HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

«Ιχνη μιας Επίσκεψης» στην Πάτρα

Παρουσιάζεται αύριο Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου στις 7:00 το απόγευμα στο Ξενοδοχείο Βυζαντινό, από τις εκδόσεις «Το ΔΟΝΤΙ» μια όμορφη καταγρ...

Παρουσιάζεται αύριο Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου στις 7:00 το απόγευμα στο Ξενοδοχείο Βυζαντινό, από τις εκδόσεις «Το ΔΟΝΤΙ» μια όμορφη καταγραφή της επίσκεψης του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου στην Πάτρα πριν από 15 χρόνια. Πρόκειται για την έκδοση «Ιχνη μιας Επίσκεψης» στην Πάτρα, την πόλη του Πρωτόκλητου
Το υλικό των δηλώσεων και τα φωτογραφικά αποτυπώματα από την επίσκεψη του κορυφαίου ιεράρχη, επιμελήθηκε ο επίκουρος καθηγητής ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών Παναγιώτης Αλεξόπουλος.
Όπως λέει ο καθηγητής κ. Αλεξόπουλος:
«Η πνευματική λάμψη του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου είναι γνωστό ότι ξεπερνά το θρησκευτικό πεδίο, ξεπερνά τα γεωγραφικά όρια της Αλβανίας και της χώρας καταγωγής του. Το πέρασμα μιας τέτοιας μορφής από την πόλη μας ήταν de facto ένα σημαντικό γεγονός. Το υλικό της έκδοσης καταγράφει σχεδόν φωτογραφικά μια στιγμή της ιστορίας της πόλης και ο αναγνώστης της έκδοσης θα αντιληφθεί πως το βιβλίο δεν αφορά αποκλειστικά θεολόγους ή ιστορικούς, ούτε αφορά το παρελθόν. Απευθύνεται σε όλους μας. Για παράδειγμα, απευθύνεται στο σήμερα μέσα από τις τότε παραινέσεις του Αρχιεπισκόπου για σκληρή δουλειά, σιωπή και κυρίως ανοιχτότητα. Ξέρετε, η ανασφάλεια που βιώνουμε μας κάνει να ομφαλοσκοπούμε και καταφεύγουμε σε φανατισμούς, που μας δημιουργούν με τη σειρά τους ψευδαισθήσεις σιγουριάς και δήθεν ελέγχου της εξαιρετικά δύσκολης συγκυρίας που βιώνουμε. Τα λόγια του Αρχιεπισκόπου είναι σε πολλές περιπτώσεις γροθιά στο στομάχι. Είναι λόγια ανατροπής των ετοιμοπαράδοτων βεβαιοτήτων που μας κατακλύζουν. Οι λόγοι του κατορθώνουν να σταθούν πάνω από το τότε κλίμα της επίπλαστης, όπως αποδείχτηκε, ευδαιμονίας και να αφορούν και τη σημερινή, τόσο δραματικά διαφορετική, εποχή».
Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι:
Νικόλαος Γαλέτας, ηλεκτρολόγος μηχανολόγος ΕΜΠ, θεολόγος,
Σωτήριος Γαρταγάνης, ομ. καθηγητής οφθαλμολογίας ,
Φώτης Δημητρόπουλος, φιλόλογος,
Παντελής Καλαϊτζίδης, θεολόγος,
Ιliaz Bobaj, συγγραφέας, μέλος της Ακαδημίας των Τιράνων και
επιμελητής της έκδοσης Παναγιώτης Αλεξόπουλος.
Συγκεκριμένα ο φιλόλογος Φώτης Δημητρόπουλος θα μιλήσει για τη δομή της έκδοσης και για τη σχέση Πάτρας και Αρχιεπισκόπου όπως αυτή αναδεικνύεται μέσα από τις σελίδες του βιβλίου. Στην παρουσίαση θα συμμετέχουν επίσης ο προσωπικός φίλος του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου Νικόλαος Γαλέτας, ηλεκτρολόγος μηχανολόγος ΕΜΠ και θεολόγος, αλλά και ο προσωπικός ιατρός του Αρχιεπισκόπου και ομότιμος καθηγητής Οφθαλμολογίας Σωτήριος Γαρταγάνης που θα αναφερθεί στη συμφωνία έργων και λόγων στο βίο ιεράρχη. Συνάμα, ο θεολόγος Παντελής Καλαϊτζίδης θα μιλήσει για τον Aναστάσιο της Οικουμένης ενώ ο ακαδημαϊκός και συγγραφέας Ιliaz Bobaj θα σκιαγραφήσει το πώς η μορφή και η δράση του Αρχιεπισκόπου φέρνουν πιο κοντά ανθρώπους αλβανικής και ελληνικής καταγωγής.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
Το βιβλίο προλογίζει ο διευθυντής σύνταξης της «Πελοποννήσου» Κων. Μάγνης και στα περιεχόμενά του είναι οι λόγοι που εκφώνησε ο Μακαριότατος στην Πάτρα, στον Νέο Ναό του Αγίου Ανδρέου όπου ήταν προσκεκλημένος του μακαριστού πρώην Μητροπολίτου κυρού Νικοδήμου, στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας κατά την αναγόρευσή του ως επίτιμου διδάκτορος αλλά και στο επίσημο γεύμα, παρουσία του αειμνήστου πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, για την αναγόρευση του ως επίτιμου δημότη της πόλης.

Περιέχονται επίσης αναλυτικά δημοσιεύματα εφημερίδων της εποχής, αρκετές παρουσιάσεις της εφημερίδας «Γνώμη» από τη συντάκτρια Ελένη Γεωργοπούλου, κείμενο του εκδότη του «Εθνικού Κήρυκα» Ανδρέα Βρη, η συνέντευξή του στην Εφη Τσιμάρα και το Patra ΤV, ομιλίες  καθηγητών πανεπιστημίου κά. Την εκδήλωση αύριο Δευτέρα θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Πάνος Σακελλαρόπουλος.                     

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.