HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΔΡΟΒΟΛΟΒΟ: ΑΛΗΘΙΝΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ Π.Π.ΓΕΡΜΑΝΟ

Αληθινό μεγαλείο, εθνική ανάταση, κατάνυξη, πληρότητα, μυσταγωγία αισθάνθηκαν όσοι παρευρέθηκαν στις εόρτιες εκδηλώσεις στον πανηγυρίζο...

Αληθινό μεγαλείο, εθνική ανάταση, κατάνυξη, πληρότητα, μυσταγωγία αισθάνθηκαν όσοι παρευρέθηκαν στις εόρτιες εκδηλώσεις στον πανηγυρίζοντα σπηλαιώδη ναό της Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής Δροβολοβού κατά την ομώνυμη εορτή την 13η-4-2018. Επίσης το ίδιο και στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη συνέχεια για τον Π. Π. Γερμανό στον αύλειο χώρο του ναού και σε μνημείο με αναθηματική πλάκα που έχουμε κατασκευάσει εκεί, για να θυμίζει το πέρασμα του λαμπρού Ιεράρχη απ τα χωριά μας και τον ιδιαίτερο σύνδεσμό του με αγωνιστές της περιοχής μας κατά το 1821.
Μετά το τρισάγιο-που τελέστηκε από τον αιδεσιμότατο εφημέριο π. Νικόλαο Σωτηρόπουλο-για τον εθνεγέρτη Π. Π. Γερμανό ακολούθησε το καλωσόρισμα των παρισταμένων, από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Καμενιανιτών-Δροβολοβιτών-Δεσινιωτών Κωνσταντίνο Νικολόπουλο-Καμενιανίτη.

«Ο κ. Νικολόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων ότι: Στην ανθρωπότητα λειτουργούν πνευματικοί νόμοι και κατ’αυτούς, όσοι λαοί λησμονούν τη ιστορία τους είναι καταδικασμένοι να την ξαναζήσουν ή να εξαφανιστούν. Κάτι τέτοιο βιώνουμε εμείς σήμερα γιατί πέραν των άλλων, απομακρυνθήκαμε από τις αξίες εκείνες που μας όριζαν ως έθνος.

Συμπλήρωσε ακόμη ότι πέραν των άλλων νοημάτων, διοργανώσαμε και πραγματοποιούμε αυτές τις εκδηλώσεις για έναν ιδιαίτερο ακόμη λόγο. Είναι για να αντλήσουμε δύναμη να απαντήσουμε σε κάποια σκοτεινά κέντρα λήψης αποφάσεων, τα οποία επιδιώκουν να παραχαράξουν την ιστορία μας, να απαξιώσουν τους ήρωες, να απομονώσουν την Εκκλησία από την οργάνωση, την προπαρασκευή και τη συμμετοχή Της στον Αγώνα της Παλιγγενεσίας, έτσι ώστε να μεταβάλλουν τον Ελληνικό Λαό σε μπουλούκια, έρμαιο στα σκοτεινά και ύπουλα σχέδιά τους, τα οποία με θύλακες και προγεφυρώματα έχουν προωθήσει και στην τελευταία αγροικία. Είναι επιτακτική η ανάγκη, για σύμπνοια, αλληλοσεβασμό, αλληλοεκτίμηση και αλληλεγγύη, ώστε ενωμένοι σφιχτά μεταξύ μας και υπό τις Ευλογίες Της Υπερμάχου Στρατηγού, να πορευθούμε μέσα στον κυκεώνα που βρεθήκαμε ξαφνικά και απρόσμενα...»

Τον πανηγυρικό εκφώνησε σ έναν αληθινά μεγαλειώδη λόγο του, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καμενιάνων Σπύρος Λάμπος, του οποίου απόσπασμα μεταφέρουμε εδώ.
«…Αγαπητοί μου, συγκεντρωθήκαμε κι εφέτος στο λατρευτικό τούτο χώρο, προκειμένου η Ζωοδόχος Πηγή, η Δέσποινα του κόσμου, μας δώσει την Ευλογία και τη Χάρη Της, ώστε με πνεύμα καθαρό, με πνεύμα φωτισμένο να ατενίσουμε μία πραγματικότητα, η οποία αναλύεται, το μεν στο κοινωνικό μας πρόβλημα της αλληλοφαγωμάρας, το δε στη δυνατότητα να μεγαλουργούμε, όταν έχουμε ομόνοια, όταν έχουμε σύμπνοια, όταν έχουμε τη σωστή συγκρότηση, οργάνωση και προπαρασκευή κάθε φορά.
Αυτό άλλωστε είναι και το ιδιαίτερο, το βαθύτερο νόημα της σημερινής εκδήλωσης.
Το πρόβλημα της διχόνοιας ήταν οξύ και στην αρχαία Ελλάδα και στη Βυζαντινή, αλλά και στα χρόνια της τουρκοκρατίας. Έγινε όμως οξύτερο μέσα στις φλόγες του Ιερού Αγώνα του 1821 και τότε λίγο έλειψε να γίνει ο τάφος της αναγεννημένης Ελλάδος, με τον εμφύλιο πόλεμο 1823-1824. Η αλληλοφαγωμάρα συνεχίζεται ποικιλοτρόπως ακόμα και σήμερα.

