Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Στα 60 δισ. ευρώ οι συναλλαγές με πλαστικό χρήμα το 2017

Στη δεκαετία του 2000 όταν στη χώρα μας κυριαρχούσε η υπερκατανάλωση και ο άμετρος τραπεζικός δανεισμός όσοι καταναλωτές χρησιμοποιούσαν ...

Στη δεκαετία του 2000 όταν στη χώρα μας κυριαρχούσε η υπερκατανάλωση και ο άμετρος τραπεζικός δανεισμός όσοι καταναλωτές χρησιμοποιούσαν για τις συναλλαγές τους πλαστικό χρήμα, το έκαναν κατά κόρον με πιστωτικές κάρτες παρότι το επιτόκιο δανεισμού ήταν και τότε ιδιαίτερα αλμυρό (18%).

Τα πράγματα όμως από τότε έχουν αλλάξει δραματικά. Η οικονομική κρίση έφερε μείωση των εισοδημάτων, capital controls και "φρένο" στην υπερκατανάλωση. Εκτός αυτών έφερε και δραστικό περιορισμό στη χρήση των  πιστωτικών καρτών, καθώς οι τράπεζες έπαψαν να τις χορηγούν αφειδώς, ενώ αντιθέτως βρίσκονται στη δύσκολη θέση στο να αναζητούν αγωνιωδώς τους παραλήπτες πιστωτικών καρτών τους παρελθόντος  για να εξοφλήσουν, έστω και με μεγάλο "κούρεμα" τα φέσια που τους έριξαν αρνούμενοι να πληρώσουν τις δόσεις.

Από το 2014 και μέχρι σήμερα κυριαρχεί πλέον σε ποσοστό 90% η χρήση των χρεωστικών καρτών για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές καθώς από τη μια με βάση αυτές  κατοχυρώνεται, σε ένα ποσοστό ανάλογα με τα ετήσια εισοδήματα, το αφορολόγητο για μισθωτούς, συνταξιούχους και κατα κύριο επάγγελμα αγρότες, ενώ από την άλλη αποτελούν και δέλεαρ για τη συμμετοχή στη μηνιαία κλήρωση της φορο-λοταρίας μέσω της οποίας 1.000 τυχεροί λαμβάνουν από 1.000 ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος που δημοσιοποιήθηκαν στην ανασκόπηση του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος το 2017 η αξία των  συναλλαγών με πλαστικό χρήμα (πιστωτικές κάρτες, χρεωστικές, προπληρωμένες χρεωστικές και πιστωτικές εικονικές κάρτες πληρωμών) έφτασε τα 60 δισ. ευρώ έναντι 55 δισ. ευρώ το 2016, αύξηση δηλάδή 9%.

Στην ίδια μελέτη της ΤτΕ αναφέρεται επίσης ότι το 2017

Αυξήθηκε επίσης κατά 46%,έναντι του 2016, ο αριθμός των συναλλαγών με πλαστικό χρήμα, με τις συντριπτικά περισσότερες να γίνονται με χρεωστικές κάρτες (ποσοστό 87%).
Ο μέσος όρος των συναλλαγών ανά κάρτα αυξήθηκε κατά 32% φτάνοντας στις 45 συναλλαγές έναντι 34 το 2016.
Η μέση αξία των συναλλαγών ανά κάρτα μειώθηκε κατά 1% στα 3.666 ευρώ έναντιν 3.700 το 2016 (στις χρεωστικές κάρτες η μείωση ήταν 2%, ενώ στις πιστωτικές είχαμε αύξηση 3%).
Τέλος, η μέση αξία ανά συναλλαγή ήταν 82 ευρώ το 2017, έναντι 108 το 2016, με τη μεγαλύτερη μείωση να καταγράφεται στη χρήση με χρεωστικές κάρτες. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και για αγορές χαμηλής αξίας γίνεται χρήση πλέον των καρτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.