HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Συνάντηση Τράμπ - Τσίπρα

Στις σχέσεις των δύο χωρών καθώς και τις προσπάθειες που καταβάλει η Ελλάδα για την τελική έξοδό της από την κρίση αναφέρθηκαν στη κοινή...

Στις σχέσεις των δύο χωρών καθώς και τις προσπάθειες που καταβάλει η Ελλάδα για την τελική έξοδό της από την κρίση αναφέρθηκαν στη κοινή συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Ευχαριστώ πολύ τον πρόεδρο Τραμπ για τη θερμή φιλοξενία», σχολίασε ο έλληνας πρωθυπουργός και συνέχισε: «Θα ήθελα να αναφέρω πως η φιλία των δύο λαών βασίζεται στις αρχές της δημοκρατίας. Η ελληνική επανάσταση εμπνεύστηκε από τον αμερικανικό για ανεξαρτησία. Βασίζεται επίσης και σε μία εξαιρετική ελληνική ομογένεια που προσφέρει πολλά και στις δύο χώρες. Οι σχέσεις μας είναι στο καλύτερο σημείο από τότε που παλέψαμε πλάι πλάι κατά του φασισμού στο Β παγκόσμιο».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ρόλο των ΗΠΑ στην προσπάθεια εξόδου από την κρίση: «Οι ΗΠΑ βοήθησαν στις προσπάθειες εξόδου από την κρίση. Η Ελλάδα εκπλήρωσε τρεις στόχους: Εξερχόμαστε δυναμικά από την κρίση καθώς αυξάνουμε ρυθμούς ανάπτυξης ελκύοντας επενδύσεις. Αφήνουμε πίσω το οικονομικό μοντέλο που οδήγησε στην κρίση.

Είμαστε ο πιο σταθερός πυλώνας ασφάλειας στην πιο ασταθή περιοχή του πλανήτη. Θεωρούμε τις ΗΠΑ έναν αξιέπαινο εταίρο καθώς προωθούν σχήματα συνεργασίας και στα Βαλκάνια και στην Τουρκία, παρόλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε με τους γείτονες και όσον αφορά την ευρωπαϊκή τους προοπτική.

Τέλος η Ελλάδα καθίσταται κόμβος μεταφοράς και ενέργειας μέσω της ισχυρής μας ναυτιλίας».

Ο έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και τους τομείς που προσβλέπει ο ίδιος και η Ελλάδα να αποκομίσει οφέλη από την σχέση των δύο χωρών: «Η στρατηγική μας συνεργασία με τις ΗΠΑ είναι πιο σημαντική από ποτέ. Προσβλέπουμε στην προσέλκυση σημαντικών αμερικανικών επενδύσεων αλλά και στην περαιτέρω συνεργασία των δύο χωρών όσον αφορά τον τομέα της σταθερότητας στην περιοχή μας.

Πρέπει να απελευθερωθούμε από τους σκοπέλους που αφορούν τους θεμελιώδεις πυλώνες της ασφάλειας και της άμυνας. Προσβλέπουμε μία δίκαιη λύση στο Κυπριακό. Μία λύση για όλο τον Κυπριακό λαό.
Τέλος, η παράνομη τουρκική δραστηριότητα στο Αιγαίο πρέπει να τερματιστεί. Είμαστε πάντα ανοικτοί στο διάλογο αλλά θα προστατεύουμε πάντα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα απέναντι σε παράνομες διεκδικήσεις».

Τραμπ: Ενθάρρυνα τον Τσίπρα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις
Ως έναν ιδιαίτερο άνθρωπο που κατάφερε κάτι πραγματικά ιδιαίτερο χαρακτήρισε τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, κάνοντας λόγο για μεγάλη τιμή που τον υποδέχτηκε στον Λευκό Οίκο «από την Ελλάδα, το λίκνο της Δημοκρατίας, της φιλοσοφίας και τόσων άλλων πραγμάτων».

«Η φιλία των ΗΠΑ με τους Έλληνες ήταν μακρά και ανθεκτική», τόνισε ο Τραμπ στις κοινές του δηλώσεις με τον κ. Τσίπρα μετά τη συνάντηση των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

«Η Ελλάδα και η Αμερική έχουν συνεργαστεί απέναντι σε κοινές προκλήσεις», συνέχισε ο αμερικανός πρόεδρος και έκανε λόγο για «καρποφόρα και εποικοδομητική συζήτηση σε θέματα άμυνας, ενέργειας, εμπορίου με τον έλληνα πρωθυπουργό.

«Ευχαριστώ και τους Έλληνες που φιλοξενούν τις αμερικανικές δυνάμεις στη Σούδα και να προσθέσω ότι η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες του ΝΑΤΟ που δίνουν 2% του ΑΕΠ τους για αμυντικές δαπάνες», σημείωσε ακόμη.

«Έχω επίσης ενημερωθεί ότι υπάρχει μια συμφωνία για την αναβάθμιση των ελληνικών F16 και αυτή η συμφωνία θα ενισχύσει τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και τις σχέσεις μας. Οι Aμερικανοί στέκονται δίπλα στους Έλληνες καθώς ανακάμπτουν από την οικονομική κρίση που χτύπησε τη χώρα τους. Ενθάρρυνα τον κύριο πρωθυπουργό να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και επιβεβαίωσα τη στήριξη μας για αξιόπιστη ανακούφιση από το χρέος».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.