Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Σαν Σήμερα 8 Νοεμβρίου

Γεγονότα 392 - Ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος Α΄ θέτει εκτός νόμου τις αρχαίες θρησκείες. 960 - Ο βυζαντινός στρατός υπό τον Λέοντα Φωκά τ...

Γεγονότα
392 - Ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος Α΄ θέτει εκτός νόμου τις αρχαίες θρησκείες.
960 - Ο βυζαντινός στρατός υπό τον Λέοντα Φωκά το νεότερο καταφέρνει συντριπτική νίκη επί του Χαμδανίδη εμίρη Σαΐφ αλ-Ντάουλα στην Ανδρασσό.
1519 - Ο Ερνάν Κορτές εισέρχεται στην Τενοτστιτλάν και ο Αζτέκος ηγέτης Μοντεζούμα Β΄ τον καλωσορίζει με μία μεγάλη γιορτή.
1520 - Λουτρό αίματος στη Στοκχόλμη. Μετά την εισβολή τους στη Σουηδία, οι Δανοί εκτελούν περίπου 100 άτομα.
1576 - Ογδοηκονταετής Πόλεμος: Οι επαρχίες της Ολλανδίας καταλήγουν στην Ειρήνευση της Γάνδης, με την οποία ενώνονται για να αντιταχθούν στην ισπανική κατοχή.
1602 - Ανοίγει τις πύλες του στο κοινό η Βιβλιοθήκη Μπόντλιαν του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
1612 - Ισχυρός σεισμός σημειώνεται στην Κρήτη, προκαλώντας μεγάλες ζημιές.
1620 - Λαμβάνει χώρα κοντά στην Πράγα η μάχη του Λευκού Όρους, η οποία λήγει με νίκη των καθολικών.
1644 - Ο αυτοκράτορας Σουντσί, ο τρίτος αυτοκράτορας της δυναστείας των Τσινγκ, ενθρονίζεται στο Πεκίνο μετά την κατάρρευση της δυναστείας των Μινγκ ως ο πρώτος αυτοκράτορας της δυναστείας των Τσινγκ που θα κυβερνήσει σε όλη την Κίνα.
1745 - Ο Κάρολος Εδουάρδος Στιούαρτ εισβάλλει στην Αγγλία.
1861 - Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: Υπόθεση Τρεντ. Το USS San Jacinto σταματά το βρετανικό ταχυδρομικό πλοίο Trent και συλλαμβάνει δύο Συνομόσπονδους απεσταλμένους, πυροδοτώντας διπλωματική κρίση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των Η.Π.Α.
1889 - Η Μοντάνα γίνεται η 41η πολιτεία των Η.Π.Α.
1892 - Αρχίζει γενική απεργία στη Νέα Ορλεάνη, ενώνοντας για πρώτη φορά λευκούς και μαύρους συνδικαλιστές σε μία επιτυχημένη τετραήμερη γενική απεργία.
1895 - Καθώς πειραματιζόταν με την ηλεκτρική ενέργεια, ο Βίλχελμ Κόνραντ Ρέντγκεν ανακαλύπτει τις ακτίνες Χ.
1901 - Ευαγγελικά: Βίαιες συμπλοκές ξεσπούν στην Αθήνα με αφορμή τη μετάφραση των Ευαγγελίων στη δημοτική γλώσσα.
1912 - Απελευθέρωση της Φλώρινας και της Μυτιλήνης.
1923 - Πραξικόπημα της μπιραρίας: Στο Μόναχο, ο Αδόλφος Χίτλερ ηγείται των Ναζί σε μία ανεπιτυχή προσπάθεια να ανατρέψει την γερμανική κυβέρνηση.
1926 - Ιδρύεται ο Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος Ελλήνων Λευκωσίας (ΑΠΟΕΛ).
1932 - Ο Φραγκλίνος Ρούζβελτ εκλέγεται πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών νικώντας τον εν ενεργεία πρόεδρο Χέρμπερτ Χούβερ.
1936 - Ισπανικός Εμφύλιος: Τα στρατεύματα του Φράνκο αποτυγχάνουν στην προσπάθειά τους να καταλάβουν τη Μαδρίτη αλλά θα ξεκινήσουν την 3ετή πολιορκία της πόλης.
1939 - Στο Μόναχο, ο Αδόλφος Χίτλερ γλιτώνει από απόπειρα δολοφονίας ενώ γιόρταζε την 16η επέτειο από το πραξικόπημα της μπιραρίας.
1940 - Ελληνοϊταλικός Πόλεμος: Η ιταλική εισβολή στην Ελλάδα αποτυγχάνει καθώς οι ελληνικές μονάδες αποκρούουν τους Ιταλούς στη μάχη Ελαίας - Καλαμά.
1942 - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Γαλλική Αντίσταση πραγματοποιεί χτύπημα στο Αλγέρι, στο οποίο 400 Γάλλοι πατριώτες εξουδετερώνουν, μετά από 15 ώρες μάχης, το 19ο Σώμα Στρατού της Γαλλίας του Βισύ και συλλαμβάνουν αρκετούς στρατηγούς, επιτρέποντας την άμεση επιτυχία της επιχείρησης Πυρσός στο Αλγέρι.
1950 - Πόλεμος της Κορέας: Η Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία καταρρίπτει δύο βορειοκορεάτικα αεροπλάνα στην πρώτη αερομαχία με αεροσκάφη τζετ στην ιστορία.
