάσματα από δραματικά έργα - τραγωδίες και χρησμούς. Χαρακτηριστικός είναι ο χρησμός του Μαντείου των Δελφών προς το βασιλιά Κροίσο της Λυδίας, ότι: "Ευτυχέστερος όλων εκ της Ψωφίδος, Αγλαός". Από διάφορες επιγραφές μαθαίνουμε τα εγχώρια ονόματα αρχαίων Ψωφιδίων όπως: Ψώφις, Ζάκυνθος, Δάρδανος, Λυκόρτας, Εχέφρονας, Παρθάονας, Περιφήτης, Τήμενος, Ξάνθος, Αξίωνας και Αγλαός, και γυναικών όπως: Ψωφίδα, Αλφεσίβοια, Ερσίνη κλπ. Σημαντικές πληροφορίες έχουμε για τη βιομηχανία και το εμπόριο της Ψωφίδας.

Ο Θεόφραστος λέει (Θ. 15,6) ότι γύρω από τα περίχωρα της Ψωφίδας και σε πετρώδη μέρη φύτρωνε σε μεγάλες ποσότητες και σε αρίστη ποιότητα το θεραπευτικό χόρτο "πανάκεια" για όλες τις ασθένειες. Κατά τον Διοσκουρίδη το ιερό αυτό φυτό στην Ψωφίδα καλλιεργούνταν και σαν κηπευτικό λάχανο και γινόταν εξαγωγή του σε άλλες χώρες, επεξεργασμένο σε γαλακτώδη χυμό. Από τις σχετικές αναφορές μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η πόλη διέθετε μια από τις μεγαλύτερες φαρμακοβιομηχανίες της κλασικής αρχαιότητας. Διάφορα επίσης αγγεία, πήλινες φιάλες και καλλιτεχνικά κεραμικά που έχουν βρεθεί στην περιοχή, μαρτυρούν ότι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη ήταν και η κεραμοβιομηχανία στα προάστια της πόλης.



Τα νομίσματα της Ψωφίδας φέρουν πολλές παραστάσεις με τη θεά Άρτεμη και το ελάφι της, το θεό Ερύμανθο, την Πέστροφα του Ερυμάνθου, το κεφάλι της Αθηνάς, τα αρχικά της πόλης ΧΟ,ΧΟ και ένα βελανίδι. Τα νομίσματα που έκοψε η πόλη-κράτος Ψωφίδα ήταν ασημένια και χάλκινα.

Οι Ψωφίδιοι έλαβαν μέρος στους Μεσσηνιακούς πολέμους, υπέρ των Μεσσηνίων, και κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο 431-404 π.Χ μαζί με όλους τους Αρκάδες μάχονται κατά των Αθηναίων, υπό τον Αγησίλαο της Σπάρτης εκστρατεύουν προς κατάληψη της Μ. Ασίας και τιμωρία των Περσών στα 396-394 π.Χ. Επίσης, πολέμησαν ως μισθοφόροι και στην κάθοδο των Μυρίων, ζητηθέντες από τον Κύρο για τη μαχητικότητά τους. Τέλος στα Λεύκτρα (371π.Χ) συμπολεμούν με τους άλλους Αρκάδες μετά των Λακεδαιμονίων κατά των Θηβαίων.

Η Ψωφίδα από τη θέση της αναγκάζεται να βρίσκεται σε αγαθές σχέσεις με τους γείτονές της, της Ήλιδος. Αυτοί, παλαιοί συγγενείς των Αιτωλών, το 250π.Χ είχαν συνάψει συμμαχία μαζί και βρίσκονταν σε διαμάχη με την Αχαϊκή Συμπολιτεία. Οι Ηλείοι βλέποντας τη στρατηγική θέση της Ψωφίδας πίεσαν να αποσχισθεί των άλλων αρκαδικών πόλεων και της Αχαϊκής Συμπολιτείας και να ενωθεί μαζί τους ως σύμμαχος.



