HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

"Ψαλιδίζει" τις συντάξεις ο ΣΥΡΙΖΑ από το 2019

Την ώρα που η διαπραγματευτική ομάδα κάνει αγώνα δρόμου για να έχει οριστικοποιηθεί η τεχνική συμφωνία μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ώστε...

Την ώρα που η διαπραγματευτική ομάδα κάνει αγώνα δρόμου για να έχει οριστικοποιηθεί η τεχνική συμφωνία μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ώστε να εγκριθεί από το Eurogroup της 24ης Μαΐου, το επίκεντρο της συζήτησης έχει μεταφερθεί στις περικοπές των συντάξεων που έχουν προγραμματιστεί για την 1/1/2019.
 Είναι πλέον φανερό ότι η λήξη του προγράμματος δεν συνεπάγεται την έξοδο από την αυστηρή επιτήρηση των δανειστών, ενώ η σκληρή λιτότητα θα συνεχιστεί για μεγάλο διάστημα ακόμα –το πιο πιθανό μέχρι τις μεθεπόμενες εκλογές. Επομένως, το ζητούμενο είναι η πολιτική διαχείριση που θα επιλέξει ο Αλέξης Τσίπρας μετά τον Αύγουστο.

«Η προσοχή μας στην αξιολόγηση»
Η επίσημη γραμμή της κυβέρνησης είναι ότι η προσοχή της έχει επικεντρωθεί στο κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας στους Ράνια Τζίμα, Σπύρο Λάμπρου και Λώρα Ιωάννου για τον Alpha, είπε χαρακτηριστικά: «Αυτό που μας ενδιαφέρει, αυτή τη στιγμή, είναι να ολοκληρώσουμε όλες τις προαπαιτούμενες δράσεις για να τελειώνουμε με την τέταρτη αξιολόγηση, να έχουμε μια καλή συμφωνία για το χρέος και να έχουμε και μια καλή συμφωνία για την μεταπρογραμματική εποπτεία.»

Ο κ. Τζανακόπουλος ήταν κατηγορηματικός στο ότι δεν υπάρχει θέμα επίσπευσης της περικοπής του αφορολόγητου ορίου (έχει προγραμματιστεί για την 1/1/2020): «Δεν υπάρχει περίπτωση για μια εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου το 2019, καθώς κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από τη δημοσιονομική πορεία της χώρας». Ωστόσο, σε ό,τι αφορά τις συντάξεις, ο κ. Τζανακόπουλος περιορίστηκε να υπογραμμίσει τη σημασία των αντίμετρων που συνοδεύουν τις περικοπές, γιατί «ενισχύουν συγκεκριμένες κοινωνικές κατηγορίες, οι οποίες και αυτές έχουν τεράστια ανάγκη οικονομικής υποστήριξης.»

Ψαλίδι έως και 18%
Η περικοπή των συντάξεων από 1/1/2019 μόνο αμελητέα δεν είναι. Ανέρχεται στο ποσό του 1,8 δισ. (1% του ΑΕΠ), κάτι που μεταφράζεται σε απώλειες έως και 18% για τους συνταξιούχους που καρπώνονται μέχρι σήμερα την «προσωπική διαφορά» του νόμου Καττρούγκαλου. Ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος παραδέχτηκε ότι οι περικοπές θα αφορούν και συντάξεις κάτω από τα 1.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στις 6 Μαΐου του 2016, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφραζε την ικανοποίησή του γιατί ο νόμος Καττούγκαλου «διασφαλίζει ότι δεν θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις και δεν επηρεάζει την συντριπτική πλειονότητα των επικουρικών συντάξεων».
Οι περικοπές θα σημάνουν την αθέτηση μιας κυβερνητικής δέσμευσης που αναλήφθηκε μετά τον Σεπτέμβριου του 2015, δηλαδή αφού είχε δοθεί η νέα εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.