1957 - Το Ηνωμένο Βασίλειο πραγματοποιεί την πρώτη του επιτυχημένη δοκιμή βόμβας υδρογόνου στο Κιριτιμάτι στον Ειρηνικό Ωκεανό.
1960 - Ο Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι κερδίζει τον Ρίτσαρντ Νίξον σε μία από τις πιο αμφίρροπες προεδρικές εκλογές του 20ού αιώνα και γίνεται ο 35ος πρόεδρος των Η.Π.Α.
1960 - Ο αρχηγός της CIA Άλεν Ντάλες επισκέπτεται με άκρα μυστικότητα την Αθήνα, για τριήμερες συνομιλίες με τους Αμερικανούς αξιωματούχους. Επόμενος σταθμός του η Άγκυρα.
1963 - Ορκίζεται η κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου. Ο Στέφανος Χ. Στεφανόπουλος δεν συμμετέχει στην κυβέρνηση και αρνείται την αντιπροεδρία, ως άνευ περιεχομένου.
1965 - Ιδρύεται το Βρετανικό Έδαφος Ινδικού Ωκεανού, αποτελούμενο από το αρχιπέλαγος Τσάγκος και τα νησιά Αλντάμπρα, Φαρκουχάρ και Ντεσρότσες.
1965 - Καταργείται επίσημα η θανατική ποινή στο Ηνωμένο Βασίλειο.
1965 - Απαντώντας καθησυχαστικά σε καταγγελίες του συντηρητικού Τύπου, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας τονίζει ότι οι υπηρετούντες "λαμπράκηδες" είναι γνωστοί, τελούν υπό επιτήρηση και αδυνατούν, σε κάθε περίπτωση, να συγκροτήσουν υπονομευτικό δίκτυο.
1966 - Ο πρώην γενικός εισαγγελέας της Μασαχουσέτης Έντουαρντ Μπρουκ γίνεται ο πρώτος Αφροαμερικανός που εκλέγεται στη Γερουσία των Η.Π.Α. από την εποχή της Ανασυγκρότησης.
1968 - Αεροπειρατεία σε αεροσκάφος της Ολυμπιακής Αεροπορίας, λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο Ορλί των Παρισίων με προορισμό την Αθήνα. Οι δύο Ιταλοί δράστες συλλαμβάνονται και κινδυνεύουν με λιντσάρισμα από τους εξαγριωμένους επιβάτες.
1972 - Το Home Box Office αρχίζει το πρόγραμμά του με την προβολή της ταινίας Οι Ατρόμητοι, με πρωταγωνιστές τους Πωλ Νιούμαν και Χένρι Φόντα.
1977 - Ο Έλληνας αρχαιολόγος και καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Μανόλης Ανδρόνικος ανακαλύπτει τον τάφο του Φιλίππου Β' της Μακεδονίας στη Βεργίνα.
1987 - Εκρήγνυται βόμβα στο Ενισκίλεν, στη Βόρεια Ιρλανδία, κατά τη διάρκεια τελετής απόδοσης τιμών σε όσους έχασαν τη ζωή τους σε πολέμους όπου συμμετείχαν οι βρετανικές δυνάμεις. Δώδεκα άνθρωποι σκοτώνονται και εξήντα τρεις τραυματίζονται.
1988 - Ο Τζορτζ Μπους (πρεσβύτερος) , κερδίζει τον ελληνικής καταγωγής Μάϊκλ Δουκάκη στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.
1990 - Δύο Έλληνες, ο Χρήστος Λάμπρου και ο Βαγγέλης Μπράτσης, κατακτούν την κορυφή του όρους Ντουαλαγκίρι των Ιμαλαΐων, ύψους 8.100 μέτρων.
1991 - ΕΟΚ και Καναδάς επιβάλλουν οικονομικό εμπάργκο στη Γιουγκοσλαβία, σε μια προσπάθεια να τερματιστεί ο εμφύλιος πόλεμος στα Βαλκάνια.
1992 - Μεγάλη πυρκαγιά στο νοτιοδυτικό Πήλιο, καταστρέφει 20.000 στρέμματα δάσους και καλλιεργειών.
1993 - Στη Σουηδία, πίνακες ζωγραφικής αξίας 60 εκατομμυρίων δολαρίων "κάνουν φτερά" από το μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Στοκχόλμης.
1994 - Επιβάλλεται στον Γιώργο Κοσκωτά κάθειρξη 25 ετών, για το σκάνδαλο στην Τράπεζα Κρήτης.
1995 - Το Γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ισχυρίζεται ότι και η Ελλάδα πήρε μέρος στη μοιρασιά των εδαφών και των περιουσιακών στοιχείων της Γερμανίας, σύμφωνα με τη Συνθήκη του Πότσδαμ το 1945.
1996 - Ένα λεπτό κίτρινο σουηδικό γραμματόσημο του 19ου αιώνα πωλείται σε δημοπρασία για 2,26 εκατομμύρια δολάρια και έτσι γίνεται το πολυτιμότερο γραμματόσημο στον κόσμο.
1997 - Περίπου 50 αναρχικοί προκαλούν επεισόδια έξω από το Πολυτεχνείο.
2002 - Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ανοίγει τον δρόμο στις ΗΠΑ του Τζορτζ Μπους για επέμβαση στο Ιράκ.
2003 - Το Ριάντ, της Σαουδικής Αραβίας συγκλονίζεται από πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας που αποδίδεται σε βομβιστές-καμικάζι μέλη της Αλ Κάιντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.