Το 220-217π.Χ ένας εμφύλιος πόλεμος μεταξύ Αχαιών και Αιτωλών καθιστά την Ψωφίδα ορμητήριο των Αιτωλών, αλλά καταλαμβάνεται εξ' εφόδου από το σύμμαχο των Αχαιών βασιλιά Φίλιππο τον Ε΄ της Μακεδονίας. Την άλωση της πόλης περιγράφει με σαφήνεια ο ιστορικός Πολύβιος, και όπως συμπεραίνεται από την περιγραφή, η άλωση της πόλης έγινε από ολιγωρία των πολιορκημένων, παρά το γεγονός ότι η πόλη διέθετε έξοχα τείχη σε μέγεθος και κατασκευή. Δεδομένου μάλιστα ότι ήταν χειμώνας και οι δύο ποταμοί που σχηματίζουν γωνία ήταν ένα ακόμη φυσικό οχυρό της πόλης, η άλωση θα ήταν πολύ δύσκολη υπόθεση αν δεν γινόταν το ολέθριο λάθος των πολιορκημένων ν' αφήσουν σχεδόν αφύλακτη την κεντρική πύλη. Ο Φίλιππος κατέλαβε την πόλη με έφοδο από την κεντρική πύλη. Η κατάληψη ήταν η αρχή μιας παρακμιακής περιόδου, ωστόσο η πόλη δεν κατεστράφη τελείως, ούτε απώλεσε πλήρως την αυτονομία της. Εξαντλημένη μπαίνει στην Αχαϊκή Συμπολιτεία, υπό την κυριαρχία της οποίας ακολουθεί στη συνέχεια την τύχη της συμμαχίας μέχρι την κατάληψή της από τους Ρωμαίους.

ΕΡΥΜΑΝΘΟΣ
Ο Ερύμανθος είναι το δυτικότερο ποτάμι της Αρκαδίας. Σχηματίζεται στην περιοχή του οικισμού Τριπόταμα των Καλαβρύτων, στα όρια των νομών Αχαΐας, Ηλείας και Αρκαδίας, από τη συμβολή τριών μικρότερων ποταμών, του κυρίως Ερυμάνθου (Νουσαΐτικο ποτάμι), που πηγάζει από το ομώνυμο όρος και των ποταμών Αροάνιου (Λιβαρτζινό ποτάμι) και Σειραίου (Βερτσίωτικο ποτάμι), που έχουν τις πηγές τους στην ορεινή περιοχή ανάμεσα στον Ερύμανθο και στα Αροάνια όρη. Η διεύθυνση της ροής του είναι από το βορρά προς τον νότο, ορίζοντας τα σύνορα του νομού Ηλείας με τον νομό Αρκαδίας.

Ήδη από την αρχαιότητα ο Ερύμανθος αποτελούσε το φυσικό σύνορο ανάμεσα στην Αρκαδία και την Ήλιδα. Αφού λοιπόν διασχίσει την Αρκαδία έχοντας δεξιά το όρος Φολόη και αριστερά τη χώρα της Θέλπουσας, εκβάλλει στο ποταμό Αλφειό, λίγο δυτικότερα του Λάδωνα, στα σύνορα των δύο νομών, στη περιοχή νότια του χωριού Άσπρα Σπίτια. Ο Ερύμανθος λέγεται επίσης Δοάνα ή ποτάμι της Δημητσάνας.Κατά τον Πολύβιο, Ερύμανθος είναι το Λιβαρτζινό ποτάμι, στα ανατολικά και νότια της Ψωφίδας. Ο Παυσανίας αντίθετα αναφέρει ότι ο Ερύμανθος πηγάζει από τις ανατολικότερες κορυφές του ομώνυμου βουνού, κατεβαίνει στη Ψωφίδα από τα ανατολικά και έδινε το όνομά του και στα άλλα ρέματα που ενώνονται σε ένα στην περιοχή της Ψωφίδας.

