Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Νίκος Παππάς: Η Πάτρα τεχνολογική πρωτεύουσα της χώρας

«Η Ελλάδα που ανατέλλει, η Ελλάδα που βγαίνει από την κρίση, η Ελλάδα που μπορεί να στηριχθεί στις δυνάμεις της ζει και αναπνέει και η κ...

«Η Ελλάδα που ανατέλλει, η Ελλάδα που βγαίνει από την κρίση, η Ελλάδα που μπορεί να στηριχθεί στις δυνάμεις της ζει και αναπνέει και η καρδιά της χτυπά σε τέτοιου τύπου εκδηλώσεις, όπως το Patras IQ, εκεί δηλαδή που ενώνονται οι δυνάμεις της Ελλάδας, οι δυνάμεις της κοινωνίας μας που βρίσκονται στην αιχμή της γνώσης. Της γνώσης, η οποία διεκδικεί να αναπτύξει εφαρμογές και προϊόντα, τα οποία θα βελτιώσουν την καθημερινή ζωή».

Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, μιλώντας απόψε στα εγκαίνια της 5ης έκθεσης καινοτομίας και μεταφοράς τεχνογνωσίας Patras IQ, που πραγματοποιήθηκαν στο κλειστό γυμναστήριο «Δ. Τόφαλος» της Πάτρας.

Όπως πρόσθεσε ο Νίκος Παππάς, «η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή έχει ένα χρόνο ζωής τρεισήμισι ετών, ένα χρόνο ζωής που δείχνει ότι καταφέρνουμε και βγαίνουμε μέσα από δυσκολίες με ψηλά το κεφάλι, μέσα από μία σκληρότατη μάχη» και συνέχισε: «Σήμερα όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει, αφού για πρώτη φορά από τότε που η Ελλάδα μπήκε στα προγράμματα δεν υπάρχει προσδοκία νέων μέτρων, αλλά η προσδοκία ακόμα και ακύρωσης συμφωνημένων μέτρων. Μπορούμε να τα καταφέρουμε, οι αναπτυξιακές προοπτικές είναι επίμονες, η ανεργία έχει πέσει από το 27% στο 20% .Δεν θα μιλήσω για Success Story, αλλά θα πω ότι τα σημάδια της ανάκαμψης και των δυνατοτήτων είναι εκεί και πρέπει να τα αξιοποιήσουμε. Σήμερα βρισκόμαστε ενώπιον της ολοκλήρωσης του τρίτου προγράμματος και πάμε προς μία καθαρή έξοδο. Αυτό θα αυξήσει τις δυνατότητες της χώρας σε όλα τα επίπεδα, και το στοίχημα για την επόμενη μέρα είναι το αναπτυξιακό μοντέλο. Και το Patras IQ, το οποίο στοχεύει στην ενίσχυση της συνεργασίας της ερευνητικής κοινότητας με το παραγωγικό τομέα, αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα του αναπτυξιακού μοντέλου που επιδιώκουμε».

Ο Νίκος Παππάς, υπογράμμισε ότι «παλεύουμε για τη δίκαιη ανάπτυξη - και δίκαιη ανάπτυξη σημαίνει ότι είναι δίκαιη και μεταξύ των Περιφερειών, αλλά και μεταξύ των μελών της κοινωνίας μας» προσθέτοντας ότι «μία δίκαιη ανάπτυξη προϋποθέτει ότι όλοι μας μπορούμε να γίνουμε κοινωνοί, όλοι μας μπορούμε να απολαύσουμε τις δυνατότητες που φέρνουν οι νέες τεχνολογίες».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Νίκος Παππάς αναφέρθηκε και στο ζήτημα της διαστημικής και δορυφορικής πολιτικής της κυβέρνησης, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Θέλω να καλωσορίσω από αυτό το βήμα, το γεγονός ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις συμφωνούμε ότι η χώρα πρέπει να έχει μία άρτια διαστημική πολιτική. Θέλω να καταθέσω την ισχυρή πεποίθηση, ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει παραγωγός διαστημικών προϊόντων και υπηρεσιών. Τέσσερα πανεπιστήμια ένωσαν τις δυνάμεις τους και αναπτύσσουν ένα πρόγραμμα, όπου για πρώτη φορά η Ελλάδα θα έχει τη δική της πλήρη συστοιχία μικροδορυφόρων. Θα μπορεί λοιπόν να παράξει και τους μικροδορυφόρους, αλλά και υπηρεσίες, οι οποίες απορρέουν από την αξιοποίησή τους. Η Ελλάδα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα, αρκεί να πιστέψει στις δυνάμεις της, στους ερευνητές και στις ζωντανές δυνάμεις της επιχειρηματικής κοινότητας, διότι μπορούμε πραγματικά να κατακτήσουμε μία ξεχωριστή θέση στην παγκόσμια αγορά σε αυτόν τον κλάδο».

Στο μεταξύ, όσον αφορά στην σύνδεση της Πάτρας με τις νέες τεχνολογίες, ο Νίκος Παππάς είπε ότι «η Πάτρα κατακτά το ρόλο της τεχνολογικής πρωτεύουσας της χώρας και μπορεί να γίνει το κέντρο στο οποίο θα γεννηθούν ιδέες, που θα πάνε την χώρα μας παρακάτω».
Όπως πρόσθεσε, «η Πάτρα διαθέτει δυνατότητες και θεσμούς, όπως το Πανεπιστήμιο Πατρών ένα ίδρυμα με παράδοση, κύρος και εμπειρία, το οποίο είναι ένα από τα τέσσερα πανεπιστήμια που συμμετέχει στο πρόγραμμα ανάπτυξης μιας πλήρους συστοιχίας μικροδορυφόρων, οι οποίοι θα έχουν αποκλειστικά κατασκευαστεί στην Ελλάδα, θα λειτουργούν από την Ελλάδα και θα ελέγχονται από την Ελλάδα».

Ακόμη ανέφερε ότι «η πόλη έχει ένα από τα καλύτερα Ανώτατα Τεχνολογικά Ιδρύματα, όπως και το πρωτοποριακό και εξαιρετικά δυναμικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο». «Είναι εξαιρετικής σημασίας αυτή η περιουσία» συνέχισε «διότι ως κυβέρνηση επιδιώκουμε να επενδύσουμε στη δημιουργία ενός κρίσιμου πλεονεκτήματος, τόσο στην ερευνητική κοινότητα όσο και στον παραγωγικό τομέα, μέσα ακριβώς από την ενίσχυση προσπαθειών όπως το Patras IQ, το οποίο έχει ένα υψηλότατο συμβολισμό, δηλαδή την συνεργασία, την κοινή πλατφόρμα, το κοινό προβληματισμό και τη συνένωση δυνάμεων».

Καταλήγοντας, ο Νίκος Παππάς τόνισε ότι «είναι η ώρα να πιστέψουμε στις δυνάμεις μας, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να σηκώσουμε τη χώρα μας ψηλά, εκεί που της αξίζει».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.