Και αν η επανάσταση δεν έσβησε και δεν καταστράφηκε η Ελλάδα από τα ίδια της τα παιδιά, τούτο οφείλεται στη μεγάλη καρδιά και τη φιλοπατρία του Κολοκοτρώνη, τον οποίο σημειωτέον τον φυλάκισαν και σκότωσαν τον γιο του Πάνο.
Ο Εθνεγέρτης Π.Π. Γερμανός συνελήφθη στην Ι. Μονή Χρυσοποδαρίτισσας Νεζερών, ύστερα από δύο έγγραφες διαταγές των Κωλέτη και Γκούρα.
Όταν περί τα τέλη του 1824 πέρασε από το Δροβολοβό, εγκλείστηκε-φυλακίστηκε, στον εντός του σπηλαίου εδώ ευρισκόμενο Ναό Ζωοδόχου Πηγής.
Συνεχίζονται οι εμφύλιοι και μεταγενέστερα, (Εθνικός διχασμός, εμφύλιος 1946-1949), με καταστροφικές συνέπειες και χιλιάδες νεκρούς. Για να έρθουμε στα Ιουλιανά του 1965, τη δικτατορία, το Πολυτεχνείο. 

Και τώρα τα πράγματα δεν είναι καθόλου ευχάριστα. Τώρα και αν απαιτείται Εθνική ομοψυχία, μακριά από μικρότητες, κοντόφθαλμα προσωπικά συμφέροντα, εξουσιοθηρία και αλληλοφαγωμάρα.
¨Η εξουσιοθηρία, όταν βασίζεται στην ηθική, τότε είναι αρετή¨.
(Δρ. Συνταγματολόγος Αντώνης Κλοκώνης εκ Βάρδας Ηλείας στην εφημερίδα Πρωινή Πύργου Ηλείας 10-11-2002.
Αυτό είναι το μέτρο των προσπαθειών, των ενεργειών των φρονίμων ανθρώπων και όχι όπως αρέσει ή όπως βολεύει τον καθένα.
Ω! Δέσποινα του κόσμου γενού Μεσίτρια».
Ακολούθησαν χαιρετισμοί, κατάθεση στεφάνων και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Οι τελετάρχες Αλέξανδρος Σταθόπουλος και Βασίλειος Καλογερόπουλος απέδωσαν τα μέγιστα.
Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους η Αντιδήμαρχος του Δήμου Καλαβρύτων και κατά τόπον Αντιδήμαρχος Χαρά Γεωργακοπούλου, η οποία θαύμασε το μεγαλείο και τη λαμπρότητα τους, καθώς και η Πρόεδρος του Συλλόγου Κερτεζιτών «ο Στριφτόμπολας» Γεωργία Χασαποπούλου, η οποία εξέφρασε τα ίδια συναισθήματα. 
Παρευρέθηκαν ακόμη Πρόεδροι κοινοτήτων και Συλλόγων, τέως πρόεδροι, καθώς και πλήθος κόσμου.
Τους προσκεκλημένους δεξιώθηκε ο Σύνδεσμός μας, καθώς και οι κάτοικοι στην «έπαυλη» του συντοπίτη μας ηθοποιού Αντώνη Θεοδωρακόπουλου. Θερμές ευχαριστίες σ όλους, σε όσους κοπίασαν, καθώς και στους χορηγούς και τους συμμετέχοντες.
Ιδιαίτερη ήταν η απαγγελία επίκαιρου ποιήματος του Προέδρου του Συνδέσμου μας Καμενιανιτών-Δροβολοβιτών-Δεσινιωτών και λογοτέχνη Κωνσταντίνου Νικολόπουλου-Καμενιανίτη.
Το ποίημα αφιερωμένο στη σημαία απήγγειλαν οι μικρές μαθήτριες από Δεσινό και Δροβολοβό: Η Χριστίνα Β. Ηλιόπουλου και η Ζωή Ρηγοπούλου, οι οποίες ήτα άριστες και έκλεψαν την παράσταση.

Παραθέτουμε βίντεο και φωτογραφίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.