Οι Ψωφίδιοι λάτρευαν και έναν ομώνυμο ποτάμιο θεό, τον Ερύμανθο, γιο του Άριστα ή του Αρκάδα, για τον οποίο είχαν χτίσει και ναό. Μέσα στον ναό υπήρχε το λατρευτικό του άγαλμα. Για το ιερό, αναφέρεται από τον Γ. Παπανδρέου ότι πρέπει να βρισκόταν στα νότια του θεάτρου, όπου η νεότερη εκκλησία ή κοντά σε αυτή, στη θέση Αλώνια. Όσο για το άγαλμά του, αυτό υποτίθεται πως το απεικόνιζαν οι Ψωφίδιοι στα νομίσματά τους στα ρωμαϊκά χρόνια. Ο Θεός παριστάνεται γενειοφόρος, μισοξαπλωμένος με το στήθος γυμνό και τον αριστερό αγκώνα ακουμπισμένο σε γυρτό και πιθάρι, από το οποίο τρέχει νερό.
Ο Παυσανίας αντίθετα αναφέρει ότι ο Ερύμανθος πηγάζει από τις ανατολικότερες κορυφές του ομώνυμου βουνού, κατεβαίνει στη Ψωφίδα από τα ανατολικά και έδινε το όνομά του και στα άλλα ρέματα που ενώνονται σε ένα στην περιοχή της Ψωφίδας. Οι Ψωφίδιοι λάτρευαν και έναν ομώνυμο ποτάμιο θεό, τον Ερύμανθο, γιο του Άριστα ή του Αρκάδα, για τον οποίο είχαν χτίσει και ναό. Μέσα στον ναό υπήρχε το λατρευτικό του άγαλμα. Για το ιερό, αναφέρεται από τον Γ. Παπανδρέου ότι πρέπει να βρισκόταν στα νότια του θεάτρου, όπου η νεότερη εκκλησία ή κοντά σε αυτή, στη θέση Αλώνια. Όσο για το άγαλμά του, αυτό υποτίθεται πως το απεικόνιζαν οι Ψωφίδιοι στα νομίσματά τους στα ρωμαϊκά χρόνια. Ο Θεός παριστάνεται γενειοφόρος, μισοξαπλωμένος με το στήθος γυμνό και τον αριστερό αγκώνα ακουμπισμένο σε γυρτό και πιθάρι, από το οποίο τρέχει νερό.


ΑΡΧΑΙΟΙ ΔΡΟΜΟΙ Ο Παυσανίας στα Ηλιακά του αναφέρει τέσσερις οδούς που οδηγούσαν στον ιερό χώρο της Ολυμπίας. Οι δύο από αυτές οδηγούσαν στην πρωτεύουσα της χώρας Ήλιδα :α) μία ορεινή, προς βορράν (αν τον ακολουθούσε κανείς θα περνούσε από την Ηράκλεια, τη Σαλμώνη, την Οινόη και την ηλειακή Πύλο )και β) μία πεδινή, προς δυσμάς (αν τον ακολουθούσε κανείς θα περνούσε από τους Λετρίνους).Ο Παυσανίας δίνει απόσταση των Λετρίνων από την Ολυμπία 120 σταδίων, δηλαδή 22 χιλιόμετρα. Ένας άλλος δρόμος ξεκινούσε από την παραλία του Σαμικού και τον Άνιγρο ποταμό, περνούσε την πόλη Σαμία, τα ερείπια του Σκιλλούντα, το ξενοφώντιο κτήμα του Σκιλλούντα, το Τυπαίον όρος, τον Αλφειό ποταμό και έφτανε στην Άλτη. Και τέλος, από την Ολυμπία ξεκινούσε μία διαδρομή που περνούσε από την Θρίξα, την Άρπινα, την Πίσα, την Αρκαδική πόλη Ηραία, η οποία βρισκόταν κοντά στα σύνορα της Ηλείας, στην δεξιά όχθη του Αλφειού και σε απόσταση 2 ½ ή 3 χιλ. ανατολικά της συμβολής του ποταμού Λάδωνα με τον Αλφειό και έφτανε ως την αρχαία Ψωφίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.