HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Κίνδυνος άνοιας λόγω περιορισμένου εισοδήματος

Οι ηλικιωμένοι με περιορισμένο εισόδημα είναι πιθανότερο να εκδηλώσουν άνοια, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονι...

Οι ηλικιωμένοι με περιορισμένο εισόδημα είναι πιθανότερο να εκδηλώσουν άνοια, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Psychiatry.

Ερευνητές του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου, ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 6.000 άτομα που είχαν γεννηθεί την περίοδο 1902-1943 και διαπίστωσαν ότι το 20% των φτωχότερων ηλικιωμένων είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν άνοια, από το 20% των λιγότερο στερημένων οικονομικών μέσων, συνομηλίκων τους.

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που καθορίζει ποιοι κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες επηρεάζουν την άνοια και διαπιστώνει ότι το περιορισμένο εισόδημα στην τρίτη ηλικία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας, ανεξαρτήτως μορφωτικού επιπέδου.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία από τη μελέτη English Longitudinal Study of Ageing (ELSA), όπου δύο ανεξάρτητες επιστημονικές ομάδες διερεύνησαν παράγοντες που τυχόν επηρεάζουν τον κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας.

Οι κοινωνικοοικονομικές ανισότητες επηρέαζαν περισσότερο τα άτομα που είχαν γεννηθεί από το 1926 και έπειτα, εν αντιθέσει με όσους είχαν γεννηθεί νωρίτερα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Αντριου Στεπτοου, συγγραφέα της μελέτης «η έρευνα επιβεβαιώνει ότι ο κίνδυνος άνοιας μειώνεται μεταξύ των ηλικιωμένων με καλή οικονομική επιφάνεια, συγκριτικά με όσους έχουν λιγότερους οικονομικούς πόρους. Πολλοί παράγοντες μπορεί να συντελούν σ’ αυτό. Οι διαφορές στον τρόπο ζωής και οι παράγοντες ιατρικού κινδύνου, για παράδειγμα. Ίσως, όμως, τα άτομα με περισσότερες κοινωνικές και πολιτιστικές ευκαιρίες να έχουν γενικότερα την ευκαιρία να μένουν περισσότερο ενεργοί».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.