Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Ο Θεόδωρος Θανόπουλος γράφει για τον βομβαρδισμό της Βυσωκάς

γράφει ο Θεόδωρος Θανόπουλος Σαν σήμερα… 29 Νοεμβρίου 1943… Σκεπαστό (Βυσωκά) Καλαβρύτων… Το χωριό βομβαρδίζεται από 14 γερμανικά αερο...

γράφει ο Θεόδωρος Θανόπουλος
Σαν σήμερα… 29 Νοεμβρίου 1943… Σκεπαστό (Βυσωκά) Καλαβρύτων… Το χωριό βομβαρδίζεται από 14 γερμανικά αεροπλάνα… Νεκροί, 13 άνθρωποι μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά… Ένα από τα αντίποινα κατά του πληθυσμού της επαρχίας Καλαβρύτων, στα πλαίσια της διαβόητης επιχείρησης «Καλάβρυτα» του γερμανικού - ναζιστικού στρατού, πριν από το στυγερό ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων (13η Δεκεμβρίου 1943).
«… Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 1943. Μάθημα… Και ξαφνικά ακούστηκε θόρυβος δυνατός από αεροπλάνα. Πεταχτήκαμε από τα θρανία μας σαν ελατήρια και πριν καλά - καλά προλάβουμε να καταλάβουμε τι συμβαίνει ακούγαμε τις βόμβες των γερμανικών αεροπλάνων να πέφτουν κάπου προς τα δυτικά μας… Βομβάρδιζαν τη Βυσωκά.

- Γιάννα, είπα στη φίλη μου, που είχε κιτρινίσει από το φόβο της, θα μας σκοτώσουν.

Δε μου μίλησε καθόλου. Οι καθηγητές, μάς είπαν να περάσουμε έξω προσεκτικά, αφού σταμάτησαν το μάθημα. Μετά από λίγο ανακοίνωσαν ότι διακόπτεται η λειτουργία του σχολείου και παρότρυναν τα παιδιά από την επαρχία να γυρίσουν στα χωριά τους.

Φύγαμε και μείς για τα σπίτια μας, αμίλητες, βλοσυρές, κατσουφιασμένες. Παντού ένιωθες την τρομάρα, την αδημονία, την ταραχή και την αβεβαιότητα για το αύριο. Μέσα σε όλα αυτά η σκέψη μου πήγαινε στα δυο αγαπημένα μαύρα μεγάλα μάτια, που τα είδα και με είδαν αποχωρώντας από το σχολείο και ήταν σαν να μου έλεγαν : ʺΜη φοβάσαι! Εγώ είμαι για σένα! Πάντα θα σ’ αγαπώ!ʺ»….

(Απόσπασμα από το διήγημα Θεοδώρου Γ. Θανοπούλου : «Η βάρβαρη ναζιστική δολοφονία της ΠΡΩΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ», που έχει δημοσιευτεί, σε συνέχειες, στη Φ.τ.Κ., φύλλα: Νοέμβρης 2013, Δεκέμβρης 2013, Γενάρης 2014, Φλεβάρης 2014, σελ. 4)

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.