HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Το Ρωσικό Προξενείο Πατρών τίμησε στα Καλάβρυτα την ημέρα νίκης κατά των Ναζί

Παραμονές της Νίκης των Ρώσων κατά των Ναζί, η «Ένωση Συμπατριωτών της τέως ΕΣΣΔ και επιγόνων, Πατρών - Αχαΐας «Σογιούζ» , το Ινστιτούτο...

Παραμονές της Νίκης των Ρώσων κατά των Ναζί, η «Ένωση Συμπατριωτών της τέως ΕΣΣΔ και επιγόνων, Πατρών - Αχαΐας «Σογιούζ», το Ινστιτούτο Διαπολιτισμικών Σχέσεων και ο Σύλλογος Μεσολογγίου «Αθανάσιος Ραζηκότσικας» κατέθεσαν στεφάνια και λουλούδια στο Μνημείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος.
Η Μεγάλη Ημέρα της Νίκης των Ρώσων κατά του φασισμού τιμάται στις περισσότερες χώρες της πρ. Σοβιετικής Ενωσης στις 9 Μαΐου. Το Επίτιμο Προξενείο της Ρωσίας στην Πάτρα και οι σύλλογοι κατοίκων πρώην χωρών της ΕΣΣΔ στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, παραμονές της επετείου, την Κυριακή που μας πέρασε 6 Μαΐου, τίμησαν τα θύματα των Καλαβρύτων που εκτελέστηκαν από τους Ναζί του τακτικού γερμανικού στρατού, της γνωστής Βέρμαχτ, στους χώρους του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος. Η δράση αυτή αποτέλεσε όχι μόνο φόρο τιμής για τους νεκρούς των Καλαβρύτων, αλλά και για όλους τους Ρώσους συμπατριώτες και όσους θυσιάστηκαν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η γραμματέας του Επίτιμου Προξενείου της Πάτρας Απάλκοβα Τατιάνα διηγείται στην «Πελοπ. Λαύρα» και στο «ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS»: «Στη πρώην ΕΣΣΔ, σχεδόν σε κάθε οικογένεια υπάρχει κάποιο σημάδι από τα δύσκολα χρόνια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου του 1941-1945, έτσι οι παρακαταθήκες της ιστορίας περνούν από γενιά σε γενιά. Για αυτό το λόγο όλοι οι συμπατριώτες μας για να τιμήσουν τους συγγενείς τους βετεράνους στρατιώτες, είτε μαχητές της Αντίστασης, είτε αιχμαλώτους σε Στρατόπεδο Συγκέντρωσης, είτα τα παιδιά του Πολέμου, κρατούσαν στην εκδήλωση τη φωτογραφία ή το όνομα του συγγενή τους στην κατάθεση λουλουδιών. 
Ολοι οι Ρώσοι ομογενείς όπως και οι Έλληνες που στήριξαν αυτή τη δράση, είχαν καρφιτσώσει στις μπλούζες και τα σακάκια τους την κορδέλα του Αγίου Γεωργίου. Αυτή η κορδέλα αποτελεί το σύμβολο της Μεγάλης Νίκης κατά του ναζισμού και φοριέται εις μνήμη των βετεράνων και των ηρώων που έπεσαν στο πεδίο της μάχης. Η κορδέλα αυτή έχει μεγάλη ιστορία. Στην προεπαναστατική Ρωσία αυτή η κορδέλα στόλιζε τον Σταυρό του Αγίου Γεωργίου, που αποτελούσε το ύψιστο παράσημο για τους στρατιώτες. Στην περίοδο του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου χρησιμοποιήθηκε κατά τη δημιουργία του Παρασήμου της Δόξας. Κάθε χρόνο στις αρχές Μαΐου, το Επίτιμο Προξενείο της Ρωσίας στην Πάτρα πραγματοποιεί διανομή της κορδέλας, η οποία είναι γνωστή σε 92 χώρες του κόσμου».
Η Ένωση Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, η οποία  ήταν παρούσα στις εκδηλώσεις, έχει σταθερή συνεργασία με τους Ρώσους κατοίκους της περιφέρειας. Ο πρόεδρός της Χαρίλαος Ερμείδης ξενάγησε την αντιπροσωπεία, ενημερώνοντας τα μέλη της για το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα. Στο Μουσείο Ολοκαυτώματος παρευρέθη ο αυτόπτης μάρτυρας των γεγονότων της 13ης Δεκεμβρίου 1943, 12χρονος τότε, Γεώργιος Δημόπουλος, ο οποίος διηγήθηκε στα μέλη της Ένωσης για τη γερμανική στρατιωτική επιχείρηση και τους εκτελεσθέντες. 
Στη Ρωσία η παρέλαση για την 73η επέτειο της Ημέρας της Νίκης έγινε στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας παρουσία του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Σε πολλές πόλεις της Ρωσίας και σε δεκάδες πόλεις του κόσμου στις 9 Μαΐου παρελαύνει και το «Αθάνατο Τάγμα». Είναι μια πορεία μνήμης και τιμής που για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε το 2012 στην πόλη Τομσκ της Ρωσίας. Είναι μία δράση, η οποία δεν προέρχεται από καμία κρατική, κυβερνητική ή μη κυβερνητική οργάνωση. Δυο δημοσιογράφοι σε μια σιβηρική πόλη πήραν τις φωτογραφίες των παππούδων τους και στάθηκαν στον δρόμο για να πουν στον κόσμο ποιοι ήταν, πού πολέμησαν και γιατί. Ο κόσμος που περνούσε δίπλα μαζεύτηκε εντελώς αυθόρμητα, κάποιοι έφεραν κι εκείνοι τις φωτογραφίες των συγγενών τους, μέχρι που πλέον άρχισε να συγκεντρώνεται πράγματι ένα τάγμα. Οι απόγονοι, εγγόνια και δισέγγονα, κάποιοι με φωτογραφίες, άλλοι χωρίς φωτογραφίες απλώς με ονόματα και μνήμες στην καρδιά πορεύονται κρατώντας ζωντανή την ανάμνηση του αγώνα τους. 
Κάθε χρόνο ο αριθμός των συμμετεχόντων αυξάνεται όλο και περισσότερο σε όλο τον κόσμο. Σε τουλάχιστον άλλες 30 χώρες του πλανήτη, απόγονοι όσων συμμετείχαν σε μάχες κατά του φασισμού στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, προπορεύθηκαν κρατώντας ζωντανή την ανάμνηση του αγώνα τους. Πέρυσι, την πρώτη χρονιά που το «Αθάνατο Τάγμα» βρέθηκε στην Αθήνα στο Σύνταγμα, συσπείρωσε περισσότερα από 5.000 άτομα. Η επικεφαλής της πορείας ήταν η κόρη του Ηρωα της Σοβιετικής Ενωσης Μιλίτων Καντάρια, ο οποίος μαζί με τον Μιχαήλ Γιεγκόροβ ύψωσαν τη σημαία της νίκης στο Ράισταγκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.