Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Διδακτορικό μέσω Καλαβρύτων για τους Θεολόγους του Καποδιστριακού (ΦΩΤΟ)

Το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε στο Καλλιμανοπούλειο Εκκλησιαστικό Διακονικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως ...

Το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε στο Καλλιμανοπούλειο Εκκλησιαστικό Διακονικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας η Συνάντηση των Καλαβρύτων με θέμα: «Ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως Πρόκλος (434-446)· επαναπροσδιορίζοντας τη θέση της εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως στην Ρωμαϊκή Πολιτεία», που διοργανώθηκε στα πλαίσια του Μεταπτυχιακού Μαθήματος του Β´ Εξαμήνου, «Εκκλησιαστική Πολιτική του Βυζαντίου», του Π.Μ.Σ. «Θεολογία και Κοινωνία» του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας, της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, από τον διδάσκοντα Επίκουρο Καθηγητή της Γενικής Εκκλησιαστικής Ιστορίας κ. Ιωάννη Αντ. Παναγιωτόπουλο, του Τμήματος Θεολογίας, της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Πριν την έναρξη των εργασιών αφού τελέστηκε η Θεία Λειτουργία στο παρεκκλήσιο του ΚΕΔΙΚ που τιμάται στον Άγιο Αμβρόσιο Μεδιολάνων, με τη συμμετοχή των γερόντων και γεροντισσών που φιλοξενούνται στις φιλόξενες εγκαταστάσεις του Καλλιμανοπουλείου, παρατέθηκε πρωινό και ακολούθησε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας όπου το φλουρί βρέθηκε στο κομμάτι του κ. Παναγιωτόπουλου. Λόγω του δύσκολου προγράμματος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας αντιπροσωπεύτηκε από τον π. Κωνσταντίνο Μητρόπουλο, εφημέριο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου, ο οποίος μετέφερε τις ευλογίες και τις ευχές του Σεβασμιωτάτου για την ευόδωση των εργασιών της συνάντησης. Στην συνέχεια ακολούθησαν οι εισηγήσεις των μεταπτυχιακών φοιτητών που είχαν θέματα σχετικά με τον Άγιο Πρόκλο. Όλες τους ήταν πολύ καλά επιστημονικά και θεολογικά τεκμηριωμένες. Ακολούθησαν οι επισημάνσεις του Καθηγητή αλλά και η μετάδοση προς τους φοιτητές του μεγάλου μέρους των γνώσεων του ως προς την αναζήτηση πηγών. Θέλουμε να σημειώσουμε ότι όλοι οι φοιτητές είναι στα πρώτα βήματα της εκμάθησης τρόπων έρευνας, και η βοήθεια του κ. Παναγιωτόπουλου ήταν πάρα πολύ σημαντική.
Μετά το γεύμα όλοι οι συμμετέχοντες μετέβηκαν στην Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας όπου παρακολούθησαν τον Εσπερινό και ακολούθησε κέρασμα και εποικοδομητική συζήτηση στο αρχονταρίκι της Μονής.
Την Κυριακή το πρωί η Θ. Λειτουργία πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου των Καλαβρύτων και ακολούθησε ξενάγηση στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος και στον τόπο Θυσίας των Καλαβρύτων. 
Η τελευταία επίσκεψη ήταν στο Μέγα Σπήλαιο όπου προσκύνησαν την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας του Μ. Σπηλαίου, έργο του Ευαγγελιστή Λουκά και περιηγηθήκαν στο υπέροχο Μουσείο της Μονής, που ο Καθηγητής δεν έχασε την ευκαιρία να μεταδώσει ένα μεγάλο μέρος των γνώσεων του εξηγώντας τον τρόπο κατασκευής και γραφής των περγαμηνών αλλά και τον τρόπο κατασκευής του δαπέδου του Ιερού Ναού που δεν ήταν τυχαίος αλλά σύμφωνα με τον τρόπο σκέψης των Βυζαντινών, η κάθε ψηφίδα του μαρμάρινου δαπέδου τοποθετούνταν σε συγκεκριμένο μέρος και λειτουργούσε σαν χάρτης για το που έπρεπε να σταθεί ο αυτοκράτορας, ο πατριάρχης αλλά και κάθε ένας που συμμετείχε στις ιερές ακολουθίες των Ναών αυτών.
Ευχαριστίες πρέπει να εκφράσουμε στο Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.κ. Αμβρόσιο για την αβραμιαία φιλοξενία στους χώρους του ΚΕΔΙΚ, καθώς και τον Διευθυντή του Διακονικού Κέντρου κ. Παπαχριστόπουλο για την ευθύνη να μείνουν όλοι οι φιλοξενούμενοι ευχαριστημένοι και να φύγουν με τις καλύτερες εντυπώσεις όπως και έγινε.
Τον πρωτοπρεσβύτερο π. Κωνσταντίνο Μητρόπουλο εφημέριο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου  για την παρουσία του, και τον διάκονο π. Χρήστο Μπίρμπα για την γλαφυρή και με παραστατικότητα αναφορά στα γεγονότα του ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων από τα γερμανικά στρατεύματα Κατοχής στις 14 Δεκεμβρίου του 1943.
Τον Ηγούμενο της Αγίας Λαύρας Αρχιμ. π. Ευσέβιο Σπανό για την φιλοξενία του.
Τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής του Μεγάλου Σπηλαίου και β΄ Γραμματέως της Ιεράς Συνόδου Αρχιμ. π. Ιερώνυμο Κάρμα για την φιλοξενία και την παροχή δωρεάν γεύματος στο Grand Chalet.
Το ξενοδοχείο Kalavrita Canyon την παροχή δωρεάν πρωινού.
Και τέλος για την όλη διοργάνωση στη γερόντισσα Μαρκέλλα και την αδελφή Συγκλητική της Ιεράς Μονής Μακελλαριάς, όπου αρχικά είχε προγραμματιστεί να γίνει η συνάντηση αυτή αλλά μεταφέρθηκε στα Καλάβρυτα καθότι δεν ήταν εφικτή η μετάβαση των συμμετεχόντων λόγω του δυσπρόσιτου δρόμου που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος προκειμένου να φτάσει στην Μονή.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.