HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Παρουσιάστηκαν τα «Τα Καλαβρυτινά… με το νερό τ’ αθάνατο» (ΒΙΝΤΕΟ - ΦΩΤΟ)

Προσηλωμένη αταλάντευτα στις Αξίες του τόπου μας η ΠΑΓΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΗ ΕΝΩΣΗ , προέβη πρόσφατα στην πολυτελή μουσική και βιβλιογραφική έκδοσ...

Προσηλωμένη αταλάντευτα στις Αξίες του τόπου μας η ΠΑΓΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΗ ΕΝΩΣΗ, προέβη πρόσφατα στην πολυτελή μουσική και βιβλιογραφική έκδοση «Τα Καλαβρυτινά… με το νερό τ’ αθάνατο», στο πλαίσιο συμπλήρωσης 120 χρόνων από την ίδρυσή της. Το έργο «αφιερώνεται στους Καλαβρυτινούς όπου γης και σε όσους αγαπούν τα Καλάβρυτα με τα χωριά τους, σαν δικό τους τόπο»! Αποτελείται από 4πλό CD με 52 παραδοσιακά δημοτικά τραγούδια της ευρύτερης περιοχής των Καλαβρύτων και ένα βιβλίο 240 σελίδων με πλούσια ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία για τα τραγούδια αυτά.

Τα ιστορικά και επαναστατικά τραγούδια, της φιλοξενίας της παρέας και του έρωτα, τραγούδια του πανηγυριού, του γλεντιού της χαράς και του γάμου, ερμηνεύουν τα παραδοσιακά συγκροτήματα «Γ. Δαλιάνη» και «Ρωμιοσύνη». Και «Όπως λιώνει το χιόνι από τις κορυφές του Χελμού «… με το νερό τ’ αθάνατο…» και σταλιά-σταλιά μέσα από τις χαραμάδες τις πέτρας πάει στην καρδιά της γης, έτσι κι αυτά τα μουσικά ακούσματα που περιέχονται στο έργο αυτό, σταλιά-σταλιά μέσα από τις χαραμάδες της καρδιάς, καταλήγουν στα βάθη της, για να ξεδιψάσουν τον άνθρωπο από τον καημό της αγάπης, της απώλειας, της ξενιτιάς και να ποτίσουν τη χαρά και το συναίσθημα προσφέροντας αφειδώλευτα ευχαρίστηση της ψυχής», αναφέρει στο σύντομο σημείωμά του ο Πρόεδρος της Παγκαλαβρυτινής Ενώσεως κ. Δημ. Βαρβιτσιώτης.

Το βιβλίο που συνοδεύει το 4πλό CD είναι προϊόν πολυετούς έρευνας και μόχθου του πολυτάλαντου και διακεκριμένου Καλαβρυτινού νομικού, δρα κοινωνιολογίας, μουσικολόγου, ερευνητή και συγγραφέα κ. Δημήτρη Σταθακόπουλου, ο οποίος συμμετέχει και στην ερμηνεία ορισμένων τραγουδιών.

Την έκδοση προλογίζουν ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδος κ. Απόστολος Κατσιφάρας, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Γεώργιος Λαζουράς και ο Πρόεδρος της Παγκαλαβρυτινής Ενώσεως κ. Δημ. Βαρβιτσιώτης, ο οποίος επιφορτίστηκε και το οικονομικό σκέλος για την πρακτική πλευρά της έκδοσης, η δε συμβολή όλων των συντελεστών είναι αφιλοκερδής. 

Διαβάζουμε, μεταξύ άλλων στο εισαγωγικό σημείωμα της συντακτικής ομάδας της έκδοσης, που αποτελούν οι Δ. Βαρβιτσιώτης, Γ. Δαλιάνης, Ν. Παπακωνσταντόπουλος, Δ. Σταθακόπουλος: 
«Ευελπιστούμε σε επόμενη παρουσίαση να γίνει εφικτό και να παρουσιάσουμε ηχογραφήσεις με Καλαβρυτινούς μουσικούς που δεν έπαιξαν ή τραγούδησαν στην πρώτη αυτή μουσική και βιβλιογραφική έκδοση, εμπλουτίζοντας την συλλογική αυτή προσπάθεια και δημιουργώντας ένα αρχειακό κειμήλιο πολιτισμού».
Η πρώτη, λαμπρή εκδήλωση της παρουσίασης του έργου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 26 Νοεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα Μερκούρη», Ηρακλειδών 66 στο Θησείο. Παρευρέθηκαν ο Βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ κος Κατσανιώτης, η εκτελεστική γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος κα Μαράτου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Καλαβρυτινών Αθήνας κο Τσενές, Πρόεδροι και εκπρόσωποι συλλόγων και εκπρόσωποι φορέων


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.