Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: Εξαιρετική Ημερίδα για τις Αναπτυξιακές Πολιτικές και τις Μορφές Ελέγχου

Ζητήματα αντιμετώπισης της διαφθοράς, της πολυνομίας, των αγκυλώσεων της γραφειοκρατίας, αλλά και των αναγκαίων πολιτικών προληπτικών ελ...

Ζητήματα αντιμετώπισης της διαφθοράς, της πολυνομίας, των αγκυλώσεων της γραφειοκρατίας, αλλά και των αναγκαίων πολιτικών προληπτικών ελέγχων, έθεσε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, κατά την ομιλία του στην ημερίδα με θέμα: «Δημόσια Διοίκηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση: Αναπτυξιακές Πολιτικές και Μορφές Ελέγχου», που διοργάνωσε σήμερα Τρίτη 26 Ιουνίου 2018, στην Πάτρα, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και το Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.
«Θέλουμε να υπάρχουν προληπτικοί έλεγχοι στις πράξεις και τις αποφάσεις μας. Όχι μόνο δεν τους αποφεύγουμε, αλλά τους επιδιώκουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κατσιφάρας, δίδοντας το στίγμα των πολιτικών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, υιοθετώντας συστήματα εσωτερικού ελέγχου.
Ο Περιφερειάρχης αναφερόμενος στα θέματα διαφθοράς τόνισε: «Δεν είναι μόνο ένα οικονομικό έγκλημα. Λειτουργεί καταλυτικά χτυπώντας τον πυρήνα της Δημοκρατίας, του ίδιου του πολιτικού συστήματος και την αναπτυξιακή πορεία της χώρας και το μέλλον της».
Παράλληλα ο κ. Κατσιφάρας στάθηκε στις προκλήσεις του αύριο υπογραμμίζοντας: «Αυτό που πρέπει να αποκαταστήσουμε είναι το τεκμήριο εμπιστοσύνης. Μια σχέση αξιόπιστη, πάνω στην οποία θα χτίσουμε ένα νέο μέλλον για την χώρα». Ενώ αναφερόμενος στα βήματα αντιμετώπισης της διαφθοράς στάθηκε ιδιαίτερα στο σύστημα «διαύγεια» και στο «ηλεκτρονικό πρωτόκολλο», που έδωσαν απαντήσεις σε κρίσιμα προβλήματα, όπως είπε.
Εξάλλου, συνέδεσε με την γραφειοκρατία και την πολυνομία πολλά από τα ζητήματα που παραμένουν εκκρεμεί. «Είναι μια γάγγραινα πάνω στην οποία ανακυκλώνεται ένα σύστημα διοίκησης και πολιτικής ανευθυνότητας. Ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα είναι η πολυνομία. Χανόμαστε μέσα σε νόμους, τροπολογίες, εγκυκλίους και ένα ολόκληρο επιστημονικό δυναμικό να αναλώνεται στις ερμηνείες τους», κατέληξε ο  Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας.    
Έμφαση στις μορφές προληπτικού, εσωτερικού ελέγχου
Μεταξύ των σημαντικών ομιλητών της ημερίδας ήταν ο Δημοσθένης Κασσαβέτης καθηγητής Νομικής, Ειδικός Γραμματέας Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη σημασία πρόληψης  κρουσμάτων διαφθοράς, καθώς και στο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει  ο Εσωτερικός Έλεγχος των φορέων. Ο ρόλος αυτός, όπως τόνισε ο Ειδικός Γραμματέας, επικεντρώνεται στην κατάρτιση καθαρών διαδικασιών, που θα συμβάλλουν καθοριστικά στην πρόληψη. 
Αναφέρθηκε, επίσης, σε δυσλειτουργίες και παθογένειες που εντοπίζονται στο σύνολο της δημόσιας διοίκησης και σχολίασε ότι «σε μια γενικευμένη κρίση, δεν μπορείς να βρεις οάσεις». Επεσήμανε όμως ότι η προσπάθεια του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης είναι να αλλάξει αυτήν την εικόνα. «Η προσπάθεια είναι συνολική, δύσκολη και θα πάρει χρόνο μέχρι να έχουμε ένα σωστό Κράτος» κατέληξε ο κ. Κασσαβέτης, προσθέτοντας ότι είναι βασικός ο ρόλος της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη δημιουργία ενός καλύτερου Κράτους.

Χρηματοδοτικά Εργαλεία για την Αυτοδιοίκηση
Στις αναπτυξιακές δυνατότητες που υπάρχουν, μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων που παρέχει το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, εστίασε κατά την ομιλία του ο Κωνσταντίνος Βαρλαμίτης, πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, πλαίσιο που ανέλυσε διεξοδικά σε ιδιαίτερη συνάντηση που είχε με Δημάρχους και εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τους ενημέρωσε για το πρόγραμμα συγχρηματοδότησης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με προνομιακούς όρους χρηματοδότησης για την αυτοδιοίκηση προκειμένου να καλυφθούν δράσεις και ανάγκες σε ενεργειακά, περιβαλλοντικά έργα, αναμορφώσεις κτιρίων κ.α 
Μιλώντας για το πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι», ο κ. Βαρλαμίτης είπε ότι έχουν ανοίξει ήδη δύο προσκλήσεις για έργα ύδρευσης και διαχείρισης λυμάτων, ενώ ο συνολικός του προϋπολογισμός του για 4 χρόνια,  ανέρχεται σε 2 δις, με σκοπό την ενίσχυση περιφερειακών δομών, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και την κάλυψη χρηματοδοτικών κενών. Αναφέρθηκε επίσης στη δυνατότητα χρηματοδότησης μελετών και το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης, τονίζοντας κυρίως ότι πρόκειται για χρηματοδοτικές  ενισχύσεις που αφορούν τους Δήμους της Περιφέρειας. «Όσο πιο γρήγορα τρέξουμε, τόσο περισσότερα έργα θα γίνουν», είπε προς τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης ο Πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, για να τονίσει: «Τα τοπικά έργα έχουν μεσοπρόθεσμο όφελος και για το ΑΕΠ».
Στην ημερίδα παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Αγρινίου και Πρόεδρος της ΠΕΔ Γιώργος Παπαναστασίου, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Γιώργος Λαζουράς, Ερυμάνθου Θάνος Καρπής, Αιγίου  Θανάσης Παναγόπουλος, Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργος Αγγελόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας  Κωνσταντίνος Καρπέτας, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακού Συντονισμού και Διοίκησης  Δημήτρης Δριβίλας, ο βοηθός Περιφερειάρχη σε θέματα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αντώνης Χαροκόπος, η βοηθός Περιφερειάρχη σε θέματα Άρσης των Κοινωνικών Ανισοτήτων Αναστασία Τογιοπούλου, η Εκτελεστική Γραμματέας της ΠΔΕ Διονυσία Μαράτου, περιφερειακοί σύμβουλοι, αντιδήμαρχοι και υπηρεσιακά στελέχη από όλες τις δομές της Δημόσιας Διοίκησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.