HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Και το όνομα αυτής... Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας

Έγινε η δεύτερη και καθοριστική τηλεφωνική επικοινωνία του Ζοραν Ζάεφ και του Αλέξη Τσίπρα. Όπως όλα δείχνουν, ανάμεσα στους δύο πρωθυπο...

Έγινε η δεύτερη και καθοριστική τηλεφωνική επικοινωνία του Ζοραν Ζάεφ και του Αλέξη Τσίπρα. Όπως όλα δείχνουν, ανάμεσα στους δύο πρωθυπουργούς υπήρξε συμφωνία για το ονοματολογικό των Σκοπίων.
Στον Παυλόπουλο ο Τσίπρας
Την επίτευξη συμφωνίας με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ για την αλλαγή της επίσημης ονομασίας της FYROM ανακοίνωσε κατά πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας στον Προκόπη Παυλόπουλο τον οποίο επισκέπτεται στο Προεδρικό Μέγαρο.
Ο πρωθυπουργός είπε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι έγιναν δεκτές οι προϋποθέσεις που είχε θέσει η ελληνική πλευρά, δηλαδή η νέα ονομασία της FYROM να ισχύει erga omnes και να απαλειφθούν οι αλυτρωτικές αναφορές - Αδιευκρίνιστα πολλά σημεία της συμφωνίας

Η Συμφωνία
Οι πληροφορίες, εν αναμονή του τελικού κειμένου κάνουν λόγο για τα εξής:
➤Επιλέχθηκε το όνομα Βόρεια Μακεδονία δηλαδή Severna Makedonija / Republic of North Macedonia.
➤Αποφασίστηκε ότι η γλώσσα της χώρας θα είναι τα «μακεδονικά» («Macedonian language») αλλά θα υπάρχουν αναφορές ότι δεν σχετίζεται με την αρχαία μακεδονική διάλεκτο κι ότι είναι σλαβικής προέλευσης.
➤Η εθνότητα θα είναι η «μακεδονική», δηλαδή οι κάτοικοι της γειτονικής χώρας θα λέγονται «μακεδόνες πολίτες» (/citizen of the Republic of North Macedonia). Εδώ θα υπάρχει αναφορά ότι ο λαός αυτός δεν σχετίζεται με τους αρχαίους Μακεδόνες.
➤Θα υπάρχουν ρητές αναφορές για την αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων και για την απαλειφή αλυτρωτικών σημείων. Π.χ. δεν υπάρχει πλέον η πρόταση «προστασία μακεδονικών μειονοτήτων» έξω από τα σύνορα της χώρας.
➤Θα υπάρχουν χρονοδιαγράμματα σχετικά με τη διαδικασία που θα απαιτηθεί για αλλαγές π.χ. στα εμπορικά κι όχι μόνο σήματα. Δεν είναι γνωστό αν θα είναι η σύντμηση SMK ή δεν θα υπάρχει ο S (Severna).
➤Θα υπάρχει η ρητή αναφορά στο erga omnes ώστε να αποφευχθεί η διπλή ονομασία. Ταυτότητες, διαβατήρια κι άλλα επίσημα έγγραφα στα Σκόπια θα έχουν το νέο όνομα.
➤Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πλευρά της γείτονος θα απομακρύνει αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου ή του Φιλίππου προκειμένου να άρει τις όποιες αντιδράσεις υπάρξουν σχετικά με τη σύνδεση με την αρχαία Μακεδονία.

Το Διάγγελμα Τσίπρα
Διάγγελμα για τη συμφωνία που επετεύχθη νωρίτερα, σήμερα, στο Σκοπιανό, απευθύνει αυτή την ώρα ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
«Οι 140 χώρες που σήμερα αναγνωρίζουν τους γείτονες ως Δημοκρατία της Μακεδονίας, θα τους αναγνωρίζουν εφεξής ως Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» είπε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμα που απευθύνει προς τους Έλληνες πολίτες μετά την επίτευξη συμφωνίας με την κυβέρνηση των Σκοπίων.
«Η κυβέρνηση υπερασπίζεται όλες τις κόκκινες γραμμές. Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για τα Βαλκάνια και για τους λαούς μας. Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή που ανοίγει ένα παράθυρο ευημερίας και συνανάπτυξηςς» τόνισε ο κ. Τσίπρας σημειώνοντας ότι με την συμφωνία αλλαγής ονομασίας της FYROM η Ελλάδα αναδεικνύεται σε ηγέτιδα δύναμη.
«Σήμερα μπορούμε όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες να είμαστε περήφανοι. Όχι μόνο για το ιστορικό μας παρελθόν αλλά και για το μέλλον» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας λέγοντας ότι οραματίζεται μια Ελλάδα διαφορετική. 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.