HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Οι "ρίζες" των Σουδενιωτών αποκαλύφθηκαν μέσα από ντοκουμέντα

Οι "ρίζες" των Σουδενιωτών αποκαλύφθηκαν μέσα από ντοκουμέντα, σε  εκδήλωση που έγινε στην αίθουσα του Γυμνασίου Λουσικών, στη...

Οι "ρίζες" των Σουδενιωτών αποκαλύφθηκαν μέσα από ντοκουμέντα, σε  εκδήλωση που έγινε στην αίθουσα του Γυμνασίου Λουσικών, στην παρουσίαση της πολυτελούς και πλούσιας ομώνυμης έκδοσης του Συλλόγου Σουδενιωτών Πατρών & Περιχώρων. Οι επιμελητές των 528 σελίδων του βιβλίου, Κώστας Παπαγιαννόπουλος και Ελένη Σιμώνη (αρχαιολόγοι και στελέχη του Ινστιτούτου Τοπικής Ιστορίας), μίλησαν για τη μοναδική τους έρευνα, η οποία ανέδειξε την ιστορία και τις παραδόσεις των Σουδενιωτών, μέσα από μελέτη και συγγραφή 7 ολόκληρων χρόνων. Στα ερωτήματα, αν οι Σουδενιώτες κρατούν όντως από την Ήπειρο, πότε και γιατί δημιουργήθηκαν τα Σουδενά Πελοποννήσου και κάτω από ποιες συνθήκες οι νεότεροι οικισμοί Λουσικά και Ανω Σουδεναίικα Αχαΐας, οι δημιουργοί του βιβλίου, μέσα από συνεντεύξεις, βρήκαν λεπτομέρειες για τις μετακινήσεις από τα ορεινά (19ο αιώνα), το ίδιο και στα χωριά Ανω-Κάτω Λουσοί Καλαβρύτων, Ανω-Κάτω Πεδινά Ζαγορίου, με απαντήσεις, συνοδευόμενες από σχέδια, φωτογραφίες και ηχητικά ντοκουμέντα.
Απαιτήθηκε ακόμα και επίσκεψη στα οθωμανικά αρχεία της Κων
σταντινούπολης, όπου βρέθηκαν στοιχεία του παραδοσιακού βίου των οικισμών, σε  Πελοπόννησο και Ηπειρο, καθώς και μικρών δορυφόρων τους. Συγκινημένος ο πρόεδρος του Συλλόγου και εμνευστής του έργου Βασίλης Ζαφειρακόπουλος, μίλησε για ένα όνειρο ετών, από τότε που οι κουβέντες «σέρνονταν» ως προς την καταγωγή των Σουδενιωτών. Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου, ο πρόεδρος της Οικοκυρικής Σχολής Ανω Πεδινών Γιώργος Δούβλης, κοινότητα στα Ζαγοροχώρια που βοήθησε οικονομικά. Παρόντες ήσαν ο βουλευτής Ανδ. Ριζούλης, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απ. Κατσιφάρας, ο δήμαρχος Χρ. Νικολάου, δημοτικοί σύμβουλοι, ο επίτιμος πρόεδρος του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πατρών Μανώλης Μαγκλάρας κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.