Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Τεράστιο πλήγμα δέχθηκε Δυτική Ελλάδα από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού

Με τη φράση «σταθήκαμε όρθιοι, με αξιοπρέπεια»  ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας , συνόψισε την αποτίμηση της  κατά...

Με τη φράση «σταθήκαμε όρθιοι, με αξιοπρέπεια»  ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, συνόψισε την αποτίμηση της  κατάστασης μετά τις φωτιές του καλοκαιριού, περιγράφοντας μια «εξαιρετικά δύσκολη χρονιά, με εκτεταμένα πύρινα μέτωπα και πολλές φωτιές που ξέσπασαν την ίδια στιγμή. Αυτό που ζήσαμε φέτος δεν πρέπει να επαναληφθεί» τόνισε. 
Οι συνέπειες από τις πρόσφατες πυρκαγιές απασχόλησαν τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που συνήλθε την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017, όπου καταδείχθηκαν οι μεγάλες πληγές που άφησε πίσω της η πύρινη λαίλαπα, αλλά και η τεράστια οικονομική ζημιά για τον κόσμο της υπαίθρου.
Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε διεξοδικά στο συντονισμό των ενεργειών που ανέλαβε η Περιφέρεια και παρατήρησε ότι «από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα». Έθεσε σε προτεραιότητα την ενίσχυση της Πυροσβεστικής με σύγχρονα μέσα πυρόσβεσης, θυμίζοντας ότι η Περιφέρεια  Δυτικής Ελλάδας έχει εντάξει στο πρόγραμμά της τη χρηματοδότησή τους, εξασφαλίζοντας κονδύλι ύψους 7 εκατ €. Επίσης, τόνισε την αναγκαιότητα Δασαρχεία και Δήμοι να ασχοληθούν διεξοδικά με τη δασική και την αγροτική οδοποιία, κάτι για το οποίο έχει ανοίξει σχετική πρόσκληση η Περιφέρεια.

Ιδιαίτερη αναφορά ο κ. Κατσιφάρας, έκανε στις δραματικές επιπτώσεις που έχουν σημειωθεί στον πρωτογενή τομέα.  «Αιγοπρόβατα κάηκαν, καινοτόμες μελισσοκομικές μονάδες χάθηκαν, σταβλικές εγκαταστάσεις καταστράφηκαν. Δεν είναι εύκολο να αποκατασταθεί η φυτική και ζωϊκή παραγωγή» παρατήρησε, γι αυτό επισήμανε την αναγκαιότητα  να ξεκινήσουν  άμεσα οι  διαδικασίες αποζημίωσης σε  ελαιοπαραγωγούς, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους δεδομένου ότι από το πλήγμα που δέχθηκαν οι παραγωγοί μηδενίστηκε το εισόδημά τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ζήσουν ακόμη και τις οικογένειές τους. 
Στη Δυτική Ελλάδα σημειώθηκαν από τις μεγαλύτερες και πιο επικίνδυνες πυρκαγιές της χώρας. Σε τοπικές κοινότητες σημειώθηκαν πυρκαγιές που ήταν σε επαφή με οικισμούς, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Γι αυτό άλλωστε αποφασίστηκαν εκκενώσεις περιοχών.  
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας στους  νομούς  Αχαΐας και Ηλείας  καταστράφηκαν χιλιάδες  στρέμματα δασικής και αγροτογεωργικής έκτασης, ενώ μικρότερες εκτάσεις κάηκαν στην Αιτωλοακαρνανία. 
Κλιμάκια της Πολιτικής Προστασίας διενεργούν ελέγχους για την καταλληλότητα των υποδομών, όπως επίσης συνεχίζεται η  καταγραφή ζημιών σε επιχειρήσεις.
Τεράστιο πλήγμα δέχτηκε το  φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, με βάση τις δηλώσεις που έγιναν στον ΕΛΓΑ.
Στην Π.Ε Αχαΐας και την Π. Ε Ηλείας καταστράφηκαν  πάνω από 25.000 ελαιόδεντρα και άλλα 400 στρέμματα καλλιεργήσιμης έκτασης, κυρίως αμπέλια και σταφίδες.  Κάηκαν αιγοπρόβατα, έγιναν στάχτη μελισσοκομικές εγκαταστάσεις με μελισσοσμήνη, στάβλοι, αποθήκες και τόνοι  ζωοτροφών.                                                                                                                             
                                           
Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου συμμετείχαν ο δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ο αντιδήμαρχος Νώντας Παναγιωτόπουλος, ο γενικός γραμματέας  Λυκούργος Πολυχρονόπουλος, ο δήμαρχος Δυτικής Αχαϊας Χρήστος Νικολάου, ο αντιδήμαρχος Θανάσης Ραυτακόπουλος, ο Παναγιώτης Γεωργακόπουλος επιστημονικός υπεύθυνος Δήμου Δυτ. Αχαϊας,  ο πρόεδρος του τοπικού διαμερίσματος Άρλας Αναστάσιος Σώρρας, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ελαιοχωρίου Κων/νος Παναγόπουλος,  οι διοικητές των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών ν. Αχαϊας Νικόλαος Ρουμελιώτης, ν. Ηλείας Ιωάννης Πετρούτσος, ν. Αιτωλοακαρνανίας Χριστόφορος Μπόκας, από τη Διεύθυνση Δασών ο Χρήστος Δημόπουλος και οι υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας Νικόλαος Γυφτάκης (Προϊστάμενος Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας), Ιωάννης Τέγας (Προϊστάμενος Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας), Σταύρος Βέρρας (Γενικός Διευθυντής Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής), Δημήτρης Καραβίδας (Γενικός διευθυντής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών), Λυκούργος Σταματελάτος (προϊστάμενος Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Σχεδιασμού).

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.