HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΑΓΙΑ ΛΑΥΡΑ: Συγκίνηση στην Κουρά του Μοναχού Γερμανού (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης και με την παρουσία μεγάλου πλήθους προσκυνητών τελέστηκε χθες το απόγευμα στην ιστορική Ιερά Μονή Αγίας Λαύ...

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης και με την παρουσία μεγάλου πλήθους προσκυνητών τελέστηκε χθες το απόγευμα στην ιστορική Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων, από τον Σεβ. Μητροπολίτη Καλαβρύτων & Αιγιαλέίας κ.κ. Αμβρόσιο, η Κουρά του νέου μοναχού Γερμανού. Ο νέος Μοναχός, γεννήθηκε στα Φλάμπουρα Καλαβρύτων και υπηρέτησε ως απλώς ρασοφόρος επί σειρά ετών την εκκλησία και ιδιαίτερα στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Μανεσίου Καλαβρύτων,  αλλά και και για 48 χρόνια υπηρέτησε ως ρασοφόρος στην Ιερά Μονή Ομπλού στην Πάτρα με πλούσια πνευματική προσφορά στην τοπική κοινωνία και ιδιαίτερα αγαπητός σε όλους.
Στην ιερά ακολουθία της Κουράς, συμμετείχε ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας, πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Ευσέβιος, ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Μεγάλου Σπηλαίου πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Ιερώνυμος, ο πρωτοπρεσβύτερος ο. Κωνσταντίνος Μητρόπουλος, ο π Δημήτριος Τζελέπης, π. Αθανάσιος Λιακόπουλος, ο π. Γεώργιος Σαρδελιάνος, ο π. Γεώργιος Τζελέπης, ο π. Αθανάσιος Τρυφωνόπουλος και άλλοι ιερείς της Μητροπόλεως Καλαβρύτων, ιερείς από Πάτρα, η αδελφότητα της μονής, οι ιεροδιάκονοι π. Χρήστος Μπίρμας, ο π Φιλάρετος Θεοδωρακόπουλος και π.Σάββας Ζαφειρακόπουλος.
Μετά την απόλυση της Ακολουθίας το πυκνό εκκλησίασμα ευχήθηκε στον Μοναχό Γερμανό, ενώ ακολούθως παρατέθηκε κέρασμα σε όλους τους παραβρισκόμενους στο αρχονταρίκι της ιστορική μονής.
Στην τελετή παραβρέθηκς και ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας κος Γιώργος Αγγελόπουλος που διατηρεί οικογενειακούς δεσμούς με τον νέο ιερομόναχο


Η ακολουθία της Κουράς
Κατά την Κουρά, ο δόκιμος μοναχός (ή η δόκιμη μοναχή αντίστοιχα) εισέρχεται στο Ναό ανυπόδητος, ασκεπής, φορώντας μόνο έναν απλό λευκό χιτώνα ή πουκάμισο, δηλώνοντας έτσι, ότι απέρριψε όλα τα περιττά, φθαρτά και κοσμικά αντικείμενα και είναι έτοιμος να φορέσει το τιμημένο ράσο του μοναχού. Κατόπιν υπόδειξης του ηγουμένου της Μονής, που τον υποβαστάζει, βάζει αρχικά μια μετάνοια στην είσοδο του Ναού, ενώ φθάνοντας στο κέντρο, βάζει μετάνοια προς τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα και μια ακόμη μπροστά στην Ωραία πύλη. Επίσης, βάζει μετάνοιες στις εικόνες του τέμπλου (του Χριστού, της Παναγίας, του τιμωμένου Αγίου της Μονής και του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου). Τέλος βάζει μετάνοια στον ηγούμενο και του ασπάζεται το δεξί χέρι. Στη συνέχεια ο κειρόμενος μοναχός στέκεται γονυκλινής μπροστά στην Ωραία Πύλη και αριστερά του ηγουμένου του.

Μετά από ορισμένα για την περίσταση τροπάρια, ο επίσκοπος ή ο ιερέας, που τελεί την κουρά, κατηχεί το νέο μοναχό. Ο μοναχός απαντά στις προκαθορισμένες για όλους τους μοναχούς ερωτήσεις του ιερουργούντα δίνοντας έτσι όρκους αγαμίας, παραμονής στο χώρο της Μονής, αγνότητας, εγκράτειας, πτωχείας, ακτημοσύνης, διαρκούς προσευχής, υπακοής και ολοκληρωτικής αφοσίωσης στο Θεό, ενώ παραιτείται από την όποια περιουσία του, η οποία περιέρχεται στη Μονή, που διαβιώνει.

Στη συνέχεια ο ιερουργός επιδίδει επανειλημμένα στο κειρόμενο ένα ψαλίδι (το οποίο αρχικά ήταν τοποθετημένο επί του Ιερού Ευαγγελίου, μετά την Είσοδό του) και εκείνος το επιστρέφει κάθε φορά στον ιερουργούντα, δείχνοντας με αυτή τη κίνηση την προαίρεσή του να καρεί μοναχός. Έπειτα, ο ιερουργός κόβει με το ψαλίδι λίγες τρίχες από το κεφάλι του κειρόμενου σε τέσσερα σημεία, σχηματίζοντας σταυρό.

Ακολουθεί η ένδυση των προβλεπόμενων ιματίων, τα οποία έχουν εισαχθεί στο Ιερό Βήμα από την προηγούμενη ημέρα. Ο τυπικάρης ή η τυπικάρισσα της Μονής δίνει ένα προς ένα όλα τα ενδύματα στον ιερουργούντα, ο οποίος, αφού αναγνώσει τις κατάλληλες ευχές για κάθε ένδυμα, τα ευλογεί και τα επιδίδει στον ανάδοχο του μοναχού και εκείνος ενδύει τον κειρόμενο.

Μετά την ανάγνωση του Αποστόλου και του Ευαγγελίου, ο ιερουργός επιδίδει στο νέο μοναχό έναν ξύλινο σταυρός χειρός μαζί με κομποσκοίνι και μια αναμμένη λαμπάδα. Ο σταυρός φυλλάσεται στο εικονοστάσι του μοναχού μέχρι τον θάνατό του, ώστε να θαφτεί κρατώντας το σταυρό αυτό, ενώ η λαμπάδα αυτή ανάβει και στην κηδεία του.
Εγγράφεται επίσημα στο μοναχολόγιο της Μονής του, ως κανονικό πλέον μέλος της Αδελφότητας και έκτοτε, δεν επιτρέπεται να βγει από την Μονή παρά μόνο κατόπιν ευλογίας για εργασίες, που αφορούν το μοναστήρι, ή αν υπάρχει κάποιο πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας. 
για το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS
Νίκος Κυριαζής 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.